KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Jussi Ahokas: Seuraavatko inflaatiovuodet toisiaan?

Vuonna 2021 pääsimme pitkästä aikaa kokemaan inflaatiota ja ennen kaikkea puhumaan siitä. Miten käy ensi vuonna?

Jussi Ahokas
26.12.2021 16.00

Rahoitusmarkkinoilla tiedettiin jo tämän vuoden alussa, mitä tuleman piti. Nimittäin yleisen hintatason nousun eli tuttavallisesti inflaation suhteen. Tämä oli nähtävissä erityisesti Yhdysvaltojen velkakirjamarkkinoilla. Jo vuoden 2020 lopulla alkanut pitkien valtionlainojen korkojen nousu kiihtyi merkittävästi tammi- ja helmikuussa. Kun markkinoilla odotetaan inflaation kiihtymistä, tällainen liike on lähes varma.

Syy liikkeeseen on siinä, että sijoittajat olettavat keskuspankkien joutuvan reagoimaan inflaatioon nostamalla ohjauskorkoaan. Hintavakauden ylläpitäminen on nimittäin keskuspankeille asetettu perustehtävä. Ja ajatus on, että inflaatiota hallitaan korolla. Kun ohjauskorko nousee, kaikki talouden korot seuraavat perässä. Jos osaa ennakoida muutoksen, voi tehdä paljon rahaa. Siihen sijoittajat velkakirjamarkkinoilla tälläkin kertaa pyrkivät.

 

ILMOITUS
ILMOITUS

Mistä sijoittajat sitten tiesivät inflaation tulevan? Sen näkeminen ei tällä kertaa ollut yhtään vaikeaa. Oltiinhan vuoden 2020 keväällä todistettu globaalin talouden lähes täydellistä pysähtymistä. Siinä hötäkässä myös hinnat putosivat ja inflaatio muuttui hetkellisesti deflaatioksi eli yleisen hintatason alentumiseksi. Kun koronakriisin pahin vaihe olisi vuonna 2021 ohi ja vuosi-inflaatiota mitattaisiin vertaamalla hintoja kriisin syvimmän alhon hetkiin, inflaatiota varmasti nähtäisiin.

Mikäli lisäksi oletettiin, että kriisin aikana toteutetut elvytystoimet purisivat ja ihmisten kulutushalu palautuisi vauhdikkaasti, vieläkin voimakkaampaa hintojen nousua saatettiin uumoilla. Tämä oletus osoittautuikin vuoden aikana oikeaksi, ja sen päälle saatiin vielä moninaisia tavaratuotantoon liittyviä tarjonnan pullonkauloja voimistamaan inflaatiota. Syksyllä kärjistynyt energiakriisi Euroopassa laittoi vielä viimeisen kiihdytysvaiheen silmään, ja näiden tekijöiden myötä läntisissä talouksissa päästiin todistamaan voimakkainta inflaatiota sitten 1980-luvun.

 

Jos vähintään vahvahkon inflaation ennustaminen vuodelle 2021 oli helppoa, sama ei todellakaan koske tulevaa vuotta 2022. Ensinnäkään emme lähde enää liikkeelle ja hitaasti kiihdyttämään suuresta taloudellisesta kuopasta, vaan olemme jo saaneet päämme takaisin maanpinnalle. Lentoon lähteminen on eri juttu kuin kuopasta nouseminen. Ei siis ole mitenkään selvää, että taloudelliset olosuhteet jatkavat parantumistaan samaa vauhtia kuin lähimenneisyydessä. Silloin myös hintojen nousupaine tasaantuu.

Toiseksi kovin finanssipoliittinen elvytysrykäys on jo takana, jolloin yksityinen talous ei enää saa niin paljon apua valtioilta kokonaiskysynnän ylläpitämisessä. Myös keskuspankit suunnittelevat jo rahapolitiikan kiristämistä. Voiko globaali suhdanne tällöin pysyä tavallista parempana? Jos taloussuhdanne elvytyksen hiipumisen seurauksena viilenee, myös inflaatio tulee hidastumaan.

Kolmanneksi raaka-ainemarkkinoilla hintojen nopein nousu näyttää pysähtyneen jo tämän vuoden kesällä. Jos sijoittajat eivät enää näe nousun mahdollisuuksia esimerkiksi öljyn, metallien tai elintarvikkeiden hinnassa, markkinat saattavat nopeastikin jäähtyä tuoden jälleen yhden negatiivisen vaikutuksen inflaatioyhtälöömme. Fossiilikapitalismissa suurin merkitys on tietenkin öljyn hinnalla.

Edelleen on mahdollista, että myös tulevana vuonna tutuksi tulleet inflaatiota vahvistaneet talouden dynamiikat, kuten tuotannon pullonkaulat, energian hintojen nousu ja koronaan liittyvät kysynnän siirtymät säilyvät elinvoimaisina. Sekä inflaation mittaamisen logiikka että talouspolitiikan ja rahoitusmarkkinoiden näkymät kuitenkin puhuvat inflaation hidastumisen puolesta.

Kirjoittaja on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääekonomisti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Christer Lindholm: Faktaa ja fiktiota verotuksesta

Lehdistöä seuraamassa eduskunnan täysistunnossa lähetekeskustelua Natoon liittymistä koskevasta selonteosta toukokuussa.

Media-ala on keskittynyt vauhdilla, mutta tiedotusvälineet eivät ole kertoneet siitä – lehtitalot ovat sen sijaan hyökänneet Ylen kimppuun

Silvia Modig.

Silvia Modig: EU:n on pystyttävä ihmisarvoiseen pakolaispolitiikkaan

Pinja Vuorinen.

Sunnuntaivieras: Jos lama iskee, onko vasemmisto valmis?

Uusimmat

Zimbabwen vesiviranomainen aikoo porata vuoteen 2025 mennessä ympäri maan 35 000 porakaivoa, jotta pohjavedestä saataisiin lievitystä vesipulaan. Asiantuntijat ovat huolissaan pohjaveden riittävyydestä, mutta kroonisen vesipulan olosuhteissa asiantuntijoiden vaikutusvalta on rajallinen.

Zimbabwe turvautuu porakaivoihin pohjavesihuolista piittaamatta

Anders Roslund palaa ihmiskauppa-teemaan uusimmassa jännitysromaanissaan.

Huikeaa jännitystä ihmiskaupasta yhdeksännessä Ewert Grens -dekkarissa

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtioiden velkojen korkojen piti nousta, mutta toisin on käymässä – Ekonomisti: ”Maailmantalous ei kestä nykyolosuhteissa näinkään korkeaa korkotasoa”

 
02

Vasemmistokonkari Ralf Sund siirtyi opetusministerin erityisavustajaksi – ”Nyt kun tuli mahdollisuus päästä sisään huoneeseen, kävi houkutus aivan pitelemättömäksi”

 
03

Työntekijöiden palkanmaksu takkuaa yhä Helsingissä – Pormestari matkailee, kansliapäällikkö ostaa konsulttipalveluja miljoonilla

 
04

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

 
05

Christer Lindholm: Faktaa ja fiktiota verotuksesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sunnuntaivieras: Annetaan ihmisille lupa elää

07.08.2022

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

07.08.2022

Ensin Ruotsin valloittanut suomalaisdekkari on harmillisen tavanomainen

06.08.2022

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

06.08.2022

Honkasalo ehdottaa: Valtio takaamaan kotitalouksille rajatun määrän alesähköä

06.08.2022

20 vuotta sitten: Poliisi lavasti Genovan aktivistien polttopullot

05.08.2022

STTK:n pääekonomisti kummastelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä: ”On selvästi ollut halua lisätä omia poliittisia mausteita joukkoon”

05.08.2022

Itä-Afrikan maat ryhtyvät yhteistyöhön salametsästystä ja -kauppaa vastaan

05.08.2022

Ministerin mieli muuttui, nyt Aki Lindén haluaa huumeiden käyttöhuonekokeilun – ”Hienoa, että asia nyt etenee!”

05.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään