KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Trendikasvi bataatti viihtyy Brasilian pelloilla

Bataatit nostetaan käsin Rochan perheen viljelyksillä Pirapozinhon kunnassa Brasilian São Paulon osavaltiossa.

Bataatit nostetaan käsin Rochan perheen viljelyksillä Pirapozinhon kunnassa Brasilian São Paulon osavaltiossa. Kuva: IPS/Mario Osava

São Paulon seudulla satoa saadaan ympäri vuoden.

Pirapozinho, Brasilia – IPS/Mario Osava
1.1.2022 15.00

Etelä-Amerikan ikivanha viljelykasvi, bataatti, on Brasiliassa jäänyt muun maataloustuotannon varjoon. Nyt se elää uutta kukoistuskautta São Paulon osavaltiossa.

Mukulakasvi bataatti (Ipomoea batatas) on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta. Sen viljelystä viime aikoina innostuneet brasilialaiset ovat alkaneet puhua ”makeasta bataatista” mukulan makuun viitaten.

Yli 200 000 asukkaan Presidente Prudente on julistautunut ”makean bataatin pääkaupungiksi”. Se on suurin kaupunki Pontal de Parapaneman köyhällä alueella maan rikkaimmassa osavaltiossa São Paulossa.

Sata vuotta sitten seudulla viljeltiin enimmäkseen kahvia, josta siirryttiin puuvillaan. 1960-luvulla pääosaan nousi karjatalous. Sen korvasi pian sokeriruoko, jota on käytetty vuodesta 1975 etanolipohjaisen polttoaineen raaka-aineena.

Parasta laatua

– Makea bataatti on aina ollut täällä tärkeä mutta ei kaikille tuttu. Sitä alettiin viljellä 40 vuotta sitten, jotta maa paranisi. Nyt viljely on teknistynyt ja moni kasvattaa pääasiassa bataattia, alueen bataatintuottajayhdistyksen johtaja Claudia Prandini kertoo.

Kotimaan lisäksi bataattia myydään nyt muihin Etelä-Amerikan maihin ja Eurooppaan. Tuottajia seudulla on 250, joista joka kymmenes kuuluu yhdistykseen.

Bataatit pestään ja lajitellaan brasilialaisen Rochan tilan varastolla. Hyvät mukulat menevät myyntiin kotimaassa tai ulkomailla ja loput karjan rehuksi.

Bataatit pestään ja lajitellaan brasilialaisen Rochan tilan varastolla. Hyvät mukulat menevät myyntiin kotimaassa tai ulkomailla ja loput karjan rehuksi. Kuva: IPS/Mario Osava

Sen järjestämä näyttely bataatin kasvatuksen tekniikasta houkutteli 35 000 kävijää vuonna 2019. Vuonna 2020 kokoontumisen esti koronapandemia, ja marraskuussa 2021 tapahtuma korvattiin bataattiin keskittyvällä ruokafestivaalilla.

Prandinin mukaan alue ei ole maan suurin bataatintuottaja mutta laatu on maan parasta. Sen takaavat sopiva maaperä ja auringonvalon määrä.

Korjataan käsityönä

Läheisessä Pirapozinhon kunnassa asuva Luis Rocha on alueen suurimpia bataatintuottajia. Viime vuonna hän korjasi 5 500 tonnia mukuloita 170 hehtaarilta, josta osa on vuokramaata. Hän kasvattaa myös maissia, soijaa ja lihakarjaa.

Rocha tajusi vuonna 1986, että hänen tomaatinviljelynsä oli tuhoon tuomittu. Bataatti lupasi paremman tuoton pienemmillä kustannuksilla. Ensiyritys kaatui kuitenkin kuljetusvaikeuksiin, kun satoa ei saatu vietyä osavaltion pääkaupunkiin São Pauloon, jonka metropolialueella asuu 20 miljoonaa ihmistä.

Brasilialainen Luiz Rocha kokeili bataatinviljelyä ensi kerran vuonna 1986. Hänen kotiseudullaan São Paulon Pirapozinhossa ilmasto mahdollistaa ympärivuotisen kasvatuksen.

Brasilialainen Luiz Rocha kokeili bataatinviljelyä ensi kerran vuonna 1986. Hänen kotiseudullaan São Paulon Pirapozinhossa ilmasto mahdollistaa ympärivuotisen kasvatuksen. Kuva: IPS/Mario Osava

– Tein uuden yrityksen 1990, ja bataatinviljely on jatkunut siitä asti. Olen nyt alueen kolmanneksi suurin tuottaja, Rocha ylpeilee.

– Bataatin tuotantokausi jatkuu läpi vuoden. Se on suuri etu ja vaikutti päätökseeni. Haittapuolena on se, että sadonkorjuu on pitkälti käsityötä, hän jatkaa. Traktori kaivaa helposti vahingoittuvat mukulat esiin, mutta ne on poimittava käsin.

Olutta ja muita tuotteita

– Bataatinviljelyn suurin ongelma on kuitenkin hintojen jatkuva heilahtelu, lisää Lucy Rocha, joka jätti työnsä sairaanhoitajana ja opiskeli liiketaloutta auttaakseen isäänsä tilan pyörittämisessä.

– Tarjonta ylittää usein kysynnän, sillä alalle ilmestyy heti uusia yrittäjiä, jos hintataso on lupaava, Lucy Rocha kertoo. Tila työllistää 40 henkeä vakituisesti ja pestaa lisää tarvittaessa.

Lucy Rocha hoitaa kaupallista puolta perheen maatilalla, joka työllistää vakituisesti 40 henkeä

Lucy Rocha hoitaa kaupallista puolta perheen maatilalla, joka työllistää vakituisesti 40 henkeä Kuva: IPS/Mario Osava

Maailman yli tuhannesta bataattilajikkeesta Rochat viljelevät viittä: violettia, keltaista, valkoista ja kahta kirjavaa. Pieni osa mukuloista käytetään artisaanioluisiin, joita tilalla valmistetaan kolmea laatua nimellä LRocha.

Bataatista tehdään paljon muutakin, kuten alkoholia kosmetiikka- ja lääketeollisuuden tarpeisiin, jauhoa, rehua, tärkkelystä ja bataattiranskalaisia.

Pulaa työpaikoista

Pontal de Paranapanema on vähän Uuttamaata pienempi alue, jolla asuu 600 000 ihmistä. Sen hyväkuntoisia teitä voi ajella satoja kilometriä näkemättä neliötäkään luonnonmetsää.

Karjatalous työnsi viime vuosisadan jälkipuoliskolla tieltään kahvi- ja puuvillaviljemät, jotka aiemmin tarjosivat työtä pelloilla ja tekstiilitehtaissa.

1980-luvulla seudun kahteen suureen jokeen, Paranáan ja sen sivuvirtaan Paranapanemaan rakennettiin neljä vesivoimalaa. Ne vetivät alueelle tuhansia työnhakijoita – valtaosan kuitenkin turhaan.

Brasilian sotilasdiktatuurin kaaduttua 1985 demokraattiset hallitukset ryhtyivät ajamaan maareformia. Se innosti tyhjän päälle jääneitä ihmisiä, joille karjatalous tai vesivoimalat eivät tarjonneet työtä.

Maakiistat repivät

Maauudistus eteni verkkaan, ja pettyneet asukkaat ottivat paikoin oikeuden omiin käsiinsä. Koska alueella oli paljon julkista ja yksityistä joutomaata, niitä hyödyntämään perustettiin Maattomien maatyöläisten liike (MST). 1990-luvulla alueesta tuli maakiistojen näyttämö, kun maanvaltaajia häädettiin väkivalloin.

Maauudistuksesta hyötyi Pontalin alueella vain 7 133 perhettä, jotka saivat keskimäärin 21 hehtaaria maata.

Bataatista valmistetut artesaanioluet ja etanoli kuuluvat Rochan maatilan uusiin tuotteisin.

Bataatista valmistetut artesaanioluet ja etanoli kuuluvat Rochan maatilan uusiin tuotteisin. Kuva: IPS/Mario Osava

Bataatinviljely on yhä näpertelyä Brasiliassa, joka on maailman suurin soijan, kahvin, appelsiinimehun ja lihan viejä. Tilastojen mukaan bataattia tuotettiin viime vuonna 47 896 tonnia ja se kattoi vain 0,9 prosenttia viljelyalasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Pontalin alueella bataatti voi kuitenkin olla hyvä lisä sokeriruo’on viljelyn ja siitä poikivan sokerin, etanolin sekä biokaasun valmistuksen rinnalle. Bataatinviljelyn ja -jalostuksen toivotaan avaavan uusia työmahdollisuuksia ja hillitsevän uudelleen alkaneita maanvaltauksia, joita on viime aikoina tapahtunut ainakin kahdeksassa alueen 32 kunnasta.

 Espanjankielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

Abbey Lubega toukkahautomossa. Toukkien kasvattaminen ja toukanpurun kerääminen vaatii vain yksinkertaisia työkaluja, joiden käytön oppii helposti kouluja käymätönkin.

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

Helsingin Rautatientorilla järjestettiin mielenilmaus Genovan poliisiväkivaltaa vastaan heinäkuussa 2001.

20 vuotta sitten: Poliisi lavasti Genovan aktivistien polttopullot

Uusimmat

Anders Roslund palaa ihmiskauppa-teemaan uusimmassa jännitysromaanissaan.

Huikeaa jännitystä ihmiskaupasta yhdeksännessä Ewert Grens -dekkarissa

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

”Sipilän hallituksen perintönä epävarmuuden, toistuvien hakuprosessien ja paperittomuusuhan muodostamassa välitilassa elää nyt Suomessa seitsemättä vuotta vähintään viisituhatta turvapaikkaa hakenutta ihmistä”, kirjoittaa Mia Haglund.

Sunnuntaivieras: Annetaan ihmisille lupa elää

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Vasemmistokonkari Ralf Sund siirtyi opetusministerin erityisavustajaksi – ”Nyt kun tuli mahdollisuus päästä sisään huoneeseen, kävi houkutus aivan pitelemättömäksi”

 
02

Valtioiden velkojen korkojen piti nousta, mutta toisin on käymässä – Ekonomisti: ”Maailmantalous ei kestä nykyolosuhteissa näinkään korkeaa korkotasoa”

 
03

Työntekijöiden palkanmaksu takkuaa yhä Helsingissä – Pormestari matkailee, kansliapäällikkö ostaa konsulttipalveluja miljoonilla

 
04

Kun hoivaa tehostetaan, se alkaa myös ehtyä: ”Hoiva-ala on palkkakeskustelun saimaannorppa”, sanoo tutkija

 
05

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

07.08.2022

Ensin Ruotsin valloittanut suomalaisdekkari on harmillisen tavanomainen

06.08.2022

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

06.08.2022

Honkasalo ehdottaa: Valtio takaamaan kotitalouksille rajatun määrän alesähköä

06.08.2022

20 vuotta sitten: Poliisi lavasti Genovan aktivistien polttopullot

05.08.2022

STTK:n pääekonomisti kummastelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä: ”On selvästi ollut halua lisätä omia poliittisia mausteita joukkoon”

05.08.2022

Itä-Afrikan maat ryhtyvät yhteistyöhön salametsästystä ja -kauppaa vastaan

05.08.2022

Ministerin mieli muuttui, nyt Aki Lindén haluaa huumeiden käyttöhuonekokeilun – ”Hienoa, että asia nyt etenee!”

05.08.2022

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

04.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään