KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Lähi-idässä ihmiskauppiaiden toimittamat kotiapulaiset ovat lainsuojattomia

Työtä etsinyt Kamikazi pani toivonsa ”agenttiin”, joka lupasi hänelle hyvän työpaikan Lähi-idästä. Hyvään työpaikkaan pääsemisen sijasta Kamikazi joutui Kuwaitiin kotiapulaiseksi, jota kohdeltiin kuin orjaa.

Työtä etsinyt Kamikazi pani toivonsa ”agenttiin”, joka lupasi hänelle hyvän työpaikan Lähi-idästä. Hyvään työpaikkaan pääsemisen sijasta Kamikazi joutui Kuwaitiin kotiapulaiseksi, jota kohdeltiin kuin orjaa. Kuva: IPS/Aimable Twahirwa

Ihmiskauppiaat vaanivat Ruandassa parempaa elämää tavoittelevia.

Kigali, Ruanda – IPS/Aimable Twahirwa
23.1.2022 14.00

Kun ruandalainen Kamikazi, 22, menetti koronan takia työpaikkansa viime vuonna, hän alkoi etsiä epätoivoisesti uutta työtä. Entinen työtoveri esitteli hänet ”agentille”, joka vakuutti, että hän voisi löytää hyvän työpaikan Lähi-idästä.

– Minulle kerrottiin, että siellä itäafrikkalaisia kotiapulaisia arvostetaan enemmän kuin muista maista tulevia, Kamikazi kertoo.

Koska Kamikazi luotti entiseen kollegaansa, hänelle ei olisi tullut mieleenkään, että niin sanottu agentti olikin ihmiskauppias. Aluksi agentti vaati noin 260 euron välityspalkkion.

– Eräänä päivänä hän sitten soitti minulle ja kertoi, että minun täytyy matkustaa Keniaan. Siellä saisin viisumin Kuwaitiin, Kamikazi kertoo.

Tansanian ja Kenian rajalla hän tapasi ihmiskauppasyndikaatin muita jäseniä, jotka auttoivat hänet huomaamatta rajan yli ja sen jälkeen maantietä pitkin Kenian pääkaupunkiin Nairobiin.

Nairobissa agentit kätkivät Kamikazin ja joukon muita nuoria naisia Afrikan eri maista asuintaloon. Pelko ja epätoivo pitivät ryhmän koossa, ja lopulta he lensivät Kuwaitiin.

Orjan asemassa

Kuwaitissa agentit ottivat kaikkien passit pois. Paremman tulevaisuuden toivo kuitenkin kuoli vasta, kun Kamikazi toimitettiin uuteen työpaikkaansa.

Hänet palkattiin nimellisesti erään perheen kotiapulaiseksi, mutta käytännössä hän joutui orjan asemaan. Hänet lukittiin taloon eikä hänelle maksettu palkkaa. Joskus perheet huvin vuoksi vaihtoivat keskenään kotiapulaisia.

– Minulla ei ollut päteviä matkustusasiakirjoja ja minua kohdeltiin kuin eläintä, kaupattiin perheeltä toiselle, Kamikazi sanoo. Oloa ei helpottanut, että tilanteesta oli vastuussa hänen entinen kollegansa, jota Kamikazi oli pitänyt läheisenä ystävänään.

Vailla lain suojaa

Useimmissa Lähi-idän maissa kotiapulaiset eivät kuulu työlainsäädännön piiriin, joten he eivät allekirjoita minkäänlaisia työsopimuksia. Heillä ei siis ole mitään lain suojaa, saati sosiaaliturvaa tai oikeutta terveydenhoitoon.

Ihmiskauppiaiden uhrit joutuvat usein myös seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi, pakkotyöhön ja orjuuteen. Pahimmassa tapauksessa he joutuvat rikollisten elinkauppiaiden uhreiksi, tahdonvastaisiksi elinten luovuttajiksi.

 Ruandan rikospoliisi RIB on varoittanut, että tuhannet ihmiset joutuvat työnvälittäjinä esiintyvien ihmiskauppiaiden uhriksi. Erityisesti parempaa elämää etsivät haavoittuvat nuoret naiset lankeavat heidän valheisiinsa.

Täsmällisiä lukuja on mahdoton saada, mutta YK:n naisjärjestön viimeisimpien arvioiden mukaan valtaosa kaupatuista ihmisistä on naisia ja tyttöjä, ja kolme neljästä myydään seksuaalista hyväksikäyttöä varten.

Aamuneljästä puoleen yöhön

Viime aikoina kansainväliseen julkisuuteen päässeet tapaukset kotiapulaisten kaltoin kohtelusta ja suoranaisesta pahoinpitelystä Lähi-idässä ovat tuoneet näkyville kotiapulaisten sietämättömät työolosuhteet. Monesti apulaiset tekevät työtään laittomasti, joten heillä ei ole mitään suojaa työnantajansa hyväksikäyttöä vastaan.

Tyypillinen kotiapulaisen työpäivä alkaa neljältä aamulta ja loppuu puolilta öin tai vielä myöhemmin. Vapaapäiviä ei ole ja ulos pääsee vain perheenjäsenen seurassa.

– Ruuanlaiton, siivoamisen ja pyykkäämisen lisäksi minun oli huolehdittava lemmikkieläimistä. Halusin paeta, sillä työnantajani käytti minua hyväkseen, mutta en tiennyt minne mennä, Kamikazi selittää.

Kamikazin koettelemus päättyi, kun hän sai apua kuwaitilaiselta liikenaiselta, joka otti yhteyttä Ruandan suurlähetystöön Dubaissa.

Passinsa hän sai takaisin työnantajaltaan vasta, kun Kuwaitin poliisi tuli sitä vaatimaan.

Rajavalvontaa ja valistusta

Kamikazin tavoin useimmat ihmiskaupan uhrit houkutellaan kylistä ja pikkukaupungeista hyvin palkatun ulkomaisen työpaikan lupauksilla. Perheiden taloudelliset vaikeudet lisäävät lasten haavoittuvuutta. Ihmiskauppiaan mukaan lähtevän nuoren toivotaan alkavan hyvästä palkastaan lähettää rahaa kotiin ja kohentavan kotimaahan jäävien perheenjäsenten elintasoa.

Ruandassa on tiukka ihmiskaupan vastainen laki, joka mahdollistaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistukset. Järjestäytynyt ihmiskauppa on kuitenkin globaali ongelma, joka ylittää valtioiden rajat ja vakavasti vaikuttaa koko Keski- ja Itä-Afrikkaan.

Ruandassa tunnistetuista ihmiskaupan uhreista 62,7 prosenttia oli Burundista, 15 prosenttia Kongon demokraattisesta tasavallasta ja vain 13,6 prosenttia Ruandasta. Ruandalainen kansalaisjärjestö Never Again Rwanda painottaa, että kansallisten rajojen tehokas valvonta hillitsisi ihmiskauppaa. Se tekisi toiminnan vähemmän houkuttelevaksi rikollisille ja toisaalta auttaisi tunnistamaan uhreja.

Järjestön toimitusjohtaja tohtori Joseph Ryarasa Nkurunziza puolestaan korostaa valistusta. Erityisesti nyt kun pandemia on heikentänyt kaikkien talousnäkymiä, on tärkeää lisätä tietoisuutta ihmiskaupasta.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Uusimmat

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään