KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Huolena vainajat ja sodasta kieltäytyneet – Sotilaiden äidit tuntevat hätää pojistaan

Ukrainan sodassa kuolleen omaisille on syntynyt ongelma siitä, että he eivät tiedä, miten tuoda ruumis pois takaisin kotikaupunkiin. Asepalveluksessaan 20-vuotiaana kuolleen sotilaan hautajaiset huhtikuun 11. päivänä Pietarissa.

Ukrainan sodassa kuolleen omaisille on syntynyt ongelma siitä, että he eivät tiedä, miten tuoda ruumis pois takaisin kotikaupunkiin. Asepalveluksessaan 20-vuotiaana kuolleen sotilaan hautajaiset huhtikuun 11. päivänä Pietarissa. Kuva: Lehtikuva/-

Venäjällä toimivat Sotilaiden äitien järjestöt puolustavat Ukrainan sodassa kaatuneiden, haavoittuneiden, vangiksi joutuneiden ja rintamalta kieltäytyneiden venäläissotilaiden oikeuksia.– Yhteydenottojen määrä kymmenkertaistui, kun tämä kaikki alkoi, KU:n haastattelema Tatjana sanoo. Viranomaisten määräykset ovat vaikeuttaneet äitien työtä merkittävästi.

Antero Eerola
24.4.2022 14.00

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi 24. helmikuuta, puhelinpalvelut monissa Venäjän kaupungeissa toimivien sotilaiden äitien järjestöissä menivät lähes tukkoon.

– Yhteydenottojen määrä kymmenkertaistui. Yleensä valitettiin sitä, että omaiset eivät enää saa yhteyttä sotilaisiin. Se oli ensimmäinen kierros kysymyksiä, Tatjana sotilaiden äitien järjestöstä sanoo.

Sodan ensimmäisellä viikolla Venäjän puolustusministeriö ei tarjonnut mitään yhteystietoja, joihin omaiset olisivat voineet olla yhteydessä.

– Maaliskuun alussa he avasivat puhelinlinjan, johon sotilaiden vanhemmat voivat soittaa ja kysyä ovatko heidän poikansa virallisilla kaatuneiden, haavoittuneiden tai sotavangiksi joutuneiden listalla.

Tatjanan mukaan listat eivät useinkaan ole täsmällisiä. Omaisilla saattaa olla vahvistus pojan kuolemasta, mutta viranomaisten papereista nimeä ei löydy.

– On syntynyt ongelma siitä, että he eivät tiedä, miten tuoda ruumis pois (takaisin kotikaupunkiin).

Tatjana ei ole naisen oikea nimi. Hän toivookin, ettei häntä voisi tunnistaa tästä jutusta, sillä kaikki sotaan liittyvä informaatio on Venäjällä käynyt hyvin arkaluontoiseksi. Kansan Uutiset on kuitenkin varmistanut hänen henkilötietonsa ja asemansa venäläisessä sotilaiden äitien yhteisössä.

Venäjällä Ukrainan sodan kutsuminen hyökkäykseksi tai sodaksi voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Siksi tässä yhteydessä viittaukset sotaan ovat KU:n omia.

– Yhteistoiminta ulkomaisten tiedotusvälineiden kanssa voi tarkoittaa vielä kovempien pykälien käyttöönottoa, valitettavasti, Tatjana sanoo.

Sotatoimista kieltäydytään

Sotilaiden äidit yrittävät auttaa oikeudellisesti myös niitä venäläissotilaita, jotka kieltäytyvät osallistumasta sotatoimiin Ukrainassa. Järjestöjen mukaan määrä ei ole vähäinen.

– Asianajajamme voivat lähteä paikalle palveluspaikkoihin, oli kieltäytyviä kuinka paljon tahansa: yksi, kolme tai – kuten eräs kaukana palvelevan pojan äiti kertoo – jopa 250, Tatjana kuvaa.

– Yhteydenottoja tulee myös niiltä, jotka kieltäytyvät menemästä uudestaan tai ollenkaan sotaharjoituksiin Venäjän (läntisille) rajaseuduille, koska he tietävät, että siellä on riski joutua lähetetyksi (Ukrainaan).

Puheluita on tullut runsaasti myös rintamalle joutuneista varusmiehistä. Venäjän puolustusministeriö myönsi tilanteen jo maaliskuun alussa ja totesi, että varusmiehiä on joutunut myös sotavangeiksi.

Ongelma on sekin, että heitä on pakotettu tai huijattu allekirjoittamaan sotilassopimus.

– Voi olla niin, että asepalveluksessa oleva ei ole tiennyt, että hänestä on tullutkin sopimussotilas.

FSB:ltä ankara määräys

Sotilaiden äitien järjestöt ovat Venäjällä puolustaneet asepalveluksessa olevien oikeuksia 1980–90-lukujen vaihteesta lukien. Helmikuun 24. päivä syttyneen sodan jälkeen työ on kuitenkin vaikeutunut yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristyttyä.

Tatjanan mukaan iso osa järjestöjen toimintaedellytyksistä mureni jo viime lokakuussa. Turvallisuuspalvelu FSB julkaisi tuolloin 60-kohtaisen määräyksen, jonka mukaan käytännössä mitä tahansa asevoimista kerättävää tietoa ”voidaan käyttää Venäjän federaation turvallisuutta vastaan”.

Listalle päätyi muun muassa tiedon kokoaminen asevoimien piirissä tapahtuvista väärinkäytöksistä sekä ”moraalis-psykologisesta ilmapiiristä”.

Sotilaiden äitien mukaan vain avoimuus oikeuksien rikkomisesta mahdollistaa niiden puolustamisen.

– Määräys teki tosiasiassa toimintamme mahdottomaksi siinä mielessä, kun olemme aikaisemmin sitä tehneet.

Auttava puhelin ja oikeusapu ovat silti säilyneet.

Ongelmana väkivaltainen simputus

Tatjana sanoo, että hänen on parempi olla arvioimatta sitä, miten Venäjän armeija suhtautuu sotilaisiinsa sotatoimien aikana.

– Minun arvioitani voidaan pitää asevoimien mustamaalaamisena.

Rauhan aikana ongelmien vakavimmassa päässä ovat olleet sotilaiden kuolemantapaukset, terveydenhoidon laajamittainen laiminlyönti ja laittomat kutsunnat. Myös ”isoisiksi” kutsuttujen vanhempien varusmiesten myöhempiin saapumiseriin kohdistama väkivaltainen simputus on tunnettu ongelma.

– Tähän myös sotilassyyttäjä on kiinnittänyt huomiota ja siitä on nostettu rikosjuttuja. Tämä ilmiö on onneksi vähentynyt.

Paineet Sotilaiden äitejä kohtaan kasvavat koko ajan. Päivystävään puhelimeen tulee vihaviestejä isänmaallisina itseään pitäviltä kansalaisilta.

– Mutta toistaiseksi meihin ei ole kohdistunut viranomaisten toimia.

 

Venäjän vanhimpia kansalaisjärjestöjä

 Sotilaiden äitien komiteat ovat Venäjän nykymittapuun mukaan jo vanha kansanliike. Järjestöjä ryhdyttiin perustamaan Neuvostoliiton vapautumisen aikoihin, 1980-luvun lopulla.

Toimintansa alkuvuosina äitien komiteat vaativat Venäjän asevoimien uudistamista, asepalveluksessa olevien oikeuksien suojelua ja siviilipalvelusta.

Tšetšenian ensimmäisen sodan aikana 1990-luvun puolivälissä sotilaiden äidit toimivat aktiivisesti sitä vastaan ja neuvottelivat sotavangeiksi joutuneiden poikien palauttamiseksi kotiin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kun sota Ukrainan itäosissa alkoi huhtikuussa 2014, äitien organisaatio esimerkiksi Pietarissa julistettiin ”ulkomaiseksi agentiksi”. Järjestö kiisti jyrkästi, että se saisi minkäänlaista ulkomaista rahoitusta. Lokakuussa 2015 järjestö poistettiinkin mustalta listalta.

Äitien järjestöt ovat kertoneet julkisuudessa muun muassa, että Etelä-Venäjän sairaaloihin oli ilmaantunut jo 2014 runsaasti Ukrainan sodassa haavoittuneita venäläissotilaita.

Turvallisuuspalvelu FSB:n uudet määräykset ja Ukrainan sodan kiristämä ilmapiiri ovat kuitenkin jälleen vaikeuttaneet sotapojista huolehtivien äitien työtä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomalaisia ISAF-kriisinhallintajoukkoja partioimassa Sharar Bolakin piirikunnassa Afganistanissa marraskuussa 2011.

Kysymyksiä humanitaarisista interventioista: kolonialismia vai oikeutettua toimintaa ja miten keskustelut Valladolidissa vuosina 1550–1551 liittyvät siihen

Mariyeti Mpala on muuttanut entisen kaatopaikan kasvitarhaksi. Hän myy osan tuotteistaan halvalla naisille, jotka saavat omia ansioita myymällä niitä edelleen torilla.

Kaatopaikka muuttui viherkeitaaksi Zimbabwen Bulawayossa

Kuivuus on kasvava uhka globaalille ruoantuotannolle varsinkin Afrikassa. Saharan autiomaan leviämistä yritetään estää istuttamalla miljoonia puita.

Konfliktit ja ilmastonmuutos uhkaavat Afrikan Suurta vihreää muuria

Kuuban virallinen politiikka tähtää rotujen tasa-arvoiseen rinnakkaiseloon. Havannalaislapset osallistuivat syksyllä työpajaan, jossa käytettiin kierrätyslasia askartelumateriaalina

Rotusyrjintä on yhä arkipäivää Kuubassa – ennakkoluuloja kitkevät kampanjat kaipaavat lisää puhtia

Uusimmat

Suomalaisia ISAF-kriisinhallintajoukkoja partioimassa Sharar Bolakin piirikunnassa Afganistanissa marraskuussa 2011.

Kysymyksiä humanitaarisista interventioista: kolonialismia vai oikeutettua toimintaa ja miten keskustelut Valladolidissa vuosina 1550–1551 liittyvät siihen

Kaupan alan tyäntekijöillä menee taloudellisesti aiempaa huonmmin. Kuva on kauppakeskus Mall of Triplasta Helsingistä.

Kaupan työntekijöiden oma talous yhä heikompi

Teollisuuliitto on valmis tarvittaessa koviin toimiin. Sitä varten organisaatiomme on vuosien varrella hankkinut sellaista vaurautta, että tällaiseen taisteluun kykenemme, sanoo ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

”Translaki ei tule vaikuttamaan Päivi Räsäsen arkeen mitenkään – monelle se on elämän tai kuoleman kysymys”

 
02

Puolustusministeri myöntänyt vientiluvan puolustusmateriaalille Turkkiin – Li Andersson: Asiaa ei ole käsitelty hallituksessa, vientilupaa ei tulisi myöntää

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
04

Kiky-sopimus täyttää seitsemän vuotta – keskituloinen duunari maksanut tuhat euroa työnantajalle kuuluneita maksuja

 
05

Vartijaväkivalta ei ole uusi ilmiö – entinen graffitimaalari ja toimittaja kertovat kokemuksistaan

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

20 vuotta sitten: Vasemmistoliitto pohti demokratian rapautumista – Köyhät ja osattomat nukkuvat vaaleissa

27.01.2023

Kaatopaikka muuttui viherkeitaaksi Zimbabwen Bulawayossa

27.01.2023

Näin Turussa: Yhä 1 500 lasta jonossa neuvolaan

27.01.2023

Teollisuusliitto varautuu työtaisteluun: ”Aika käy vähiin”

27.01.2023

Kuluvalla viikolla on yksi selkeästi tärkein asia eduskunnassa

27.01.2023

Marin pyysi transihmisiltä anteeksi eduskunnassa käytävää keskustelua

26.01.2023

Turkin kiristykseen ei pidä suostua, Rauhanliitto kommentoi asevientiä

26.01.2023

Viime vuonna reaaliansioissa oli pahin lasku yli 60 vuoteen –  Li Andersson: ”Oikeisto on valintansa osoittanut”

26.01.2023

Hakkuut uhkaavat Uudenmaan lintumetsää: Kansanedustaja vaatii metsän säästämistä

26.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään