Hallitus on päättänyt helmikuussa 2022 työssäoloehdon euroistamisesta osana 110 miljoonalla eurolla julkista taloutta vahvistavaa työllisyyspakettia. Tämä tarkoittaa käytännössä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista noin 30 miljoonalla eurolla. Hallitus pyrkii näin parantamaan työllisyyttä työttömien toimeentuloa heikentämällä.
Työttömyysturvan työssäoloehdon kehittäminen ja muuttaminen työtuntien seuraamisesta tuloihin perustuvaksi ei itsessään ole huono asia, mutta nyt esitetty toteutusmalli pitää sisällään sudenkuoppia, jotka kohdistuvat pienituloisiin, varsinkin naisvaltaisten alojen osa-aikaisiin työntekijöihin. Kun työssäoloehdosta poistetaan keinotekoinen 18 h / vko työaikavaatimus, yhä useampi työtön pääsee ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, mikä on odotettu ja toivottu parannus. Hallituksen esittämässä mallissa vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien osalta päiväraha voi kuitenkin laskea nykyisestä tasosta. Palkattomat viikot kuukauden sisällä alentavat päivärahan määrää.
Heinäkuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli heinäkuun lopussa yhteensä 272 300 työtöntä työnhakijaa. Se on 50 300 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Koko maassa oli lomautettuna heinäkuun lopussa 20 000 henkilöä, mikä on 24 400 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 14 600 henkilöä, mikä on 17 800 vähemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.
Hallituksen työllisyystoimet ovat siis purreet, mutta nyt esitetty uudistus sellaisenaan vaikuttaisi negatiivisesti moniin edeltä mainittuihin osa-aika ja lyhennettyä viikkoa tekeviin työnhakijoihin.
Hallituksen esitys tulee johtamaan osa-aikaisesti työskentelevien ja pienipalkkaisten työtekijöiden päivärahan heikentymiseen, minkä vuoksi muun muassa SAK on sitä vastustanut. Ongelmana on erityisesti ehdotettu puolikkaisiin työssäoloehtokuukausiin liittyvä päivärahan laskenta.
Hallitus on antanut esityksensä ja se siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Nyt onkin kansanedustajilla mahdollisuus ja velvollisuus pitää huolta, että annettu esitys ei aja pienipalkkaisia työntekijöitä entistä ahtaammalle taloudellisesti. Varsinkin nyt kun inflaatio on Suomessa 7,8% luokkaa.
Tämä uudistus pitää viimeistellä siten, että pienipalkkaisten työntekijöiden päiväraha ei heikkene esimerkiksi niin, kuten SAK on ehdottanut: ”Mikäli henkilön työssäoloehdon tarkastelujaksolta löytyy kuusi kokonaista työssäoloehdon täyttävää kuukautta, päiväraha määriteltäisiin näiden kuukausitulojen perusteella. Puolikkaat kuukaudet huomioitaisiin vain, jos työssäoloehto ei tarkastelujakson aikana täyttyisi kokonaisilla kuukausilla.” Tämä korjausesitys turvaisi osin juuri heikommassa asemassa olevien työttömyyspäivärahan tasoa. SAK:ssa ei vastusteta kokonaisuudessaan tätä uudistusta, vaan esitetään tätä epäkohtaa korjattavaksi.
Kirjoittaja on SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija