KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Intiassa ihmiskaupasta selviytyjät saavat korvauksia vain harvoin

Ihmiskaupan vastainen katuteatteriesitys teehuoneella

Ihmiskaupan vastainen katuteatteriesitys teehuoneella. Kuva: IPS/Rina Mukherji

Puna, Intia – IPS/Rina Mukherji
4.11.2022 13.00

Viranomaisten tai häpeän pelko, poliisin tai oma osaamattomuus ovat mahdollisia syitä siihen, että ihmiskaupasta Intiassa selviytyneiden lainmukaiset korvaukset jäävät saamatta.

Neljätoistavuotias Priti Pyne oli palaamassa koulusta Basran kylässä Länsi-Bengalissa, kun hän ja ystävänsä tapasivat kauppiaan, joka tarjosi houkuttelevan näköistä juotavaa. Tyttöjen juotua heitä alkoi huimata ja kun he virkosivat, he olivat Delhiin matkaavassa junassa. Muiden matkustajien avulla tytöt onnistuivat jäämään junasta Sealdahin asemalla Kolkatassa.

– Meille oli koulussa kerrottu ihmiskauppiaista, joten otimme heti yhteyttä asemapäällikköön ja soitimme kylässämme toimivalle Goren Bose Gram Vikas Kendra -kansalaisjärjestölle. Järjestön edustajat tulivat ja järjestivät meille paluumatkan kotiin, Pyne kertoo.

Hänen vanhempansa eivät halunneet nostaa kannetta, eikä Pyne päässyt osalliseksi ihmiskaupasta selvinneille kuuluvista korvauksista.

– Olin lapsi ja vanhemmat päättivät kaikesta puolestani. Nyt olen aikuinen ja kanteen nostaminen on myöhäistä.

Rakkausansasta bordelliin

Shelly Shome ja Molina Guin Bagdasta lankesivat ”rakkausansaan” ja päätyivät ihmiskauppiaiden uhriksi. Shome vietiin Maldaan ja hänet lukittiin ”tilapäiseen asuntoon” matkalla bordelliin, josta poliisi pelasti hänet.

Guin pakeni Maharashtran Nagpurista bordellista, jonne hänet oli myyty puoli vuotta aiemmin.

– En osannut hindiä, joten se oli vaikeaa. Lopulta eräät bengalilaiset pojat auttoivat minua palaamaan kotiin.

Vaikka sekä Shomen että Guinin tapauksesta nostettiin kanne, kumpikaan ei ole saanut korvauksia. Heidän myyjänsä ovat edelleen vapaalla jalalla.

Lalita elää Erodessa Tamil Nadussa. Hänestä tuli ihmiskaupan uhri noin 15-vuotiaana, kun hänet vietiin tekstiilitehtaaseen Coimbatoreen. Siellä hän havaitsi päätyneensä yhdessä monien muiden kanssa nykyaikaiseen orjuuteen.

Tytöt työskentelivät 14–16 tuntia vuorokaudessa ilman taukoja. Majoitus oli likaisessa asuntolassa, ja heidän täytyi syödä pillereitä kuukautisten estämiseksi.

Lalita pääsi lopulta lähtemään vetoamalla sukulaisen kuolemaan. Virallisen rikosilmoituksen puuttuessa myös hän jäi ilman korvauksia.

Velka pakotti Lahirit liikkeelle

Sunil Lahirin perhe ei pystynyt maksamaan lainaansa ja hänen perheensä joutui hakemaan töitä kotiosavaltionsa ulkopuolelta.

Heidät houkutteli tiilenpolttajiksi Haryanaan työnvälittäjä, joka lupasi hyvän majoituksen, palkan ja ruuan.

Perille päästyään Lahirit ymmärsivät, että heidät on myyty yhdessä kahdenkymmenen muun vastaavassa tilanteessa olevan perheen kanssa.

Sunil oli tuolloin nuorukainen. Hän näki nälkää ja teki raskasta työtä 12–14 tuntia päivässä. Perhe majoittui olkikattoisessa hökkelissä. Karkausyritykset nujerrettiin kiduttamalla ja hakkaamalla.

Muutaman kuukauden orjuuden jälkeen Sunil ja hänen setänsä onnistuivat pakenemaan pimeyden turvin. He hakeutuivat lähimmälle poliisiasemalle ja pääsivät takaisin kotiin. Asianmukaisen rikosilmoituksen jäätyä tekemättä he eivät kuitenkaan voineet hakea korvauksia.

Poliisit eivät tunnista, ilmoitukset jäävät tekemättä

Ihmiskaupan uhriksi joutuminen Intiassa tarkoittaa yleensä joko seksuaalista tai työntekijän hyväksikäyttöä. Uhreja yhdistää köyhyys ja tiedon puute, jotka saavat ihmiset lähtemään kotoaan ja päätymään ihmiskauppiaiden kynsiin.

Uhrit viedään usein toiseen osavaltioon, josta kotiinpaluu on vaikeaa.

Eri hyväksikäytön lajit kielletään eri lainkohdissa, mutta riiston tavasta riippumatta Intian lakien mukaan uhrilla on nykyään oikeus korvauksiin. Alun perin niitä maksettiin vain liikenneonnettomuuksien uhreille ja vasta 2008 korkein oikeus laajensi korvaukset koskemaan myös rikosten, kuten ihmiskaupan, happohyökkäysten tai raiskausten uhreja.

Laeista huolimatta ihmiskaupasta selviytyneet saavat korvauksia vain harvoin. Asianajaja Kaushik Gupta kertoo syyksi sen, ettei korvausten saamisen edellytyksenä olevaa rikosilmoitusta ole jätetty. Sitä selittää Guptan mukaan poliiseilta puuttuva koulutus ja herkkyys tunnistaa ihmiskaupan uhreja. Poliisia myös pelätään, sillä järjestäytynyt rikollisuus ulottuu myös viranomaisiin.

Kaikki selviytyjät eivät tee ilmoitusta, osa leimautumisen pelossa, osa ei yksinkertaisesti selviä vaadittavasta paperityöstä. Hyväksikäyttäjiltään pelastettujen on helpompi todistaa olleensa uhri kuin heiltä karanneiden. Vuonna 2021 vain 16 prosenttia ihmiskaupasta syytetyistä tuomittiin.

– Jos ilmoitus tehdään vasta kotona, on vaikea todistaa, että on joutunut ihmiskaupan uhriksi. Todisteet ovat kuitenkin välttämättömiä korvauksia haettaessa, sanoo kolkatalaista ihmisoikeusjärjestö Jabalaa johtava Baitali Ganguly.

Ihmiskauppalaki odottaa ylähuoneen käsittelyä

Aktivistien mielestä ongelma ”on, että uhrin korvaukset ovat alimpana viranomaisten prioriteettilistalla”. Rahastoja korvauksien maksamiseksi ei ole, joten rahat jäävät usein saamatta.

– Toisinaan rahat on määrätty maksuun, mutta niiden saapuminen uhrin tilille vie kuukausia, kertoo Suresh Kumar Centre Direct -kansalaisjärjestöstä.

Käsittelyssä oleva ihmiskauppaa koskeva laki säätäisi ihmiskauppiaille ankaria rangaistuksia ja uhrille maksettavaksi korvauksia kauppiaan omaisuudesta. Lakiesitys on hyväksytty Intian alahuoneessa, mutta odottaa vielä ylähuoneen hyväksyntää.

Korvausten lisäksi ihmiskauppalaissa esitetään kuntoutusta ihmiskaupasta selvinneille. Selvinneet itse ovat järjestäytyneet vastustamaan ihmiskauppaa ILFAT-järjestöön (Indian Leadership Forum Against Trafficking).

Järjestö kritisoi kuntoutusta ”suojakodeissa”, joiden olot sen mukaan muistuttavat vankilaa. Se vaatii myös pikaoikeuksia ihmiskauppiaiden tuomitsemiseksi.

Entinen ihmiskaupan uhri Sunil Lahiri opiskelee ja käy puhumassa kouluilla riskeistä joutua ihmiskauppiaiden uhriksi. Suojakotien sijaan selviytyjät tarvitsevat hänen mukaansa yhteisöpohjaista kuntoutusta ja työelämään suuntaavia taitoja.

– Ihmiset kylistämme joutuvat lähtemään, koska töitä ei ole. Viranomaisten täytyy varmistaa, ettei heitä käytetä hyväksi.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään