KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Seksityötä sellutehtaan varjossa – Mies hakkasi ja retuutti seksityöntekijää UPM:n rappusilla Uruguayssa

Seksityöläisten liiton puheenjohtaja Claudia Gutiérrez UPM:n toimiston edustalla. Edessä Rakennusliitto Suncan väkeä.

Seksityöläisten liiton puheenjohtaja Claudia Gutiérrez UPM:n toimiston edustalla. Edessä Rakennusliitto Suncan väkeä. Kuva: Teivo Teivainen

Jo UPM:n tehdashankkeen suunnitteluvaiheessa oli ilmeistä, että sen myötä seksityö tulisi lisääntymään alueella.

Teivo Teivainen
29.12.2022 10.01

UPM:n jättimäinen sellutehdashanke Uruguayssa sai joulukuun alussa kiusallista julkisuutta: tehdasta pystyttänyt puolalainen rakennustyöläinen pahoinpiteli Dominikaanisesta tasavallasta tulleen seksityöläisen. Kyse on sekä suomalaisen metsäteollisuuden että Uruguayn historian suurimmasta investoinnista. Pahoinpitely tapahtui aivan rakennusvaiheen loppumetreillä.

Vietin suurimman osan joulukuusta Uruguayssa. Pääsin seuraamaan ammattiyhdistysliikkeiden uudentyyppistä yhteistyötä, kun seksityöläisten liitto Otras ja rakennustyöläisten liitto SUNCA järjestivät joulukuun puolivälissä Paso de los Torosin kaupungissa mielenosoituksen UPM:n paikallistoimiston edessä.

Jo tehdashankkeen suunnitteluvaiheessa oli ilmeistä, että sen myötä seksityö tulisi lisääntymään alueella. Kun rakennustyö tuo pikkupaikkakunnalle tuhansia miehiä eri puolilta Uruguayta ja maailmaa, näin on tapana tapahtua. Uruguayn liberaalissa tasavallassa seksityö on lähtökohtaisesti laillista.

Tehdasta alihankkijoiden kanssa rakentava UPM ei siis voisi edes niin halutessaan kieltää seksityötä. Sen sijaan suomalaisyritys on rahoittanut Uruguayssa seksityön epäkohtien ja ihmiskaupan parissa työskentelevän El Paso -kansalaisjärjestön hanketta. Sen puitteissa asiaan liittyvää valistusta on tarjottu sekä tehdasta rakentaville työntekijöille että paikallisyhteisöille.

”Vapaa ja vallankumouksellinen huora”

Hanketta vetäneen Natalia Guidobonon mukaan Uruguayssa on ennenkuulumatonta, että suuryritys suhtautuu näinkin vakavasti asiaan. Samantyyppisiä kommentteja olen kuullut myös hanketta etäämmältä seuraavilta feministiystäviltäni pääkaupungissa Montevideossa. Guidobono tosin huomauttaa, että tehdashankkeen seksityötä koskeva valistusprojekti saattoi olla alun perin Uruguayn valtion toivoma asia. Hänen mielestään on joka tapauksessa yllättävää, että väkivaltaa ei ole ollut enempää.

UPM:n tehdasta rakentavien työläisten parakkiasuntoja.

UPM:n tehdasta rakentavien työläisten parakkiasuntoja. Kuva: Teivo Teivainen

Mielenosoituksen aikaan Paso de los Toros on juuri kokenut poikkeuksellisen paahtavan helleaallon. Niinpä keskusteluni mielenosoittajien kanssa sivuavat myös ilmastonmuutosta. Päähuomio on kuitenkin seksityössä. Uruguayssa kuten Suomessakin asia jakaa mielipiteitä myös feministien piirissä. Osa mielenosoittajista pitää prostituutiota itsessään raiskaukseen rinnastettavana väkivaltana. Toiset puolestaan korostavat sen olevan työtä, joka saattaa tarjota etenkin köyhille naisille keinon kohentaa elintasoaan. Uruguaylle tyypilliseen tapaan tässäkään asiassa poliittiset rintamalinjat eivät ole yhtä kiivaita kuin vaikkapa naapurimaa Argentiinassa.

Tutustun Uruguayn kuuluisimpaan seksityöläiseen Karina Núñeziin, jonka kantamassa kyltissä lukee ”vapaa ja vallankumouksellinen huora”. Hän kertoo jo äitinsä ja isoäitinsä toimineen alalla.

Naiset ja maa eivät ole valloituksen territorioita.

Naiset ja maa eivät ole valloituksen territorioita. Kuva: Teivo Teivainen

Núñezin jälkeen seksityöläisten liiton puheenjohtajaksi tullut Claudia Gutiérrez huutaa UPM:n toimiston edessä iskulauseita vallankumousjohtajan elkein. Suurta banderollia kantavat rakennustyöläisten liiton porukat yhtyvät huutoon. Mielenosoittajat käyvät jättämässä toimiston oveen ja ikkunoihin kylttejä ja julisteita. Mukana on myös puolankielisiä kirjoituksia.

Yleisimmin jaetussa pikkujulisteessa vaaditaan, että UPM ja viranomaiset ottavat väkivaltatapauksesta enemmän vastuuta. Huomautan paikalliselle opettajaystävälleni, että niissä ei lue ”UPM Go Home”. Hän toteaa naurahtaen, että mielenosoituksen iskulauseista oli jonkin verran kiistoja. UPM:llä on Uruguayssa näkyviä suomalaiskolonialismista puhuvia vastustajia, jotka toivovat saavansa yrityksen lähtemään maasta. He ovat kuitenkin selkeästi vähemmistönä sekä koko Uruguayssa että erityisesti tehtaan lähipaikkakunnilla. Myös välillä tiukkaakin kritiikkiä tehdashankkeen joitakin ulottuvuuksia kohtaan esittävät ammattiliitot ovat yleisesti sitä mieltä, että UPM:n läsnäolo on Uruguaylle eduksi.

Baari tihkuu seksiteemaa

Jututan taksinkuljettajanaista, joka oli väkivaltatapauksen silminnäkijä. Hän kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka puolalainen mies hakkasi ja retuutti seksityöntekijää UPM:n rakennushankkeen työntekijöiden asunnon rappusilla. Paikalle lopulta saapunut poliisi oli hänen mukaansa aluksi haluton puuttumaan tilanteeseen vedoten hiukan epämääräisesti siihen, että kyse on UPM-Kymmenen alueesta. Alueen poliisijohtaja kertoo myöhemmin, että ambulanssin saapumisen viivästyminen johtui poliisista riippumattomista syistä.

Tehdashankkeen kriitikot korostavat usein, että sellutehdasalueet ovat monella tavalla Uruguayn valtion määräysvallan ulkopuolella. Poliisilla on kuitenkin oikeus puuttua väkivaltaan asuntoloissa. Mielenosoitusta seuraavana päivänä taksikuski saa kutsun saapua todistamaan asiassa. Oikeusprosessi saattaa pyörähtää käyntiin.

Pahoinpidelty seksityöntekijä lähti puolalaisen pahoinpitelijäoletetun matkaan City Night -baarista. Vireillä olevan pahoinpitelytutkinnan lisäksi Uruguayn syyttäjänvirasto on juuri avannut baaria koskevan ihmiskauppatutkinnan. Menen seksiteemaa tihkuvaan baariin, jossa pidätettynä olevan omistajan tytär kertoo sen toiminnasta yllättävän avoimen oloisesti.

City Night -baarin sisällä on ilmeistä, että paikkaan liittyy muutakin kuin juomatarjoilua.

City Night -baarin sisällä on ilmeistä, että paikkaan liittyy muutakin kuin juomatarjoilua. Kuva: Teivo Teivainen

Baaritalon sisällä on porealtailla varusteltuja huoneita, mutta koska kyse on nimenomaan baarista, niitä ei kuulemma käytetä seksitapaamisiin. Sen sijaan tytär kertoo, että heillä on lähistöllä monia huoneita, joita baarissa säännöllisesti oleskelevat naiset voivat vuokrata baariin saapuneiden asiakkaiden kanssa kahdeksan euron tuntihintaan. Varsinaisten seksipalvelujen hinnoittelu on ilmeisesti asiakkaiden ja palveluja myyvien naisten välinen asia.

Ihmettelen hiukan hänen avoimuuttaan, sillä meneillään on tutkinta, jossa hänen isäänsä saatetaan syyttää nimenomaan siitä, että muodollisesti baarin ulkopuolella olevat huoneet ovat käytännössä samaa liiketoimintaa kuin baari. Siltähän tuo hiukan kuulostaa. Vakavamman ihmiskauppatutkinnan lisäksi kyse saattaa olla toimiluvan väärinkäytöksestä, sillä baaria ei ole rekisteröity seksityötä harjoittavaksi paikaksi. Isän oikeudellista tilannetta hankaloittaa, että häneltä on myös löydetty rekisteröimätön revolveri.

Pääkihoa ei kutsuta juhliin

City Night sijaitsee varsinaisen tehdaspaikkakunnan Pueblo Centenarion laita-alueella. Sellutehdas mielletään usein sijaitsevaksi Rionegrojoen vastarannalla sijaitsevassa suuremmassa Paso de los Torosin kaupungissa. Tästä Pueblo Centenarion tärkein paikallisviranomainen Eduardo Bovio on jatkuvasti nyreissään:

– Miltä suomalaisella paikkakunnalla tuntuisi, jos sinne sijoitetun tehtaan kerrottaisinkin sijaitsevan vaikkapa Lontoossa, koska Lontoo on suomalaiskyliä kuuluisampi?

Bovion kiukkua lisää se, että Paso de los Torosissa toisinaan vierailevat suomalaisdiplomaatit tai UPM-pomot jättävät hänet kuulemma yleensä kutsumatta juhlatilaisuuksiinsa, vaikka juuri hän on varsinaisen tehdaspaikkakunnan pääkiho. Sen sijaan City Nightin toiminta on hänen mielestään moitteetonta:

– Baari ja huoneenvuokraus ovat erillisiä toimintoja, vaikka niitä harjoittaakin sama henkilö.

Rakennusliitto Sunca on näkyvästi läsnä.

Rakennusliitto Sunca on näkyvästi läsnä. Kuva: Teivo Teivainen

Bovion lisäksi alueen useimmat pormestarit ja myös Duraznon läänin karismaattinen kuvernööri Carmelo Vidalín ovat oikeistolaisen Kansallispuolueen väkeä. Käväisen jututtamassa Vidalínia, jolta olen vuosien ajan kuullut värikkäitä tarinoita tehdashankkeen yksityiskohdista. Kun lounaskeskustelumme siirtyy seksibaariasiaan, hän kutsuu läänin oikeusasioiden johtajan kertomaan alueen seksipisteiden erilaisista rekisteröintikäytännöistä. City Nightin kohdalla tuntuu herättäneen hiukan ihmetystä, että sen omistaja on itsepintaisesti halunnut rekisteröityä tavalliseksi baariksi.

Unelmien yhteiskunnassa kenties seksityö olisi tarpeetonta

Palattuani pääkaupunkiin menen hulppeaan Solis-teatteriin seuraamaan seksityöläisten liiton kirjanjulkistamista. Liiton johtajat ovat liikuttuneen ylpeitä siitä, että vasemmiston johtama Montevideon kaupunginhallitus on antanut heidän pitää tilaisuutensa maan tärkeimmässä teatterissa. Kirjassa on koskettavia tarinoita vaikkapa siitä, millaista on kuunnella lastensa valitusta, kun äiti lähtee keskiyöllä töihin sateiseen kadunkulmaan. Kaikki puhujat korostavat työnsä raskautta.

Liitto on pieni. Joidenkin arvioiden mukaan Uruguayssa on arviolta viitisentoista tuhatta seksityöntekijää, mutta liitossa on aktiivijäseniä vain 21. Liiton omien arvioiden mukaan alalla toimii jopa 50 000 ihmistä. Moraalinen paheksunta heidän työtään kohtaan on edelleenkin yleistä, mutta sen merkittävyys on saanut viime vuosina myös aiempaa enemmän tunnustusta. Erityisesti liiton väki tuntuu iloitsevan siitä, että he ovat päässeet vähitellen osaksi Uruguayn suurinta ay-keskusjärjestöä PIT–CNT:tä.

Tilaisuuden jälkeen alan pohtia erästä samankaltaisuutta UPM:n toimintojen ja seksityön välillä Uruguayssa. Molempiin kohdistuu monenlaista kritiikkiä. Unelmien yhteiskunnassa kenties seksityö olisi tarpeetonta ja Uruguay voisi vaurastua ilman tarvetta verovapauksien kaltaisiin myönnytyksiin suomalaiselle pääomalle. Nyt tilanne on kuitenkin se, että osa uruguaylaista haluaa harjoittaa seksityötä. Olisi heidän eräänlaista lapsenkaltaistamistaan kieltää seksityö vetoamalla siihen, että eiväthän olosuhteiden pakosta niin haluavat osaa itse ajatella omaa parastaan.

Samankaltaisia ajatuksia tulee joskus mieleeni, kun mietin UPM:n roolia Uruguayssa. Vastustajat vaativat yritystä pois maasta. Maan parlamentissa UPM:n toiminnoilla on kuitenkin jotakuinkin yhtä suuri tuki kuin Nato-jäsenyydellä tänä vuonna Suomessa. Kiinnostava ero Suomeen on se, että Uruguayssa UPM:ää vastustavat poliitikot sijoittuvat enimmäkseen puoluekentän oikeistolaisimpaan siipeen. Se, että maan vuoteen 2020 saakka viidentoista vuoden ajan hallitusvastuussa ollut vasemmisto otti UPM:n hankkeet omaksi asiakseen, näkyy myös UPM:ää vastustavien kansalaisliikkeiden toiminnassa. Niiden tilaisuuksissa kuulee vasemmistolaiselta kuulostavan suuryrityspaheksunnan rinnalla usein myös globalismikritiikille viime vuosina muuallakin ominaista uusoikeistolaista puhetta rokotesalaliitoista ja feminismin tuputtamisesta.

Sellutehdas käynnistyy

Vaikka Uruguay kuuluu monilla mittareilla maailman demokraattisimpien maiden joukkoon, UPM:n vastustajat pitävät maan hallitusten suopeutta yritystä kohtaan räikeän vastuuttomana ja moraalisesti paheksuttavana. Juuri tässä mieleeni tulee seksityö-analogia. Sekä uruguaylaisten enemmistön että etenkin heidän vaaleilla valittujen edustajiensa mielestä UPM on kohtuullisen tervetullut Uruguayhin. Onko heidän näkemystensä sivuuttaminen sillä, että he ajattelevat näin vain olosuhteiden pakosta tai jostain muusta syystä, heidän lapsenkaltaistamistaan?

Kansalaisten itsemääräämisoikeuden kannalta suuryritysten toimintaan maailmassa liittyy monenlaisia epäkohtia ja pakottamista. Samaa voi sanoa myös seksityöstä. Molempien ilmiöiden kriitikkojen joukossa on erilaisia linjoja sen suhteen, tulisiko niitä pyrkiä tukahduttamaan vai sääntelemään. Kriitikkojen lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet saattavat myös poiketa toisistaan. Nyt ja tässä on kuitenkin tehtävä valintoja.

Yhtäältä voi ajatella, että Uruguayn tasavallan pyrkimykset houkutella ulkomaisia yrityksiä tai seksityöläisten puurtaminen perustuvat valheeseen tai väärään tietoisuuteen, minkä vuoksi oikeamielisten tulisi vastustaa niitä. Toisaalta voi ajatella, että toiminnat perustuvat demokraattisiin päätöksiin ja vapaisiin valintoihin, minkä vuoksi niitä tulee lähinnä pyrkiä kehittämään ja sääntelemään.

ILMOITUS
ILMOITUS

Jouluaatonaattona UPM julistaa rakennustyöt päättyneiksi. Sellutehtaan on tarkoitus käynnistyä alkavan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Hankkeen työllistävä vaikutus vaimenee, kun rakennustyöläiset lähtevät pois paikkakunnalta. Asiakkaiden huvettua myös moni seksityöläisistä hakeutuu uusille apajille.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomalaisia ISAF-kriisinhallintajoukkoja partioimassa Sharar Bolakin piirikunnassa Afganistanissa marraskuussa 2011.

Kysymyksiä humanitaarisista interventioista: kolonialismia vai oikeutettua toimintaa ja miten keskustelut Valladolidissa vuosina 1550–1551 liittyvät siihen

Mariyeti Mpala on muuttanut entisen kaatopaikan kasvitarhaksi. Hän myy osan tuotteistaan halvalla naisille, jotka saavat omia ansioita myymällä niitä edelleen torilla.

Kaatopaikka muuttui viherkeitaaksi Zimbabwen Bulawayossa

Kuivuus on kasvava uhka globaalille ruoantuotannolle varsinkin Afrikassa. Saharan autiomaan leviämistä yritetään estää istuttamalla miljoonia puita.

Konfliktit ja ilmastonmuutos uhkaavat Afrikan Suurta vihreää muuria

Kuuban virallinen politiikka tähtää rotujen tasa-arvoiseen rinnakkaiseloon. Havannalaislapset osallistuivat syksyllä työpajaan, jossa käytettiin kierrätyslasia askartelumateriaalina

Rotusyrjintä on yhä arkipäivää Kuubassa – ennakkoluuloja kitkevät kampanjat kaipaavat lisää puhtia

Uusimmat

Suomalaisia ISAF-kriisinhallintajoukkoja partioimassa Sharar Bolakin piirikunnassa Afganistanissa marraskuussa 2011.

Kysymyksiä humanitaarisista interventioista: kolonialismia vai oikeutettua toimintaa ja miten keskustelut Valladolidissa vuosina 1550–1551 liittyvät siihen

Kaupan alan tyäntekijöillä menee taloudellisesti aiempaa huonmmin. Kuva on kauppakeskus Mall of Triplasta Helsingistä.

Kaupan työntekijöiden oma talous yhä heikompi

Teollisuuliitto on valmis tarvittaessa koviin toimiin. Sitä varten organisaatiomme on vuosien varrella hankkinut sellaista vaurautta, että tällaiseen taisteluun kykenemme, sanoo ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

”Translaki ei tule vaikuttamaan Päivi Räsäsen arkeen mitenkään – monelle se on elämän tai kuoleman kysymys”

 
02

Puolustusministeri myöntänyt vientiluvan puolustusmateriaalille Turkkiin – Li Andersson: Asiaa ei ole käsitelty hallituksessa, vientilupaa ei tulisi myöntää

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
04

Vartijaväkivalta ei ole uusi ilmiö – entinen graffitimaalari ja toimittaja kertovat kokemuksistaan

 
05

Kiky-sopimus täyttää seitsemän vuotta – keskituloinen duunari maksanut tuhat euroa työnantajalle kuuluneita maksuja

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

20 vuotta sitten: Vasemmistoliitto pohti demokratian rapautumista – Köyhät ja osattomat nukkuvat vaaleissa

27.01.2023

Kaatopaikka muuttui viherkeitaaksi Zimbabwen Bulawayossa

27.01.2023

Näin Turussa: Yhä 1 500 lasta jonossa neuvolaan

27.01.2023

Teollisuusliitto varautuu työtaisteluun: ”Aika käy vähiin”

27.01.2023

Kuluvalla viikolla on yksi selkeästi tärkein asia eduskunnassa

27.01.2023

Marin pyysi transihmisiltä anteeksi eduskunnassa käytävää keskustelua

26.01.2023

Turkin kiristykseen ei pidä suostua, Rauhanliitto kommentoi asevientiä

26.01.2023

Viime vuonna reaaliansioissa oli pahin lasku yli 60 vuoteen –  Li Andersson: ”Oikeisto on valintansa osoittanut”

26.01.2023

Hakkuut uhkaavat Uudenmaan lintumetsää: Kansanedustaja vaatii metsän säästämistä

26.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään