Bratislavan vanhassakaupungissa ripustettiin jouluvaloja marraskuun tihkusateessa, ja läheisen kauppakadun katumainoksissa Euroopan unioni markkinoi itseään lauseella: Sinä olet EU!
Slovakian vauraassa pääkaupungissa elämä näytti jatkuvan ennallaan, vaikka aiemmin syksyllä pidetyissä parlamenttivaaleissa kävikin juuri niin kuin kansainvälisessä mediassa oli pelätty. Vaalit voitti sosiaalidemokraattiseksi itseään kutsuva Smer-puolue (Suunta), ja puolueen puheenjohtaja Robert Fico nimitettiin pääministeriksi.
Slovakian maakunnissa ja erityisesti maan itäosissa vaalitulos otettiin ilolla vastaan. Sen sijaan Bratislavassa monet olivat tyrmistyneitä Venäjä-mielisenä pidetyn puolueen menestyksestä ja useat koulutetut ja länsimieliset nuoret alkoivat vakavissaan pohtia muuttoa ulkomaille.
Aiemminkin pääministerinä ollut Fico lupasi vaalikampanjassaan slovakialaisille vakautta, järjestystä ja parempaa sosiaaliturvaa. Ulkomailla kannettiin enemmän huolta siitä, että jos Smer pääsisi valtaan, Slovakian aseellinen tuki naapurimaalle Ukrainalle loppuisi.
Puolueen yhtenä keskeisenä vaalilauseena oli, ettei Ukrainaan tulisi enää lähettää ammustakaan. Slovakian edellinen oikeistohallitus ehti lahjoittaa naapurimaahan huomattavan määrän aseita, muun muassa neuvostoaikaisia Mig-hävittäjiä ja ilmatorjuntakalustoa.
Fico vastustaa myös uusia pakotteita Venäjää vastaan, jollei ensin kunnolla selvitetä niiden vaikutuksia. Slovakia on edelleen lähes täysin riippuvainen Venäjältä tuotavasta öljystä ja kaasusta, kuten myös naapurimaat Tšekki ja Unkari.
Kansainvälisen median analyyseissä Robert Ficoa on nimitetty milloin vasemmistopopulistiksi, milloin Putinin kannattajaksi. Vaalikampanjan aikana hän esiintyi kotiyleisölle kuitenkin rauhan puolestapuhujana.
– En suostu siihen, että minut leimataan sodanlietsojaksi kun puhun rauhasta ja samalla ne, jotka kannattavat sotaa ja tappamista, esiintyvät rauhanaktivisteina, Fico sanoi kannattajilleen Michalovcen pikkukaupungissa Slovakian itäosassa lähellä Ukrainan vastaista rajaa.
Ficon mielestä rauhanneuvottelut ovat ainoa ratkaisu Ukrainan konfliktiin. Hänen mukaansa oli naiivia uskoa, että Venäjä tulisi luopumaan Krimistä ja muista valloitetuista alueista, eikä Ukrainalla ollut kaikesta länsimailta saadusta aseavusta huolimatta kykyä ajaa Venäjän joukkoja maasta.
– Mitä hyötyä tappamisesta on, Fico kysyi uutistoimisto AP:n haastattelussa.
– Miksi emme käyttäisi EU:n ja Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa siihen, että saisimme sotivat osapuolet neuvottelemaan rauhasta ja sopimaan kompromissista, joka takaa Ukrainan turvallisuuden?
Samaan hengenvetoon hän totesi vastustavansa Ukrainan Nato-jäsenyyttä, sillä hänen mukaansa se johtaisi kolmanteen maailmansotaan.
Puheet Ukrainan EU-jäsenyydestä ovat Ficon mielestä yhtä lailla epärealistisia, sillä Ukrainan tulisi täyttää samat jäsenyysehdot, joita vaaditaan muiltakin jäsenehdokkailta.
– Ukraina on sotaa käyvä ja hyvin korruptoitunut maa, jonka hallinto on kaukana demokraattisista standardeista, Fico totesi uutistoimisto Reutersille.
Fico haluaa myös neuvotella uudestaan Yhdysvaltojen kanssa vuosi sitten allekirjoitetun puolustusyhteistyötä koskevan DCA-sopimuksen sisällöstä.
Slovakia kuuluu sekä EU:hun että Natoon, eikä uusi hallitus suunnittele eroamista kummastakaan.
Mielipidekyselyjen perusteella Smer-puolueen vaalivoitto ei ollut mikään yllätys. Slovakiassa keväällä tehdyssä kyselyssä 51 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että länsimaat tai Ukraina itse olivat syypäitä sotaan. Puolet vastaajista piti Yhdysvaltoja uhkana Slovakian turvallisuudelle.
Pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Slovakia otti auliisti vastaan pakolaisia naapurimaasta. Etenkin maan köyhemmillä alueilla idässä mielialat ovat muuttuneet, kun tulijoiden joukossa on ollut rikkaita ukrainalaisia, jotka ajelevat hienoilla autoilla, kuten eräs itäslovakialainen entinen kunnanjohtaja asian ilmaisi.
Myös viljakuljetukset Ukrainasta huolestuttavat paikallisia viljelijöitä, sillä viljan ylitarjonta laskee myyntihintoja. Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi sähkön hinta on kallistunut ja inflaatio on kohonnut.
Slovakia on elintasoltaan jyrkästi jakautunut. Bratislavassa kansantulo on neljä kertaa suurempi kuin maan itäosissa.
Uusi hallitus on luvannut korottaa eläkkeitä ja anonut EU:lta poikkeuslupaa saada jatkaa öljyn tuontia Venäjältä vastoin unionin asettamia pakotteita.
Samaan aikaan pääministeri Fico on arvostellut ulkomailta rahoitusta saavia kansalaisjärjestöjä ja kieltänyt joidenkin medioiden edustajilta pääsyn hallituksen tiedotustilaisuuksiin.
Hallitus on myös lietsonut pelkoja Saksaan pyrkiviä pääasiassa Lähi-idän maista tulevia siirtolaisia vastaan ja sulkenut rajanylityspaikkoja Unkarin vastaisella rajalla.
Smer-puolueen parlamenttivaaleissa saama paikkamäärä ei yksinään riittänyt hallituksen muodostamiseen, joten hallituskoalitioon pyydettiin mukaan kaksi pienempää puoluetta.
Hallituksen apupuolueista Slovakian kansallispuolue on kokoelma äärioikeistolaisia koronankieltäjiä, putinisteja ja salaliittotrolleja. Puolue halusi ilmastonmuutoksen kieltäjän ympäristöministeriksi, mutta presidentti ei onneksi suostunut nimitykseen. Kulttuuriministeriksi nimitettiin maahanmuuttovastainen entinen tv-juontaja, joka haluaisi lakkauttaa kokonaan Slovakian yleisradion.