– Afrikkalaisella diasporalla valtavine resursseineen, taitoineen ja verkostoineen on vertaansa hakeva kyky edistää taloudellista kasvua, innovaatioita ja resilienssiä kotimaissaan, Afrikan kehityspankin johtaja Lamin Drammeh sanoo.
Miljoonien ympäri maapalloa niin sanottuun diasporaan hajaantuneiden afrikkalaisten rahalähetyksiä on pitkään ylistetty paikallistalouksien tukijoina, ja nyt uusi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM), Afrikan kehityspankin (ADB) ja Afrikan unionin komission (AUC) hanke pyrkii valjastamaan diasporan rahat pitkäjänteiseen kehitystyöhön.
Useimmat yksityiset rahalähetykset menevät suoraan lähettäjien kotimaahan jääneille perheille tukemaan kulloisiakin tarpeita, ruuasta koulumaksuihin.
IOM:n, ADB:n ja AUC:n 5,2 miljoonan Yhdysvaltain dollarin projekti SDE4R pyrkii vahvistamaan diasporasta tulevia investointeja, inhimillistä pääomaa ja hyväntekeväisyysjärjestöjen sitoutumista kahdeksassa afrikkalaisessa maassa: Gambiassa, Liberiassa, Madagaskarilla, Malissa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Togossa ja Zimbabwessa.
Projektilla pyritään tukemaan sosioekonomista kehitystä näissä maissa joko elvyttämällä kotimaista yksityissektoria tai tukemalla toipumista poliittisista ja humanitaarisista kriiseistä. Tavoitteena on hyödyntää muualle maailmaan levinneiden afrikkalaisten asiantuntemusta ja verkostoja.
– Useat valtiot Afrikassa ovat tunnustaneet, että diasporalla on tärkeä rooli lähtömaassaan. Siksi ne pyrkivät valjastamaan diasporansa kansallisen kehityksen vauhdittajaksi. Hankkeelle on kuitenkin sitkeitä esteitä, kuten valtioiden rajallinen kyky kerätä tietoa diasporasta, valtioiden ja diasporan välisen vuoropuhelun vähäisyys ja rahalähetysten korkeat siirtomaksut, IOM:n Addis Ababan -toimiston johtaja Mariama Cisse Mohamed sanoo.
Hankkeen odotetaan hyödyttävän suoraan 10 000 ihmistä ja välillisesti 40 000 ihmistä yhteisöissä, joihin on vaikuttanut konflikti, ilmastonmuutos tai jokin muu humanitaarinen tai ympäristöllinen kriisi. SDE4R:n odotetaan myös hillitsevän vaarallisia ja usein laittomia matkoja, joita afrikkalaiset siirtolaiset tekevät.
Afrikkalaisen diasporan kooksi arvioidaan 160 miljoonaa. Vuonna 2021 he lähettivät kotimaihinsa 96:ta miljardia Yhdysvaltain dollaria vastaavan summan. Afrikan saama virallinen kehitysapu samana vuonna oli 35 miljardia dollaria.