KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Suomalaiset haluavat täyskäännöksen Suomen Israel-Palestiina -ulkopolitiikkaan

YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWAN:n repaleinen tarra kuvattiin Gazassa maanantaina.

YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWAN:n repaleinen tarra kuvattiin Gazassa maanantaina. Kuva: Lehtikuva/Eyad Baba

Valtaenemmistö suomalaisista haluaa EU:n ja Suomen kohdistavan Israeliin tuntuvia painostustoimia. Suhtautuminen Israelin harjoittamaan politiikkaan onkin muuttunut kautta EU:n. Israelin tärkeimpänä kauppakumppanina EU:n seuraavilla päätöksillä voi olla ratkaiseva vaikutus Israel-Palestiinan tulevaisuuteen, arvioivat europarlamentaarikko Li Andersson ja tutkija Bruno Jäntti.

Li Andersson ja Bruno Jäntti
4.12.2024 12.00

Enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteiden langettamista Israelille ja haluaa asettaa Israelin johdon syytteeseen rikoksista Gazassa. Tämä selviää lokakuussa julkaistusta tutkimuksesta, joka kartoittaa suomalaisten näkemyksiä Suomen Israel-Palestiina-ulkopolitiikasta.

Ero mainittujen politiikkatoimien kannattajien ja vastustajien välillä on selkeä. Suomalaisista 55 prosenttia kannattaa ja 28 prosenttia vastustaa talouspakotteiden langettamista Israelille. Israelin johdon asettamista syytteeseen Gazan konfliktissa tehdyistä sotarikoksista vuorostaan kannattaa 63 prosenttia ja vastustaa 19 prosenttia suomalaisista.

Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon tilaaman ja Taloustutkimuksen toteuttaman kyselyn tulokset ovat väestöä edustavat kolmen prosentin virhemarginaalilla.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Israelin tuhotessa palestiinalaista yhteiskuntaa Gazassa ja Länsirannalla voi EU:n seuraavilla päätöksillä olla ratkaiseva vaikutus Israel-Palestiinan tulevaisuuteen.”

Kyselyn löydökset osoittavat, että Suomen Israel-Palestiina-ulkopolitiikka on menettänyt kansalaisten tuen. Niin ikään Suomen päätös valita Israel tärkeäksi asekauppakumppaniksi voi osoittautua harkitsemattomaksi turvallisuuspoliittiseksi valinnaksi.

Israelin painostaminen ja toimet kansainvälisen oikeuden toteutumiseksi nauttivat vankkaa kannatusta kautta EU:n.

Suhteellinen enemmistö esimerkiksi ranskalaisista, saksalaisista, italialaisista, belgialaisista ja ruotsalaisista haluaa kieltää asekaupan Israelin kanssa. Suhteellinen enemmistö mainittujen valtioiden kansalaisista myös mieltää Israelin toimet Gazassa joukkotuhonnaksi.

Ranskalaiset, saksalaiset, italialaiset, belgialaiset ja ruotsalaiset haluavat suomalaisten tavoin tuoda sotarikoksista epäillyt israelilaiset viranomaiset oikeuden eteen.

Italialaisista 62 prosenttia kannatti ja 16 prosenttia vastusti sitä, että Italia edistäisi sotarikoksista epäiltyjen israelilaisten viranomaisten asettamista syytteeseen. Saksassa samaa kannatti 51 prosenttia ja vastusti 24 prosenttia aikuisväestöstä.

Mainituissa valtioissa myös Israeliin kohdistettavien kauppapakotteiden vastustajia on niin ikään selvästi vähemmän kuin kauppapakotteiden kannattajia.

Painetta Israeliin kohdistettaville pakotepäätöksille lisää Israelin parlamentin viime kuussa hyväksymä lakipaketti, joka käytännössä kieltää YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWAN:n toiminnan miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Israelin uusi YK-vastainen lakipaketti on nostattanut laajaa arvostelua kansainväliseltä yhteisöltä.

Israel sääti lait pian sen jälkeen, kun useiden EU-maiden johtajat olivat tuominneet jyrkästi Israelin hyökkäykset YK:n rauhanturvaajia vastaan Libanonissa. Aiemmin lokakuussa Israel julisti YK:n pääsihteerin António Guterresin persona non grataksi eli ei-toivotuksi henkilöksi.

Kansainvälinen tuomioistuin ICJ totesi kesällä neuvoa-antavassa näkemyksessään, että koko Israelin miehitys palestiinalaisalueilla on kansainvälisen oikeuden vastainen. Tuomioistuin ohjeistaa Israelia vetäytymään miehitetyiltä alueilta. ICJ, joka parhaillaan käsittelee Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostamaa kannetta kansanmurhasta, on myös velvoittanut Israelia huolehtimaan humanitaarisen avun perille pääsystä ja siviilien suojelusta.

Israelin keskeytyksettä jatkuvat rikokset palestiinalaisia siviilejä vastaan ja uusi lainsäädäntö UNRWA:n toiminnan kieltämisestä suoraan rikkovat Israelin velvoitteita.

Israelin rikoksia seuraa myös Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC. Se antoi marraskuussa pidätysmääräyksen Israelin pääministeristä Benjamin Netanjahusta, entisestä puolustusministeristä Yoav Gallantista ja Hamasin sotilaallisen siiven johtajasta Mohammed Diab Ibrahim Al-Masrista. ICC syyttää Netanjahua ja Gallantia muun muassa vainosta, tarkoituksellisesti siviiliväestöä vastaan kohdistetuista hyökkäyksistä ja siviiliväestön nälkiinnyttämisestä sodankäynnin keinona.

Israelin johdon yhä röyhkeämpien toimien kansainvälistä oikeutta ja YK-järjestelmää vastaan ei tule antaa jatkua seuraamuksitta. Mediatietojen mukaan EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell on ollut valmis tuomaan esityksiä talouspakotteiden asettamisesta israelilaisille päättäjille sekä EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen jäädyttämisestä.

Tämän lisäksi on keskeistä aikaansaada linjaus asekaupan keskeyttämisestä Israelin kanssa kansainvälisellä tasolla niin kauan kuin tarkoitukselliset kansainvälisen oikeuden loukkaukset jatkuvat. Kyse on kansainvälisen oikeuden ja YK-järjestelmän uskottavuudesta.

Virallisissa kannoissaan ja YK:n yleiskokouksen äänestyksissä EU on johdonmukaisesti puoltanut palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta ja tuominnut Israelin rakentamat siirtokunnat, jotka estävät palestiinalaisvaltion perustamisen. Nyt EU:n kansalaiset, myös suomalaiset, haluavat ryhtyä välittömiin ja tuntuviin toimenpiteisiin näiden EU:n pitkäaikaisten virallisten kantojen edistämiseksi langettamalla Israelille pakotteet ja tuomalla Israelin johdon oikeuden eteen rikoksista Gazassa.

Israelin tuhotessa palestiinalaista yhteiskuntaa Gazassa ja Länsirannalla voi EU:n seuraavilla päätöksillä olla ratkaiseva vaikutus Israel-Palestiinan tulevaisuuteen. Jos EU kuuntelee kansalaisiaan ja painostaa Israelin hyväksymään palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden toteutumisen voi Israel-Palestiinaa odottaa tulevaisuus, jossa sekä palestiinalaisten että Israelin juutalaisten oikeudet toteutuvat.

Jos EU ei ryhdy painostustoimiin vaan jatkaa laajamittaista kauppaa Israelin ja Israelin siirtokuntien kanssa, on palestiinalaisten yhteiskunta vaarassa lakata olemasta.

Andersson on europarlamentaarikko (vas., GUE/NGL). Jäntti on vieraileva Fulbright-tutkija Harvardin yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään