KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Tältä näyttää vihreä siirtymä Indonesiassa – saastuneita jokia, happosateita ja tuhoutunutta sademetsää

Indonesia on maailman ylivoimaisesti suurin nikkelintuottaja. Kuva on nikkelikaivokselta Sulawesin saarelta.

Indonesia on maailman ylivoimaisesti suurin nikkelintuottaja. Kuva on nikkelikaivokselta Sulawesin saarelta. Kuva: All Over Press/EPA-EFE/MAST IRHAM

Vihreän siirtymän hinta on kova Indonesiassa, jonka luontoa sähköautojen akuissa käytettävän nikkelin tuotanto saastuttaa.

Peik Johansson
9.3.2025 9.00

Halmaheran saarella Indonesiassa asuva Ahmad Kruwet on joutunut lähtemään monta kertaa kodistaan, kun myrkyllinen liete on tulvinut kylään sateiden mukana. Tulvien syynä ovat maailman suurimman nikkelikaivoksen vuoksi tehdyt laajat metsänhakkuut.

Tulvien jälkeen meri värjäytyi ruskeaksi eikä kaivovettä voinut enää juoda, Ahmad totesi indonesialaistoimittajan haastattelussa tammikuussa.

Äyriäiset ja simpukat kuolivat, ja kalastajat ovat joutuneet ajamaan veneillään kilometrien päähän saadakseen kalaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Nikkeliä kaivetaan valtavista avolouhoksista. Ennen kaivosvaltauksia Halmaheran kukkuloilla kasvoi pitkälti koskematonta sademetsää. Kun hakkuiden jälkeen ei ole enää puita sitomassa maaperää, sateet aiheuttavat tulvia ja mutavyöryjä.

Weda Bayn rannalle nikkelikaivoksen lähettyville rakennettiin neljä vuotta sitten ensimmäiset nikkelisulatot, joissa malmista jalostetaan erilaisia nikkeliseoksia ruostumattoman teräksen tai sähköautojen akkujen valmistukseen.

Sulattojen sähkönsaantia varten alueelle rakennettiin myös 14 hiilivoimalaa.

Weda Bayn tehdasalueella työskentelee 43 000 ihmistä. Teollisuuskompleksin omistavat kiinalainen nikkeliyhtiö Tsingshan ja ranskalainen kaivosjätti Eramet. Jälkimmäinen markkinoi itseään yhtiönä, joka on sitoutunut ympäristöä ja paikallisia asukkaita kunnioittavaan kestävään kaivostoimintaan.

Suurin nikkelin tuottaja

Indonesia on maailman ylivoimaisesti suurin nikkelin tuottaja, maailman toiseksi suurin koboltin tuottaja ja kolmanneksi suurin kivihiilen tuottaja. Maassa on Brasilian ja Kongon jälkeen kolmanneksi eniten jäljellä olevia trooppisia sademetsiä.

Yli puolet maailman nikkelintuotannosta on peräisin Indonesiasta. Maan hallitus ilmoitti vuonna 2014, että jalostamattoman nikkelimalmin vienti kielletään. Oli kannattavampaa jalostaa malmi paikan päällä, jolloin tuotteen jalostusarvo jäisi Indonesiaan.

Pidemmän aikavälin tavoitteena oli, että Indonesiasta tulisi johtava sähköautojen akkujen valmistaja ja myöhemmin myös sähköautojen ja sähkömoottoripyörien valmistaja.

Uusien kaivoshankkeiden tieltä kaadetaan lisää sademetsää.

Kymmenessä vuodessa Indonesiaan onkin rakennettu 44 nikkelisulattoa, pääasiassa Sulawesin ja Halmaheran saarille. Suurin osa on rakennettu kiinalaisilla investoinneilla.

Samaan aikaan Indonesian nikkelintuotanto on nelinkertaistunut. Lisää kaivoksia on perustettu vastaamaan sulattojen kysyntään.

Indonesian nikkelituotteista suurin osa viedään Kiinaan, mutta myös yhdysvaltalaisen Teslan käyttämästä nikkelistä 13 prosenttia on peräisin Indonesiasta.

Jonkinlainen välitavoite saavutettiin viime vuonna, kun eteläkorealaiset Hyundai ja LG avasivat Indonesian pääkaupungin Jakartan lähettyville maan ensimmäisen sähköautojen akkuja valmistavan tehtaan. Muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla Hyundain autotehtaalla valmistetaan nyt Kona Electric -sähköautoja.

Myös Volkswagen, Ford ja Tesla ovat jo tehneet sopimuksia Indonesian nikkeliyhtiöiden kanssa.

Happosateita ja saastuneita jokia

Vihreän siirtymän hinta on kuitenkin kova Sulawesin ja Halmaheran nikkelintuotantoalueiden asukkaille. Kaivosten jätevuoret ovat saastuttaneet joet, ja sulattojen päästöt aiheuttavat happosateita.

Vesistöistä, simpukoista ja peltikatoille kerääntyneestä pölystä otetuissa näytteissä on löytynyt vaarallisen korkeita määriä raskasmetalleja, nikkeliä, lyijyä ja kadmiumia.

Siirtomaavallan aikana näitä saaria kutsuttiin Maustesaariksi. Muskottipähkinää, neilikkaa ja pippuria laivattiin täältä Amsterdamiin ja muualle Eurooppaan.

Nyt viljelymaat ovat köyhtyneet ja työkoneiden, malmirekkojen ja sulattojen meteli karkottaa riistaeläimet.

Uusien kaivoshankkeiden tieltä kaadetaan lisää sademetsää. Halmaheran saarella hakkuut uhkaavat sademetsässä elävää hongana manyawa -alkuperäiskansaa, joka omasta halustaan on pysytellyt eristyksissä muusta maailmasta.

Saksalainen akkujenvalmistaja BASF vetäytyi viime vuonna Weda Bayn nikkelijalostamohankkeesta välttääkseen alkuperäiskansan maihin kajoamisesta koituvaa mainehaittaa.

Suurimmat sähköautomarkkinat Kiinassa

Indonesian nikkelintuotanto kuitenkin jatkuu ja parhaillaan jopa ylikierroksilla. Ylituotanto Indonesiassa onkin johtanut nikkelin hinnan romahtamiseen maailmanmarkkinoilla.

Nikkelintuottajat Australiassa ja Kanadassa ovat joutuneet pysäyttämään tuotantonsa, koska se ei ole nykyhinnoilla kannattavaa.

Tammikuussa myös Indonesia ilmoitti suunnitelmista leikata nikkelikaivosten tuotantoa 40 prosenttia.

Sähköautojen myynti ei ole toistaiseksi kasvanut aiempien odotusten mukaisesti. Yhdysvalloissa sähköautokauppa kasvoi viime vuonna yhdeksän prosenttia ja Euroopassa kolme prosenttia.

Akkutuotannosta vastaavat lähinnä kiinalaiset valmistajat.

Sähköautojen suurimmat markkinat ovat Kiinassa. Viime vuonna 76 prosenttia maailman sähköautoista myytiin Kiinassa.

Kiinan automarkkinat eivät silti vaikuta niin paljon nikkelin kysyntään, sillä kiinalaisissa sähköautoissa käytetään yhä useammin litium-rautafosfaattiakkuja, joissa ei ole ollenkaan nikkeliä. Länsimaissa suosituissa hybridiautoissa taas ei tarvita kovin suuria akkuja.

EU:n uusien päästörajoitusten vuoksi sähköautojen myynnin odotetaan tänä vuonna kasvavan Euroopassa. Sen sijaan Yhdysvalloissa Trumpin uusi kausi voi aiheuttaa sähköautomarkkinoille takapakkia.

Nyt ja lähitulevaisuudessa alan kehitys tapahtuu Kiinassa. Akkutuotannosta vastaavat lähinnä kiinalaiset valmistajat. Kiinan perässä seuraavat muut liikennepäästöistä kärsivät väkirikkaat Aasian maat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään