KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Sotarikolliset jäävät vaille rangaistusta Keski-Amerikassa

Joka vuosi San Salvadorissa Keski-Amerikan yliopisto UCA:ssa muistetaan kahta naista ja kuutta jesuiittapappia, jotka El Salvadorin armeijan joukko murhasi marraskuussa 1989.

Joka vuosi San Salvadorissa Keski-Amerikan yliopisto UCA:ssa muistetaan kahta naista ja kuutta jesuiittapappia, jotka El Salvadorin armeijan joukko murhasi marraskuussa 1989. Kuva: IPS/Óscar Rivera

Kolmekymmentä vuotta El Salvadorin ja Guatemalan sisällissotien jälkeen verilöylyjen ja joukkomurhien syylliset kulkevat yhä vapaina.

San Salvador – IPS/Edgardo Ayala
16.3.2025 14.00

Marraskuussa 1989 armeijan joukko tunkeutui Keski-Amerikan yliopisto UCA:n kampukselle ja murhasi kuusi jesuiittapappia. Yksi heistä oli espanjalainen Ignacio Ellacuría, joka oli Latinalaisen Amerikan johtavia marxilaisen vapautuksen teologian edustajia. Koska todistajia ei saanut jättää, sotilaat murhasivat myös pappien taloudenhoitaja Julia Elba Ramosin ja hänen teini-ikäisen tyttärensä Celina Ramosin.

Papit olivat intellektuelleja, jotka johtivat kampusta ja pitivät muun muassa filosofian, psykologian ja sosiologian kursseja. He kannattivat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa ja konfliktin ratkaisemista neuvotteluteitse. Sotilaat pitivät heitä ja erityisesti Ellacuríaa maan vasemmiston eliittinä, joka piti tuhota.

El Salvadorin kaksitoista vuotta kestänyt sisällissota päättyi vuonna 1992, minkä jälkeen ihmisoikeusjärjestöt aloittivat oikeudenkäynnit sotarikollisia vastaan. Silti UCA:n verilöylyn ja monen muun sotarikoksen syylliset kulkevat yhä vapaalla jalalla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Sotarikokset jäävät selvittämättä

UCA:n ihmisoikeusinstituutin johtaja Benjamín Cuéllarin mukaan Keski-Amerikan sisällissotien sotarikoksia ei ole selvitetty eikä syyllisiä tuomittu, koska alueen poliittiset ja taloudelliset mahdit ylläpitävät rankaisemattomuuden kulttuuria. El Salvadorin ratkaisemattomat jesuiittapappien ja talonpoikien surmat, sekä naapurimaa Guatemalan alkuperäiskansojen joukkomurhat osoittavat, että Keski-Amerikan oikeuslaitoksella on vielä pitkä matka sotatraumojen sovittamiseen.

– El Salvadorissa oikeus on aina ollut kauppatavaraa, joka on myyty eniten tarjoavalle. Ja korkeimman tarjouksen tekijä on murhat määränneen armeijan takana, Cuéllar sanoo viitaten yliopiston verilöylyyn.

Jesuiittojen murha on kompastellut puutteellisessa oikeusjärjestelmässä. Rankaisemattomuuden kulttuuri alkoi hautua sodanjälkeisessä El Salvadorissa heti konfliktin päätyttyä. 1993 hallitus hyväksyi rajoittamattoman armahduslain, jonka perusteella YK:n tutkimuskomission nimeämät sotarikolliset armahdettiin rikoksistaan.

Armahduslaki julistettiin perustuslain vastaiseksi vasta heinäkuussa 2016, mistä lähtien uhrien omaisille avautui uusi mahdollisuus oikeuden saamiseksi. Neljä vuotta myöhemmin Korkein oikeus päätti kuitenkin lopettaa asian käsittelyn.

Tapaus avattiin uudelleen toukokuussa 2022. Ele on tulkittu propagandatempaukseksi, jolla halutaan antaa kuva, että El Salvador aikoo ratkaista sotarikokset. Sen uskotaan myös olevan kosto entistä presidentti Cristiania vastaan, jota oikeistopopulistinen presidentti Nayib Bukele pitää poliittisena vihollisenaan.

Marraskuussa 2024 järjestetyssä alustavassa käsittelyssä määrättiin, että yhdeksän upseeria, vuonna 1989 vallassa ollut presidentti Cristiani ja puolustusministeriön entinen oikeudellinen neuvonantaja Rodolfo Parker on asetettava syytteeseen.

– Vaikka Bukelen motiivina on eliminoida vihollinen, se ei poista sitä tosiasiaa, että Cristiani osallistui murhien peittelyyn, Cuellar sanoo.

Vaikka oikeuden pyörät pyörivätkin vihdoin eteenpäin, voi olla etteivät Cristiani ja Parker joudu vieläkään vastaamaan rikoksistaan. He nimittäin lähtivät El Salvadorista ennakoituaan, että valtaan noussut ja oikeusjärjestelmää hallitseva Bukele aikoo raivata heidät tieltään.

María de la Paz Chicasin kylässä El Mozotessa kuoli joulukuussa 1981 noin 1 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia ja raskaana olevia naisia. Kaikkiaan El Salvadorin sisällissodassa kuoli noin 75 000 ihmistä ja yli 8 000 katosi.

María de la Paz Chicasin kylässä El Mozotessa kuoli joulukuussa 1981 noin 1 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia ja raskaana olevia naisia. Kaikkiaan El Salvadorin sisällissodassa kuoli noin 75 000 ihmistä ja yli 8 000 katosi. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Maya Ixil -heimon joukkomurha

Sotarikosoikeutta käydään myös rajan takana Guatemalassa, missä sisällissota riehui vuosina 1960–1996. Guatemalan sisällissodassa kuoli arviolta 200 000 ihmistä.

El Salvadorin tapaan myös Guatemalassa siviileihin kohdistui suunnitelmallisia verilöylyjä. Maiden armeijat pitivät alkuperäiskansoja sissien liittolaisina, minkä vuoksi ne haluttiin tuhota.

Vuonna 2013 Guatemalassa annettiin historiallinen tuomio, kun kenraali Efraín Ríos Montt tuomittiin 80 vuodeksi vankeuteen. Kyseessä oli maan ensimmäinen kansanmurhasta annettu tuomio. Ríos Montt todettiin syylliseksi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan, joihin lukeutui osallistuminen noin 1 800 maya-ixil-kansan jäsenen joukkomurhaan.

Perustuslakituomioistuimen päätöksellä oikeudenkäynti kuitenkin mitätöitiin ja määrättiin uusittavaksi vuonna 2013, samana vuonna kuin Ríos Montt kuoli.

Guatemalan arkkipiispan ihmisoikeustoimiston asianajajien työryhmään kuuluneen historioitsija Raúl Nájeran mukaan Ríos Monttin oikeudenkäynnin mitätöintiä koskevassa päätöksessä toimittiin vastoin sääntöjä, mutta silti se meni läpi.

– Tämä osoittaa, että Guatemalan oikeuslaitosta verhoaa edelleen rankaisemattomuuden kulttuuri, Nájera sanoo.

Korruptio rehottaa

Sama kulttuuri vaikuttaa entisen sotilaspäällikön ja eläkkeellä olevan kenraalin Benedicto Lucas Garcían tapauksessa, joka on parhaillaan syytteessä maya ixil-väestön joukkomurhasta. Murhat tapahtuivat vuosina 1978-1982 Benedicton veljen Fernando Romero Lucas Garcían hallituksen aikana.

Syyttäjät asettivat eläkkeellä olevan kenraali Lucas Garcían syytteeseen marraskuussa 2019, ja useiden vuosien alustavien oikeudenkäyntien jälkeen varsinainen oikeudenkäynti alkoi huhtikuussa 2024.

Syyttäjät esittivät oikeudelle 148 oikeuslääketieteellistä raporttia, jotka vahvistavat, että uhrit olivat olemassa ja että heidät murhattiin väkivaltaisesti. Murhien lisäksi he esittivät todisteita pakkosiirroista sekä raiskauksista.

– Kaikki tapahtumat olivat hyvin suunnitellun ja toteutetun operaation tulosta. Benedicto Lucas García laati suunnitelmat sotilasoperaatioista, jotka päättyivät näihin vakaviin joukkomurhiin, Nájera sanoo.

Oikeudenkäynnin ollessa joulukuussa 2024 loppuvaiheessa, kun jäljellä olivat enää puolustuksen viimeiset perustelut ja uhrien edustajan ja syytetyn viimeiset lausunnot, puolustus yllättäen keskeytti oikeudenkäynnin. Sen mukaan tapauksen tuomarit olivat tehneet arvovalintoja, jotka vaaransivat heidän puolueettomuutensa, ja asia pitäisi siirtää toiseen tuomioistuimeen.

– Tämän ei olisi pitänyt pysäyttää oikeudenkäyntiä, itse asiassa sen pysäyttäminen on laitonta. Puolustukselle olisi pitänyt vastata, mutta samalla oikeudenkäynnin olisi pitänyt jatkua, Nájera sanoi.

Nájera uskoo, että Guatemalan poliittisen, sotilaallisen ja taloudellisen vallan pimeät voimat ovat jälleen manipuloineet oikeutta, jotta totuus sotarikoksista pysyy pimennossa.

Syyttäjät ovat vaatineet tapauksen käsittelyn jatkamista samassa tuomioistuimessa. Lain mukaan vaatimukseen on vastattava kolmen kuukauden sisällä, mutta vastaamista voidaan joutua odottamaan kauemminkin.

– Huolestuttavaa on se, että puolustuksen valitusten tarkastaminen jää korruptoituneiden tuomareiden johtaman perustuslakituomioistuimen tehtäväksi, Nájera sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Noor Mukadam sai oikeutta, mutta hänen tarinansa jää poikkeukseksi, kun tuhansien muiden pakistanilaisten naisten ja tyttöjen nimet unohtuvat tilastoihin.

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
04

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään