Keski-Amerikan Guatemalan, Hondurasin ja El Salvadorin yhteisten raja-alueiden kylät ovat ryhtyneet yhteistyöhön varjellakseen kolmen valtion läpi virtaavaa Lempajokea.
Keski-Amerikkaa halkoo vähäsateinen 1 600 kilometriä pitkä niin sanottu kuiva käytävä. Alueen kunnat ovat perustaneet kolmen kansakunnan yhteisen Lempajokiyhdistyksen (Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa) tukemaan kestävän kehityksen projekteja. Mukana on neljä kuntaa El Salvadorista, kymmenen Hondurasista ja yksitoista Guatemalasta. Yhdistyksen hankkeiden selkärankana ovat paikalliset asukkaat, mutta mukana on eri alojen ammattilaisia muualta.
Kuivassa käytävässä asuu yli 10,5 miljoonaa ihmistä, joista 7,1 miljoonan ruokaturva on huono. Maaseutuväestöstä yli 70 prosenttia elää köyhyydessä.
Toivoa kuivuuden keskellä
Läntisessä El Salvadorissa, Paraje Galánin kylässä Candelaria de la Fronteran kunnassa asuva Cristian Castillo, 36, kasvattaa vajaan hehtaarin maatilallaan tomaatteja. Kun hänen kaivonsa kuivui, hyvän tomaattisadon toiveet hiipuivat. Nyt Castillo on yhdistyksen avulla rakentanut sadeveden keräämiseen sopivan vesisäiliön. Kunhan toukokuun sateet alkavat, säiliö täyttyy.
Kymmenien muiden perheiden tavoin Castillot saivat vedenkeräyssäiliön rakennusaineet yhdistykseltä. Säiliöön mahtuu kymmenen kuutiometriä vettä, osapuilleen yhtä paljon kuin viiteenkymmeneen vesitynnyriin.
– Sadevesi pumpataan sitten ylemmäs rinteeseen, missä tomaattiviljelmäni sijaitsevat, Castillo selittää säiliön vierellä. Sadevedenkeräin on muuten valmis, siitä puuttuu vain vedet säiliöön ohjaava peltikatto.
Castillo arvelee, että tällä kastelujärjestelmällä hänen viljelmänsä tuottavat noin sata kolmentoista kilon laatikollista tomaatteja. Niistä saatavat tulot helpottavat viisihenkisen perheen elämää. Lisäksi sadeveden hyödyntäminen säästää häneltä 40 Yhdysvaltain dollarin kuukausittaiset vesimaksut yhteisön vesilaitokselle. Vedestä laskutetaan viisi dollaria kuutiolta.
Päätavoitteena nälän poistaminen
Vesisäiliö auttaa pitämään viljelmät hengissä marraskuussa alkavan kuivan kauden aikana, mutta joskus kasteluapua tarvitaan sadekaudenkin aikana. Agroekologi Arturo Amaya selittää, että heinäkuinen helleaalto voi sisältää yli 20 sateetonta päivää. Amaya vastaa yhdistyksen Candelaria de la Fronterassa ylläpitämästä esittelymaatilasta.
Se on vuodesta 2017 lähtien esitellyt agroekologista tuotantoa. Lähialueen perheet saavat tietoa luomulannoitteista ja muista luonnonmukaisista viljelytekniikoista sekä sadevesisäiliön rakentamisesta. Maatilalla vierailee myös opiskelijoita ja ympäristöjärjestöjen jäseniä.
– Yhdistyksen päätavoitteita on nälän poistaminen. Se tapahtuu kehittämällä ruoka- ja ravitsemusturvaa tuottamalla ruokaa ympäristöä suojellen, Amaya sanoo.
Hallituksia vakaampi yhdistys
Yhdistyksen pääjohtaja Héctor Aguirre selittää, että vuonna 2007 perustettu kunnallinen yhdistys on itsenäinen toimija. Se syntyi rajaseudun paikallishallintojen tarpeesta parantaa alueiden sosioympäristöllisiä olosuhteita.
Myös Guatemalan, Hondurasin ja El Salvadorin hallituksilla on ollut jo 1980-luvun lopulta lähtien samankaltainen Trifinio-suunnitelmaksi kutsuttu kolmen valtion raja-alueiden kehitysohjelma.
– Trifinio on riippuvainen poliittisista suhdanteista ja kulloinkin valtaa pitävän puolueen näkemyksistä. Se tekee ohjelmasta epävakaan, Aguirre sanoo.
Kunnallisessa yhdistyksessä kaikki sen sijaan ovat sitoutuneet samoihin päämääriin.
Vesi on toiminnan keskiössä, ja sitä myöten myös 422 kilometriä pitkä Lempajoki. Se syntyy itäisen Guatemalan Chiquimulan vuorilla ja virtaa eteläisen Hondurasin halki ja sieltä pohjois-eteläsuunnassa El Salvadorin läpi Tyyneenmereen. Joesta 85 prosenttia on El Salvadorissa.
Lempajoessa on vesivoimaloita, ja maataloutta ja karjankasvatusta harjoittavat ihmiset turvautuvat siihen, lisäksi siitä saadaan juomavettä. Joki kärsii liikakäytöstä ja saasteista.
– Sadevesikeräin- ja muut vastaavat projektit opettavat maanviljelijäperheille, että vettä voidaan kierrättää maataloustuotantoon. Näin kuivan käytävän alueet alkavat sietää paremmin ilmasto-olosuhteita, Aguirre selittää.