Biokaasulaitosten syöttötariffeja eli määräaikaisia takuuhintoja käsittelevä työryhmä näyttää päätyvän esityksessään siihen, ettei syöttötariffia myönnetä pienille energialaitoksille. Tariffi koskisi suunnitelman mukaan vasta 300 kilowattia sähköä tuottavia yksiköitä.
Koska sähköä saadaan kolmasosa koko yksikön tehosta ja lämmön osuus on kaksi kolmasosaa, kyse on tällöin jo megawatin järjestelmästä. Kaikki maatilakäyttöön soveltuvat laitokset ovat pienempiä ja jäävät näin ollen järjestelmän ulkopuolelle, vaikka hallitussopimuksessa päätettiin ennen viime vaaleja myöntää syöttötariffi nimenomaan maatilojen biokaasulaitoksille.
Erkki Kalmarin tilalla Laukaan Leppävedellä tuotetaan lämpöä, sähköä ja auton polttoainetta. Samaan tulokseen päässeitä tiloja on Suomessa muutamia. Traktoreiden ja muiden vetokoneiden kaasukäyttöisiksi kehittäminen ei ole asiantuntijoiden mukaan ongelma, minkä jälkeen päästään jo tilan sisäiseen energiakiertoon, jossa ulkopuolisen energian tarve on erittäin vähäistä.
Biokaasusta saadaan monipuoliselle maatilalle yksi uusi tuotantosuunta. Pitempään kaasua käyttäneillä tiloilla on todettu, että kun lannan metaani, pahin ilmansaaste, otetaan hyötykäyttöön, samalla lannan arvo paranee – tilan omien kokemusten mukaan 10-15 prosenttia – ravintoaineiden liukoisuuden lisääntyessä. Lisäksi hajuhaitat vähenevät merkittävästi ja terveystilanne paranee, kun patogeenisten bakteerien kierto lannasta takaisin eläimeen katkeaa. Hygienian paranemisesta on jo kokemuksia tiloilta.
Suomesta löytyy siis tilatyyppi, joka tuottaa tarvitsemansa lämmön ja sähkön sekä polttoaineen autolle ja kohta myös traktorille. Sama tila osallistuu paikalliseen jätehuoltoon ottamalla ns. porttimaksua vastaan kaasutukseen sopivaa jätettä ja saa samalla tilalleen lisäenergiaa siinä määrin, ettei lannoitteitten ostoon ole tarvetta.
Tyyppitila ei ole enää konsultin suunnittelupöydällä, vaan sen löytää elävänä toimijana Suomen maaseudulta – itse asiassa tiloja on jo useampia. Ne ottavat vastaan vuosittain tuhansia tutustujia, joille isäntäväki antaa enimmäkseen ilmaista neuvontaa omien kokemustensa perusteella.
On selvääkin selvempää, että tämän tilatyypin pitäisi yleistyä. Muutamat rohkeat ovat onnistuneet, joten mikseivät muutkin. Nyt kuitenkin syöttötariffin suunnitteluryhmä on sulkemassa rahahanat juuri näiltä tiloilta, joita maaseudulla kipeästi tarvitaan. Tuet halutaan ohjata suuremmille yrityksille.
Tilojen energiaomavaraisuuden kehittäminen on osa suurta eurooppalaista kokonaistavoitetta, jonka mukaan uusiutuvan energian osuutta pyritään lisäämään kaikin mahdollisin keinoin. Saksassa, jossa maatilat ovat kehityksessä mukana, bioenergia-ala alkaa olla autoteollisuuden veroinen työllistäjä. Itävalta on uusiutuvan energian mallimaita, ja naapurimme Ruotsikin on jo pitkällä.
Meillä kehitys on pienyritysten osalta pysähtynyt tai paremminkin pysäytetty. Energian suurtuottajat ovat perinteisesti aina vastustaneet pienyritysten tuloa energia-alalle, ja syöttötariffien suunnitteluryhmä näyttää tukevan suuryrityksiä.