KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Kiakkovierasjuhlien rähinöinti opetti miehisyyttä

Kiakkovieraiden mielenosoitus Tampereella 6. joulukuuta aiheutti laajan keskustelun, joka jatkuu edelleen.

Kiakkovieraiden mielenosoitus Tampereella 6. joulukuuta aiheutti laajan keskustelun, joka jatkuu edelleen. Kuva: Lehtikuva/ Mika Kylmäniemi

Jiri Nieminen
18.1.2014 15.00

Tampereen itsenäisyyspäivän kiakkovierasjuhlan rähinöintiä seurasi moraalinen paniikki. Sosiaalisessa mediassa kansalaispoliisit pyrkivät osoittamaan tapahtuman taustalla vaikuttaneen poliittisen organisaation ja ammattipoliitikot kiirehtivät kieltämään tapahtuneen poliittisuuden.

Niin ikään keskustelussa on sivuutettu yksi tärkeä näkökulma – kuten niin usein yhteiskunnallisessa ja poliittisessa keskustelussa: sukupuolen merkitys, ja ennen kaikkea miehisen identiteetin rakentuminen radikaalissa poliittisessa toiminnassa.

Vaikka kiakkovierasjuhlan kulkueeseen Tampere-talolle osallistui alun perin niin miehiä kuin naisia, nuoria ja vanhoja, olivat loppuillan rähinöitsijät ennen kaikkea nuoria miehiä.

Anarkistien normi oli olla ”kova tyyppi”, mikä ei jättänyt tilaa epävarmuuden, pelon tai haavoittuvuuden esiintuomiselle osana mieheyttä.

Sekä oikeisto- ja vasemmistoradikalismin kuten anarkististen liikkeiden väkivalta on miehistä, mutta se, kuinka miehisyys rakentuu poliittisissa ääriliikkeissä poikkeaa toisistaan.

Oikeistoradikalismista ja väkivallan uhasta käytiin vilkasta keskustelua vuonna 2011. Keväällä Oulun rotuaarilla Kansallisen vastarinnan aktiivit hyökkäsivät kokoomuksen eduskuntaehdokkaiden kimppuun. Myöhemmin kesällä Anders Breivik teki terrori-iskun Oslossa ja Utøyan saarella.

Oikeistoradikalismia on käsitteellistetty epävarmuutena omasta mieheydestä yhteiskunnan moniarvoistuessa, liberalisoituessa, globalisoituessa.

Psykohistorioitsija Juha Siltala on käyttänyt käsitettä panssaroitu maskuliinisuus kuvatessaan modernia mieheyttä, joka rakentuu tunteiden kieltämiseen sekä ulkoisten ja sisäisten uhkakuvien varaan pitääkseen minuutensa kasassa, löytääkseen elämälleen mielekkyyttä.

Vastareaktio yhteiskunnan muutokseen ja identiteettikriisi ilmenisi niin sanottuna vihapuheena netissä tai jopa avoimen väkivaltaisen käyttäytymisenä esimerkiksi etnisiä vähemmistöjä (ulkoinen vihollinen) kohtaan tai naisvihamielisyytenä (sisäinen vihollinen).

Oikeistoradikaalit liikkeet ovatkin hyvin sukupuolittuneita: ne ovat miesten homososiaalisia yhteisöjä, joissa nainen ilmenee kansallista puhtautta ilmentävänä ja suojeltavana äitihahmona tai kotirintaman pettäneenä, punavihreänä, huonona naisena.

Hämmentynyt keskustelu Tampereella kiakkovierasjuhlasta osoittaa, että radikaalin vasemmiston kuten anarkistien väkivaltaa on vaikeampaa käsitteellistää. Pääministeri Jyrki Katainenkin totesi, ettei hän ”ymmärrä tämäntyyppistä toimintaa”.

Mutta tässäkin tapauksessa väkivallantekijöinä olivat nimenomaan nuoret miehet, vaikka tutkimuskirjallisuudessa radikaalille vasemmistolaiselle poliittiselle identiteetille maskuliinisuutta ei ole pidetty niin merkittävänä tekijänä kuin oikeistoradikalismin tapauksessa. Radikaaleja vasemmistolaisia liikkeitä on pidetty jollain tapaa feminiinisinä, puhutaan esimerkiksi kettutytöistä.

Toisin kuin oikeistoradikaaleissa liikkeissä, radikaalissa vasemmistossa nuoret miehet eivät koe naisten ja vähemmistöjen aseman parantumisen uhkaavan omaa miehisyyttään: he eivät nostalgisoi menetetystä kulta-ajasta, jolloin miehet olivat perheenpäitä, naiset ja lapset alamaisia. Päinvastoin, he sympatisoivat feminismiä ja kannattavat aktiivisesti esimerkiksi etnisten vähemmistöjen oikeuksia.

Sen sijaan sosiologian professori Ann-Dorte Christensenin mukaan anarkistisessa liikkeessä olevat nuoret miehet ovat oppineet väkivaltaan nuoresta pitäen rakentamalla maskuliinista identiteettiään ensin vastustamalla poliisia, myöhemmin tapellessaan uusnatsien kanssa.

Vaikka Christensenin tutkimukset perustuvat Tanskan AFA:n eli Antifaschistische Aktionin jäsenten haastatteluihin, voidaan niitä varovaisesti soveltaa myös kiakkovierasjuhlassa ilmenneeseen valtio- ja virkavallan vastaisuuden ymmärtämiseen.

Kiakkovierasjuhlissa osumia valtiovaltaa edustaneen poliisin lisäksi saivat muun muassa pankki, tavaratalo, kirkko, parkkiautomaatti, valvontakamerat…

Christensenin haastattelemat antifasistisen liikkeen miehet oikeuttavat väkivaltaisen käyttäytymisensä natsien vastaisella taistelulla. He sanoivat, että eivät iske ensin ja myönsivät toisen lyömisen tuntuvan pahemmalta kuin iskujen saaminen.

Samaan aikaan nuorena opittua väkivaltaisuutta pidettiin yllä vallitsevalla mieheyden vaatimuksella. Christensenin haastattelemien anarkistien normi oli olla ”kova tyyppi”, mikä ei jättänyt tilaa epävarmuuden, pelon tai haavoittuvuuden esiintuomiselle osana mieheyttä.

Miestutkimuksessa käytetään usein hegemonisen maskuliinisuuden käsitettä. Sillä viitataan ylemmän keskiluokan miesihanteeseen, joka näyttäytyy vallitsevana ihanteena oikeanlaisesta tavoiteltavasta mieheydestä. Samalla se marginalisoi muunlaiset tavat toteuttaa mieheyttä.

Vaikka radikaalit vasemmistolaiset liikkeet ovat vastustavinaan valtakulttuurin hegemonista maskuliinisuutta, voisi sanoa myönteisesti väkivaltaan suhtautuvien anarkistien luoneen oman mieheyden ideaalinsa tai hegemonisen maskuliinisuuden alakulttuurinsa sisälle, väkivaltaisen hypermaskuliinisuuden. Se tukahduttaa ei-väkivaltaiset tavat olla mies. Tämä kaikki siitä huolimatta, että anarkismi ideologiana on vastustavinaan kaikkia hierarkioita.

Samoin väkivaltainen hypermaskuliinisuus karkotti tehokkaasti pois aikaisemmin AFA:ssa aikaisemmin toimineet nuoret naiset, jotka kokivat sen ahdistavaksi. Lopputuloksena on samanlainen miesten homososiaalinen yhteisö kuin oikeistoradikaalit liikkeet usein ovat.

Tampereen kiakkovierasjuhla oli ennen kaikkea spektaakkeli, jossa anarkistit saivat mahdollisuuden luoda mieheyttään laajemman kansanjoukon suojeluksessa. Väkivaltaisesti käyttäytyneiden anarkistien lisäksi paikalla oli kymmenkertainen määrä rauhallisia mielenosoittajia.

Mutta anarkistien keskuudessa väkivaltaisuus ei ilmene ainoastaan virkavallanvastustamisena vaan myös emotionaalisena kovuutena tovereita kohtaan, jotka eivät halua tai kykene saavuttamaan väkivaltaisen hypermaskuliinisuuden ideaalia. Väkivaltainen hypermaskuliinisuus ei ole vallitsevassa asemassa poliittisessa vasemmistossa.

Niin ikään mellakkapoliisin toimi uudelle anarkistisukupolvelle miehisen identiteetin peilinä sementoiden virkavallanvastaisuuden myös sen ihanteeksi.

Tässä mielessä kiakkovierasjuhlat jatkoivat Suomen itsenäisyyspäivien perinteisempää, oikeistolaista, kuvastoa sotilasmarsseineen ja juhlapuheineen, jossa niin ikään väkivaltaisuus luonnollisestaan nimenomaan miehiseksi ominaisuudeksi sukupolvesta toiseen.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka väitteli kriittisen miestutkimuksen mahdollistumisesta valtio-opillisessa ajattelussa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään