KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tabletti, ihan kuin rihvelitaulu

Pirjo Hämäläinen
31.3.2014 18.00

Suomalaisissa kodeissa riittää tabletteja moneen lähtöön. Yhdet tabletit ovat lääkekaapissa, toiset keittiön pöydällä sekä kolmannet työhuoneessa ja lastenhuoneessa. Kaikissa tapauksissa ”tabletti” viittaa levymäiseen, litteään muotoon.

Lääketabletti ei ole täysin lättänä, mutta se on lättänämpi kuin pilleri. Egyptissä lantapalleroa työnnellyt sittiäinen oli pyhä pillerinpyörittäjä eikä suinkaan tabletinpyörittäjä.

Ruokapöytää suojaava tabletti on viralliselta nimeltään katealunen. Sana on kuitenkin niin kömpelö, että sitä käytetään vain ristikoissa. Niiden fakkitermien mukaan sorsan suku on ”Anas”, kirjailija ”Etto”, näyttelijä ”Ista” ja entinen kunta ”Akaa”.

Mutta onko kiertokoulun tarina vieläkään lopussa?

Mutta ihme ja kumma, kuntaliitosten myötä Akaa on herännyt henkiin ja Toijala vuorostaan kadonnut. Ristikoiden rustaajilla onkin nyt kova pähkinä purtavanaan.

Kaikkien tablettiemme taustalla piilee latinan ”tabula”. Ihmisen mieli on kuin tabula rasa, tyhjä taulu, johon kokemus kirjoittaa, Aristoteles ja John Locke väittivät. Taulu oli roomalaisille ”tabula”, mutta vahataulu oli ”tabella”, englanniksi – tosiaan – ”vax tablet”.

Vahataulu nikkaroitiin puusta ja sen kirjoituspinta peitettiin tummalla vahalla. Kahdesta vastakkain käännetystä vahataulusta syntyi kapine, joka muistutti läppäriä.

Läppäri juontuu hiukan tuhmasta sanasta ”lap”, syli. Simpsonien legendaarisissa Suomi-vitseissä olympiakomitea on tulossa Springfieldiin, joten kaupunki täytyy salamannopeasti siistiä. Kun nuhruisen murjun ”Lap Dancing” -kyltti korjataan muotoon ”Lapland Dancing”, eroottisesta sylitanssista saadaan viatonta Lapin tanssia.

Vahataululle kirjoitettiin stylukseksi kutsutulla puikolla ja, mikä kiinnostavinta, myös Suomessa tabletin kosketuskynä, osoitinkynä tai ohjauskynä on asiateksteissä stylus-kynä.

Antiikin ja keskiajan taiteessa vilahtelee tutunoloisia laitteita. Kreikkalaisen vaasin kyljessä opiskelijapoika pitää polvillaan ilmiselvää läppäriä ja Hildegard Bingeniläisen kootuissa teoksissa abbedissa opettaa munkki Volmarille, miten kosketuskynä tabletilla toimii. Kuvitettu kirja valmistui vuoden 1200 tienoilla ja painoi vaatimattomasti viisitoista kiloa.

Roomalaiset tunsivat vahataulun ohella rihvelitaulun, mutta niin tahmeaa on välillä kehitys, että meidän perheen lapset saivat rihvelin vasta 1960-luvulla kouraansa.

Suomessa kiertokoulun opetusvälineisiin kuulunut rihvelitaulu oli tabletin kokoinen ja muotoinen, musta, puukehyksinen kivitaulu ja rihveli oli kivikynä. Molemmat tehtiin liuskeesta, mutta rihvelin täytyi olla pehmeydeltään kuin lyijykynän grafiitti.

Työnantajat ihannoivat nykyisin avokonttoreita, joissa ihmisillä ei ole edes omia työpisteitä, vaan laitteita nakutetaan jonkin neukkarin sattumoisin vapaalla pöydänkulmalla. Kirkollinen kiertokoulu edusti samaa nomadista ajattelua. Rahaa säästyi rutkasti, kun koulut eivät tarvinneet rakennuksia eivätkä opettajat työsuhdeasuntoja.

Joustavasti kiertokoulu siirtyi maalaistalosta toiseen ja asettui tupiin, jotka olivat yhtä levottomia kuin avokonttorit. Isäntäväki ei koulun tieltä minnekään lähtenyt, vaan opiskelua säestivät reenteon kalkkeet ja kangaspuiden paukkeet.

Avokonttori nojaa läppäreihin ja tabletteihin eikä kiertokoulu olisi ilman kannettavia rihvelitauluja päivääkään pärjännyt. Mutta onko kiertokoulun tarina vieläkään lopussa? Kun koulurakennukset tulevat kalliiksi, ajatus kouluttomasta perusopetuksesta taitaa jo leijua ilmassa.

Netissä kaupiteltiin hiljan rihvelitaululaskinta, mutta vekotin näytti tavalliselta helmitaululta. Myyjän päässä olivat taulut menneet sekaisin, joskin tiettyä logiikkaa erehdyksessä oli, sillä antiikin maailmassa abakus ja rihvelitaulu muistuttivat toisiaan.

Euroopan sivistyskansat kutsuvat helmitaulua abakuksesta johdetuilla nimillä, mutta omapäiset suomalaiset puhuvat helmistä, vaikka metallitangoissa pyörii puukuulia. Tauluksi meikäläisen laitteen tekevät korkeintaan kehykset.

Abakuksen alkuna olivat rantahiekkaan piirretyt viivat ja rannalta poimitut kivensirut, mutta myöhemmin laskutaulu muovailtiin savesta tai hakattiin marmorista. Kun ykkösten, kymmenten, satojen ja tuhansien lokeroihin aseteltiin sopivasti pallosia, abakuksella voitiin ynnätä, vähentää, kertoa ja jakaa.

Sankat suomalaisjoukot virtasivat takavuosina Viipuriin töllistelemään kauppahallin helmitauluja, mutta näillä huvittavilla muinaismuistoilla laskettiin nopeasti ja ekologisesti myös neliöjuuria. Desimaalejakaan ei tarvinnut päässä pyöristellä, sillä helmitauluissa oli niitä varten lyhyempi neljän helmen rivi.

Helmitaulujen kohtalot olivat kuitenkin sidoksissa neuvostovaltaan, ja 1990-luvulla koulut luopuivat niistä kokonaan. Sen sijaan Kiinassa ja erityisesti Japanissa laitteilla on uskollinen kannattajakuntansa.

Kaukoidän helmitaulut ovat tietokoneen näppäimistön lailla vaakasuuntaisia, kun taas venäläiset ja suomalaiset helmitaulut ovat taskulaskinten tavoin pystyjä.

Itäkarjalaiset laukkukauppiaat käyttivätkin helmitauluja tasku- ja matkalaskiminaan. Kun uhtualainen reppuri Ohpo Tarasoff perusti Nummen Tavolaan kyläkaupan, reissussa vähän rähjääntynyt helmitaulu kolisi jatkossa tiskin päällä.

Vanhan tavaran puodeissa myytävät helmitaulut ovat yleensä venäläisiä, mutta ennen sotia myös Helylän tehdas Sortavalan lähellä valmisti niitä koulukäyttöön. Edullisinta mallia pidettiin pöydällä, kalleinta voitiin nostaa ja laskea lattialla.

Pekka Halosen appiukon perustama Helylä tunnettiin paitsi koulukalusteista myös puuleluista. Kotilieden joulunumerossa 1932 mainostettiin tuotteita näin: ”Helylän leluja joulupukin konttiin! Ne ovat oikeita suomalaisia leluja, vahvoja, iloisin, kestävin värein maalattuja. Kysykää kaupasta Helylän leluja!”

Puulelun pystyi tuhoamaan vain polttamalla, ja miltei ikuisia olivat myös puiset helmitaulut, karttakepit, karttakeksit, astelevyt, piirustuslaudat, tauluharpit, taulukolmiot ja tauluviivoittimet.

Karttakeppi on sanana kiintoisa. Vaikka luokassa ei olisi ollut ensimmäistäkään karttaa, opettajan tärkein työ- ja kuritusväline, valtikka, osoitin ja sojotin, oli nimenomaan karttakeppi.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään