KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Urheilu

Liikkumattomuuden seitsemän harhaa

Liikunnan alueella erinomainen ääri-ilmiö on juuri liikkumattomuus.

Liikunnan alueella erinomainen ääri-ilmiö on juuri liikkumattomuus. Kuva: all over press

Hannu Itkonen
13.4.2014 17.00

Happihyppely

Uskonnot ovat normittaneet maailmaa synnin käsitteellä. Kristillisessä perinteessä rankimmat väärinteot nimettiin kuolemansynneiksi. Jumalaisessa näytelmässään 1300-luvulla Dante asetti kuolemansynnit järjestykseen niiden painoarvon perusteella. Järjestykseksi muotoutui ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo.

Kuolemansyntejä ei nähty pelkästään yksilöiden ominaisuuksiksi. Eri synnit olivat luonteenomaisia tietyille ihmisryhmille. Aatelistoon liitettiin ylpeyden synti, ruhtinaat harjoittivat vihaa, talonpoikaisto oli kateellista, papisto nähtiin hengellisesti laiskaksi, porvaristo ahnehti ja ylioppilaat irstailivat.

Kuolemansyntien pelotevaikutuksella pyrittiin ehkäisemään epätoivottua käyttäytymistä. Kuolemansyntien kaltaista käyttäytymistä on nähty myös nykyajassa. Arkkipiispa, paavi Benedictus XVI:n läheinen neuvonantaja Gianfranco Girotti määritteli muutama vuosi sitten nykyajan kuolemansynnit, joihin lukeutuivat muun muassa ympäristön saastuttaminen, geenimanipulaatio ja köyhyyden tuottaminen.

Vaikka liikunnan edistämistalkoissa oltaisiinkin tekemässä hyvää, niin välillä saatetaan ylittää hienotunteisuuden raja.

Kuolemansynnein määriteltiin ihmisten välisiä suhteita. Valtasuhteista on myös kyse, kun käytetään liikkumattomuuden käsitettä. Tässä tekstissä paneudutaan liikkumattomuuden käsitteen ongelmallisuuteen. Vaikkei kuolemansynnistä ole kyse, niin liikkumattomuuden käsitettä käytettään seitsemässä yhteydessä ongelmallisesti.

Hallinnon kielessä liikkumattomuuden käsitettä viljellään yleisesti. Hallinto pyrkii tunnistamaan liikkumattomia yksilöitä ja ryhmiä. Erilaisin toimenpitein yritetään vähentää liikkumattomuutta ja lisätä kansalaisten liikuntaa. Ongelmalliseksi käsitteen käytön hallinnollisena työkaluna tekee se, että liikkumattomuuden tunnistaminen on hankalaa. Liikkumattomuuden käsitteellä ratsastavien on myös vaikea löytää oikeanlaisia toimia liikunnan edistämiseksi.

Poliittiset päätöksentekijät näyttävät mieltyneen liikkumattomuuden käsitteeseen. Politiikkapuheessa käsite muuttuu entistä ongelmallisemmaksi. Politiikkojen ei välttämättä tarvitse esittää, ketä liikkumattomuus koskee ja millaisiin toimiin tulisi ryhtyä. Poliitikot voivat varsin huoletta käydä liikkumattomuuden vastaiseen kamppailuun, sillä kielteiseksi mielletyn ilmiön torjumisen uskotaan puhuttelevan ”kunnon kansalaisia”.

Terveysalan ammattilaiset ovat ottaneet liikkumattomuuden käsitevarastoonsa. Liikkumattomuuden tulkitaan johtavan ihmisten terveyden menettämiseen ja erilaisiin elämäntapasairauksiin. Kyseessä on myös yhteiskunnan medikalisoituminen eli lääketieteellistyminen. Terveyden edistäjät ovat pahimmillaan tulkitsemassa vähäistä liikuntaa ainoastaan yksilölliseksi ongelmaksi.

Tieteentekijätkään eivät ole välttyneet liikkumattomuuden käsitteen seireenilaululta. Lukuisissa tutkimusteksteissä liikkumattomuus on esillä otsikkotasoa myöten. Erityisen ongelmallinen liikkumattomuus on tutkimuskäsitteenä. Tarkkaan ottaenhan liikkumattomia ihmisiä ei ole olemassa. Liikkuminen voi olla niukkaa ja fyysinen aktiivisuus vähäistä.

Urheilutoimijat ovat perustelleet lisääntyvässä määrin tekemisiään liikkumattomuuden vastaisilla toimillaan.

Tosiasiassa urheilun ensisijainen tavoite on tulosten ja ennätysten tavoittelu. Niinpä liikkumattomuustoimet ovat urheiluseuroissa marginaalisessa asemassa. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö urheilun lajitoimijat lisäisi etenkin lasten ja nuorten monimuotoista liikkumista.

Media lisää kiinnostavuuttaan viestimällä ääri-ilmiöistä. Liikunnan alueella erinomainen ääri-ilmiö on juuri liikkumattomuus. Liikkumattomat henkilöt näyttäytyvät suorastaan vaarallisiksi, omaa ja yhteiskunnan parasta ymmärtämättömiksi. Median välittämät liikkumattomuusviestit tarjoavat aktiivisille liikkujille aineksia itsetunnon kohotukselle.

Kasvattajienkin puheeseen on soljunut liikkumattomuuden käsite. Liikkumattomuuden leimaava käyttäminen on moraalisesti kyseenalaista. Vaikka liikunnan edistämistalkoissa oltaisiinkin lähtökohtaisesti tekemässä hyvää, niin välillä saatetaan ylittää hienotunteisuuden raja. Emmehän puhu samaan sävyyn ”lukemattomista”, jotka eivät ymmärrä lukemisen tärkeyttä.

Kasvattajien tulee välttää ihmisten kaikinpuolista leimaamista. Liikkumattomuuden leiman lyöminen on erityisen tuomittavaa toimittaessa lasten kanssa. Liikkumattomaksi tuomitseminen saattaa jättää elinikäisiä arpia herkissä ikävaiheissa olevien mieliin.

Liikkumattomuuden käsitteestä luopuminen olisi suotavaa. Syyllistäminen vähenisi ratkaisevasti ja siirtyisimme ihmisten liikkumisen tarkastelussa humaanimmille vesille. Hahmottoman liikkumattomuuden käsitteen hylkääminen pakottaisi tarkentamaan, ketkä liikkuvat terveytensä kannalta riittämättömästi ja mitkä syyt tähän vaikuttavat. Tällöin liikuntaa lisäävät toimet muuttuisivat konkreettisemmiksi.

Liikunta on parhaimmillaan elämänlaatua lisäävää ja yhteisöllisyyttä synnyttävää toimintaa. Liikunnan parissa toimivien kannattaa luopua leimaavista ja syyllistävistä käytännöistä. Verkostoituneella yhteistyöllä ja humaanimmalla asenteella voimme lisätä kansalaisten liikkumista. Tässä työssä ei tarvita liikkumattomuuden käsitettä.

Kirjoittaja toimii liikuntasosiologian professorina Jyväskylän yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomen Elias Valtonen nostaa pallon koriin ottelussa Serbiaa vastaan.

Susijengi taipui taistellen Serbialle

Kannattajien banderollissa otettiin kantaa joukkueen suorituksiin.

Suomifutis, tulevaisuuden varjossa – Penkin alle mennyt syksy päättänee Markku Kanervan ajan päävalmentajana

Suomen ainokaisesta vastasi Arttu Hoskonen.

Englannin tähdet pyöritti Huuhkajia

Joel Pohjanpalo viimeisteli Suomen ainoan maalin.

Irlanti peittosi alavireisen Suomen

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään