Asia nousi esille viikonloppuna Porissa pidetyillä TUL:n perinteisillä Seurapäivillä, johon kokoontui reilut 120 seura-aktiivia puimaan liiton tulevaisuutta.
– Liittymisen suhteen on edelleen kysymysmerkkejä paitsi jäsenyyssääntöjen, myös vaikuttamismahdollisuuksien suhteen. Emme ole saaneet takeita siitä, onko harrasteliikunnalla sijaa Valossa ja saisimmeko mahdollisesti minkälaisen roolin siellä, huomautti TUL:n varapuheenjohtaja Jukka Ukkola, TUL:n suurimman seuran, noin 3 200 jäsenen Haukiputaan Heiton puheenjohtaja.
Odottavalla kannalla oli myös valtuustossa istuva Tuomo Laine Kaarinan Urasta.
– Kun katsoo Valon hallinnon rakennetta, se on melkoisen huippu-urheiluvetoinen. Siellä ei tunnu olevan mitään roolia matalan kynnyksen liikunnalle tai piiritason harrastamiselle, Laine näki.
Sen sijaan, että TUL lähtisi tukemaan urheilijan polkua, on liitossa virinnyt ajatus harrastajan polusta. Ideana on pyrkiä takaamaan ihmisille mahdollisuus elinikäiseen liikkumiseen taloudellisista lähtökohdista riippumatta ja ilman sitoutumispakkoa treenata tyyliin viisi kertaa viikossa.
– TUL:n yksi iso tehtävä on saada ehkäistyä liikunnasta luopumista eli ns. drop out -ilmiötä, mikä koskettaa erityisesti nuorten kilpaurheilujoukkueita. Nuorille pitäisi olla tarjolla myös matalan kynnyksen harrasteliikuntaa, korosti Laine.
– TUL:lla olisi nyt paikka ottaa merkittävää roolia harrasteliikunnasta koko valtakunnassa. Mikään muu liikuntajärjestö siitä ei ole koppia ottamassa, vaan toiminta on keskittymässä yhä enemmän kilpaurheilupuoleen, Ukkola jatkoi.
Vapaaehtoistyön määrä vähenee
Tulevaisuutta, vuosien 2016-2022 strategiaa TUL on lähtenyt hahmottelemaan verkkopohjaisesti käynnistyneen kyselyn kautta. Syksyn kuluessa yhteistyössä konsulttiyhtiö Fountain Parkin kanssa tehtyyn kyselyyn saatiin vastauksia vajaalta 600 ihmiseltä, ideoita ja kommentteja esitettiin reilut 1 400 kappaletta. Niissä korostui erityisesti pelko vapaaehtoistyön vähenemisestä, mutta myös huoli liikkumisen hinnan kasvamisesta yhdessä seurojen tiukkenevan talouden kanssa. Liikunta eriarvoistuu, kuilu liikkujien ja liikkumattomien kanssa kasvaa.
– Koko kansan liikuttamisesta, harrasteliikunnan merkityksestä vallitsee seuraväen keskuudessa yhteinen näkemys. Sen sijaan strategian painopistealueista löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan, viitoitti Ukkola.
Ukkola huomautti, ettei TUL eikä liikuntasektorikaan pysty itse kuitenkaan saamaan liikkumattomia liikunnan pariin.
– Tarvitaan yhteistyötä yli hallintorajojen. Ei pelkästään sosiaali- ja terveyspuolen julkishallinnon, vaan myös kolmannen sektorin kanssa, Ukkola kertoi.
Yt-neuvotteluja positiivisessa hengessä
Paitsi painopistealueitaan, on TUL myös uudistamassa omaa toimintaansa erityisesti alueiden osalta. Siihen liittyen TUL:ssa käyty yhteistoimintaneuvotteluja positiivisessa hengessä.
– Henkilöstöä ei vähennetä eikä kyse ole liiton alasajosta, vaan ainoana tavoitteena on toiminnan kehittämisellä ja organisaatiota uudistamalla edistää matalan kynnyksen liikuntaa.
– TUL:llä on aito halu kehittää omaa toimintaansa ja yksi osoitus tästä halusta on tehdä organisaatio sellaiseksi, joka palvelee TUL:n tärkeitä arvoja, todettiin Porissa kokoontuneen valtuuston kannanotossa.