KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Eyes Wide Shut

Eilina Gusatinsky
19.7.2015 16.00

Se kuuluisa elokuva vuodelta 1999, jolloin Cruise ja Kidman olivat vielä aviopari. Venäjäksi leffan nimi on minusta kuvaava: S shiroko zakrytymi glazami, mitä en pysty kääntämään. Joskus puhutaan, että ymmärtääkseen ympäröivää maailmaa pitäisi olla silmät auki, olla avoin. Mutta elokuvassa avoimuus on suljetuin silmiin. Tuntuu siltä, että näin me tänään elämmekin, monet meistä. Peläten nähdä ja hyväksyä asioita, ihmisiä.

Koska se on alkanut? Ei sillä ole väliä, sukupolvesta toiseen löydetään syyt ja selitykset olla näkemättä tosiasioita. En tiedä edes, voiko oikeasti nähdä tai uskoa siihen mitä on silmiemme edessä. Tuskin olisin ruvennut miettimään näitä asioita vielä kaksi vuotta sitten. Tänään kaikki on muuttunut. Tai onko?

Ilman kyynistä silmien sulkemista minusta on mahdotonta olla näkemättä vaarallista kehitystä Venäjällä.

Olen syntynyt vuonna 1964 Moskovassa. Sinä vuonna Neuvostoliitossa alkoi Brežnevin aikakausi. Jälkikäteen olen usein huomannut, että jokainen niistä, jotka ovat asuneet Neuvostoliitossa, päätyy ihmettelemään, kuinka erilaiset muistot ja kokemukset heillä (meillä) kaikilla on, ihan kuin olisivat asuneet eri maissa.

Toisaalta näin se onkin. Minun Neuvostoliittoni on ollut moskovalaisessa lähiössä kansainvälisessä ympäristössä – kiitos äidin ja isän sekä heidän ystäviensä eri paikkakunnilta ja eri maista. Uskon nyt, että minut suojeltiin epämukavilta kokemuksilta, varoitettiin puhumasta avoimesti kavereitteni kanssa muun muassa Suomesta, jossa vietin kaikki kesät. Tiesin, mistä kannatti olla vaiti, mitä sai sanoa koulussa tai kirjoittaa esseessä. Se ei tuntunut väärältä, koska se oli osa elämää.

Suomessa taas sain kuunnella, miten jotkut ihannoivat Neuvostoliittoa ja suuttuivat äidilleni, jos hän uskalsi kyseenalaistaa hurjimpia myyttejä sosialismin saavutuksista. Täälläkin tiesin, että on asioita, joita oli mahdotonta selittää – tuskin kukaan ymmärtäisi. Oli kaksi erillistä järjestelmää, kummassakin omat sääntönsä ja tapansa. Nyt näen ne molemmat taas eri tavalla.

Ennen osasin ymmärtää, miksi Suomen oli tärkeä rakentaa omanlaisensa suhteet itänaapuriin: maantiede, autonomian aika, itsenäisyys, talvisota, YYA-sopimus, clearing-kauppa ovat olleet itsestään selviä syitä. Eihän toisen valtion sisäisiin asioihin voi puuttua, varsinkin jos suuri osa neuvostoliittolaisista on tyytyväisiä ja tukee maan johtoa, eikö? Jos näin on, miksi jätettäisiin käyttämättä taloudelliset hyödyt? Eihän meidän tarvitse ottaa kantaa eikä tarjota neuvoja: näin on ollut aina.

En voi sanoa, etten tuntenut jonkinlaista epämukavuutta kuullessani joka kerta vastaavat selitykset – on niissä kyynistä laskelmointia. Totta kai ymmärrän, kuinka tärkeitä Suomelle ovat hyvät naapurisuhteet ja kauppakäynti Venäjän kanssa. Neuvostoliiton olemassaolon aikana on ollut erilaisia vaiheita, mutta minua kiinnostaa lähinnä se kausi, jonka silminnäkijänä olin itse.

40 vuotta sitten maailmassa päästiin sopimukseen ja Suomi sai tavallaan koko maailman suostumuksen ja siunauksen olla sillanrakentaja Lännen ja Idän välillä. Kuuluiko siihen erityinen kaupallinen status sekä lupaus luovuttaa loikkarit takaisin Moskovalle? Puhumattomuus epäkohdista?

En tiedä, muutuinko minä vaiko aika tai molemmat, mutta tänään minun on vaikea ymmärtää niitä, jotka eivät halua nähdä, miten Venäjällä palautetaan pahimmat neuvostoliittolaiset piirteet ilman minkäänlaista ihmisarvon kunnioitusta ja sosiaaliturvaa ja yritetään taas kyynisesti saada kaikki hyöty irti piittaamatta kaikesta muusta. Kyynisyys ei ole paras perusta yhteiskunnassa, koska se syövyttää ja tuhoaa terveet arvot. Ilman kyynistä silmien sulkemista minusta on mahdotonta olla näkemättä vaarallista kehitystä Venäjällä.

Tiedän, että monet haluaisivat nähdä Venäjässä vastavoiman neoliberalismille ja rahan vallalle. En voi ymmärtää sitä ollenkaan. Se, että Lenin oli syntynyt Venäjällä ja saanut siellä aikaan vallankumouksen, ei tee Venäjästä automaattisesti oikeudenmukaisuuden esimerkkimaata. Sitä paitsi vallankumoukselliset ihanteet muuttuivat aika nopeasti verilöylyiksi ja vainoiksi, joista ei ole vieläkään kunnolla tehty surutyötä.

Näyttää siltä, että tänään suhtaudutaan taas hyvin aggressiivisesti niihin, jotka haluavat puhua menneisyyden traagisista tapahtumista. Toisaalta tiedän, että Suomestakin löytyy Stalinin ymmärtäjiä, jotka ovat valmiita todistamaan, kuinka hän on tehnyt paljon hyviä asioita. ”Eikä uhreja ole ollut niin paljon kun jotkut väittävät”. ”Ja kuka tietää, onhan vankiloissa ollut oikeasti syyllisiä”. Tätä olen kuulut viime vuosina useasti.

Samalla tavalla ollaan valmiita selittämään venäläisen median yksimielisyyttä, kansalaisjärjestöjen ahdinkoa ja toisajattelijoiden tukalaa tilaa Venäjällä. Tai jätetään selittämättä tai pidetään niitä maan sisäisenä asiana, johon ei voi puuttua.

Historia toistaa itseään antamalla meille mahdollisuuden korjata vanhat virheet. Ja jättää tekemättä samanlaiset uudestaan. Mietin tässä, olenko optimisti?

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Uusimmat

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Tutkija Praveenraj Jayasimhan tarkastelee hiljattain uudelleen löydetyn Cheljoen käärmeenpääkalaa. Talvella se on horroksessa ja kesällä veden ollessa vähissä se kaivautuu koloihin.

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään