KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Katalonia kurkottaa itsenäisyyteen

Lapset napostelevat jäätelöä Barcelonan areenan keskusaukiolla, jossa ennen teurastettiin härkiä yleisön hurratessa.

Lapset napostelevat jäätelöä Barcelonan areenan keskusaukiolla, jossa ennen teurastettiin härkiä yleisön hurratessa. Kuva: Jorma Mäntylä

Härkätaistelukielto katkaisi tuhatvuotisen espanjalaisen perinteen.

Jorma Mäntylä
27.9.2015 9.01

Katalonian aluevaaleissa sunnuntaina selviää, saavatko itsenäisyyttä tukevat puolueet riittävän enemmistön toteuttaakseen 500-vuotisen haaveen omasta valtiosta.

Isabel on innoissaan. Hän esittelee turisteille, miten Tarragonassa onnistuttiin lähes mahdottomassa. Katalonian aluehallinnon laki härkätaistelujen kiellosta astui voimaan vuonna 2012. Suurille härkätaisteluareenoille piti keksiä uusiokäyttöä. Vuonna 1883 rakennetun Tarragonan areenan muutos oli teknisesti valtava. Rakennuksen halkaisija on sata metriä ja siellä on 10 800 katsojapaikkaa. Sen päälle tehtiin avattava katto.

Tarragonassa onnistuttiin. Härkätaistelun pyhättö on nykyään urheilu-, sirkus-, konsertti- ja näyttelyareena. Talvisin siellä voi luistella. Espanjan tuhatvuotisesta härkätaisteluperinteestä on jäljellä museo.

ILMOITUS
ILMOITUS
Francon aikana härkätaistelu oli valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Isabel esittelee lasivitriineihin aseteltuja matadorien asuja ja viittoja, joilla härkiä ärsytettiin. Seinillä on julisteita kuuluisista matadoreista. Härkien kaukalot, joissa eläimet odottivat areenalle viemistä, on siistitty ja niissä pyörii matkailuvideoita.

Menneestä muistuttaa leikkaussali. Matadorit eivät aina onnistuneet voittamaan härkiä, vaan ovela eläin pääsi yllättämään. Leikkaussalissa lääkärit paikkasivat ruhjoutuneita matadoreja.

Entä kielto jääkiekolle?

Härkätaistelujen kieltäminen Espanjassa on sama kuin Suomessa kiellettäisiin jääkiekko. Pitäisi keksiä uusiokäyttöä jäähalleille.

Tarragona on Oulun kokoinen 130 000 asukkaan kaupunki sata kilometriä Barcelonasta länteen. Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa on 1,6 miljoonaa asukasta. Siksi siellä oli kaksi härkätaisteluareena. Vuonna 1900 valmistunut Arenas de Barcelona on härkätaisteluareenojen tapaan kaupungin keskustassa. Kaikkien piti päästä kansallisurheilun pariin.

Barcelonassa uusiokäyttö onnistui paremmin kuin Tarragonassa. Arenas de Barcelona on tänään ostoskeskus, samaa kokoa kuin Helsingin Itäkeskus tai Vantaan Jumbo.

Kuusikerroksinen rakennus katettiin kuten Tarragonassa. Rakennettiin hissejä ja rullaportaita. Liikkeitä löytyy lähes sata. On muotivaatteita, koruja, elektroniikkaa, ravintoloita ja kahviloita. Kaikki mahdolliset tunnetut ja suomalaisille tuntemattomatkin merkit ovat esillä. Keskusareenalla, jossa härät teurastettiin yleisön hurratessa, on jäätelöbaari. Ihmisiä on ajoittain tungokseen asti, ja kauppa käy. Areenan sokkeloista löytyy jopa Barcelonan homobaari.

Franco suosi härkätaistelua

Ison muodonmuutoksen on siis Arenas de Barcelona käynyt läpi. Fasistidiktaattori Francisco Francon (1892–1975) aikana härkätaistelu oli valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Sitä tuettiin valtion tukiaisin. Fasistiseen ideologiaan se sopi kuin nyrkki silmään, sillä fasismiin sisältyy ajatus poliittisen vastustajan nitistämisestä tarvittaessa väkivalloin.

Barcelonan toisen härkätaisteluareenan La Monumentalin kohtalo on avoin. Daily Mail -lehti väitti vuosi sitten, että Qatarin emiiri oli kiinnostunut rakennuksen ostamisesta ja muuttamisesta moskeijaksi. Väite on kiistetty, vaikka Qatar sponsoroi kansallista jalkapalloseura FC Barcelonaa. La Monumentalin uudistamisesta on menossa arkkitehtikilpailu.

Lehdistön mukaan La Monumentalin ympäristöstä kuuluu mutinaa. Kun kielto sulki areenan, lähistön kahvilat, viinituvat ja kaupat tyhjenivät. Kaikki eivät ole Katalonian itsenäisyyden kannalla. Osa haaveilee Madridin tiukempaa otetta, jotta kansallinen perinne palautettaisiin. Härkätaistelukiellon tunnetuin vastustaja on Torresin viiniyhtiö. Sen tuotteita myydään Suomessa. Viinipullojen tunnus on muovihärkä.

Irti Espanjasta

Enemmistö näyttää olevan itsenäisyyden kannalla. Satunnainen matkailija näkee katalonialaisten päättäväisyyden kieltää lopullisesti kansallisurheilu. Onko taustalla muutakin kuin eläinsuojelu? Ikään kuin uhottaisiin: me uskallamme katkaista siteen espanjalaiseen perinteeseen.

Virallisesti tätä ei myönnetä. Kieltoaloitteen teki Francon kuoleman jälkeen 1976 perustettu Katalonian eläinsuojeluyhdistys ADDA (Asociación Defensa Derechos Animal). Se muotoilee kantansa varovasti:

– Emme usko, että härkätaistelukielto liittyy itsenäistymispyrkimyksiin. Olimme liikkeellä ennen kuin itsenäisyysliike Kataloniassa alkoi, sanoo Addan kampanjapäällikkö Montse Paredes.

Laki härkätaistelukiellosta hyväksyttiin Katalonian alueparlamentissa vuonna 2010 äänin 68–55. Vastaan äänestivät demarit ja Espanjan kokoomus eli Partido Popular. Lakia kannattivat tasavaltalainen vasemmisto, riippumaton oikeisto ja vihreät. Oikeiston pääpuolueelle tappio oli karvas.

– Kansanpuolue yrittää valittamalla kumota kiellon perustuslakituomioistuimessa. Härkätaistelu muka kuuluu Espanjan kulttuuriin ja kansanperinteeseen. Siksi se on kielletty vain Kataloniassa ja Kanarian saarilla. Muualla se on valitettavasti edelleen sallittua. Paikallishallinnot sekä Madridin keskushallinto tukevat ja suosivat sitä, Paredes harmittelee.

– Julmuus eläimiä kohtaan ei voi kuulua mihinkään kulttuuriin tai kansanperinteeseen. Härkätaistelu oli julmaa tuhat vuotta sitten, ja on edelleen. Onneksi Espanjassa ja maailmassa on yhä enemmän ihmisiä, jotka ymmärtävät, millainen kärsimys se on eläimille. Espanjan valtion edustajat kuulevat jatkuvaa kansainvälistä kritiikkiä julmasta perinteestä, Paredes suomii kansanpuolueen kampanjointia.

Suosio laskussa

Härkätaisteluperinteen julkinen tuki ja sponsoriraha eivät johdu vain poliittisista, vaan myös urheilullisista syistä. Francon valtajärjestelmän luhistumisen jälkeen vapaaseen ja humaaniin elämään tottunut nuoriso ei ole yhtä kiinnostunut härkätaisteluista kuin vanhemmat ikäluokat, jotka elivät väkivaltaisessa diktatuurissa.

Nuorten suosiossa jalkapallo ohitti härkätaistelut jo 1990-luvulla. Härkätaistelujen katsojamäärät laskivat sitä mukaa kuin jalkapallon suosio nousi. Se näkyi pääsylipputuloissa. Espanjan voittamat maailman- ja Euroopan mestaruudet 2008–2012 vahvistivat suuntaa. Vuonna 2009 härkätaistelu oli suosituin laji vain yli 45-vuotiaiden keskuudessa. Nuorten ehdoton ykkönen on jalkapallo.

Eurokriisistä sysäys

Viimeisin isku oli eurokriisi. Sen puhjettua 2010 nuorisotyöttömyys räjähti, ja se on joissakin osissa Espanjaa yhä yli 50 prosenttia. Nuorilla ei ole varaa ostaa kalliita pääsylippuja härkätaisteluihin.

Eurokriisi antoi samalla uuden sysäyksen Katalonian itsenäisyyshankkeelle. EU:n ja Madridin tukiaiset ja rahavirrat ohjattiin Katalonian ohi Espanjan köyhimpiin osiin. Katalaanit ovat eurokriisin maksajia.

Espanjan alueiden välillä on suuria elintasoeroja. Vauraimmat itsehallintoalueet ovat Madrid, Katalonia ja Baskimaa. Köyhimpiä ovat Asturia, Kastiliat, Extremadura, Andalusia ja Galicia. Alueellinen kansantuote on Baskimaassa ja Kataloniassa kaksinkertainen verrattuna Extremaduraan ja Andalusiaan.

Kataloniassa ja Baskimaassa talous on kasvussa, kun Extremadurassa ja Andalusiassa alamäki jatkuu. Työttömyys on köyhimmissä Espanjan osissa 34 prosentin luokkaa. Katalonian luku on 21 ja Baskimaan 14.

Eurokriisin puhjettua Katalonia alkoi uudelleen irtautua Espanjasta. Härkätaistelut kieltävä laki tuki hyvin hanketta. Sunnuntain vaalit näyttävät, mitä Kataloniassa ajatellaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään