KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Mitä todella tapahtui Kazakstanissa?

Virallisten lukujen mukaan 164 ihmistä sai surmansa viime viikolla Almatyn levottomuuksissa.

Virallisten lukujen mukaan 164 ihmistä sai surmansa viime viikolla Almatyn levottomuuksissa. Kuva: Lehtikuva/-

Kansan protestit muuttuivat eliitin valtataisteluksi, Venäjä ryhtyi osapuoleksi. Kiina ja Venäjä kilpailevat vaikutusvallasta Keski-Aasiassa.

Arto Huovinen
16.1.2022 7.00

Viime viikkoon saakka Kazakstania pidettiin Keski-Aasian maista vakaimpana. Pinnan alla tyytymättömyys on kuitenkin kasvanut jo pitkään.

Maassa ei ole ollut oikeaa demokratiaa koko vuonna 1991 alkaneen itsenäisyyden aikana. Ihmisoikeudet ovat heikolla tolalla, todellisia oppositiopuolueita ei ole sallittu, eivätkä vaalit ole rehellisiä.

Kazakstan on luonnonvaroiltaan – erityisesti energiavaroiltaan – rikas maa, mutta taloudellinen eriarvoisuus on suurta. Taloustilanne nostatti protesteja vuonna 2016. Silloin hallitus teki osittaisia myönnytyksiä, mutta perusasiat eivät muuttuneet.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kansan kiristäessä vyötään on eliitin rehvasteleva elämäntyyli herättänyt yhä laajempaa suuttumusta. Huipulla on ollut pitkäaikainen presidentti Nursultan Nazarbajev perheineen ja liittolaisineen. Eliitti on ostellut taloja ja kartanoita Lontoosta, Sveitsistä ja muualta länsimaista.

Vuonna 1997 pääkaupungiksi vaihdettiin Astana Almatyn sijaan. Uuden pääkaupungin koristamiseen on käytetty suuria summia.

Maaliskuussa 2019 Nazarbajev luovutti presidentinviran pitkäaikaiselle liittolaiselleen Kasym-Žomart Tokajeville. Nazarbajev pysyi kuitenkin kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajana sekä hallitsevan Nur Otan -puolueen johtajana, ja hänen tyttärensä Dariga Nazarbajeva nimitettiin senaatin puheenjohtajaksi. Pääkaupungin nimi muutettiin Astanasta Nur-Sultaniksi.

Eliitin valtataistelu

Uusimmat, polttoaineiden hinnankorotuksista alkaneet protestit alkoivat 2. tammikuuta läntisestä Zhanaozenin kaupungista. Ne levisivät nopeasti ympäri maata, ja saivat kaksi päivää myöhemmin väkivaltaisen käänteen Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Kasvavan todistusaineiston perusteella tapahtumat Almatyssa olivat muuta kuin miltä ne ensi alkuun näyttivät. Rauhanomaiset mielenosoittajat työnnettiin sivuun, ja aseistautuneet mellakoitsijat hyökkäsivät hallintorakennusten kimppuun, ryöstelivät ja polttivat autoja. He pitivät kotvan hallussaan jopa Almatyn lentokenttää. Mellakoijat olivat ryöstäneet aseita valtion asevarikolta kohtaamatta suurempaa vastarintaa.

Paikalla nähtiin muun muassa tunnettu gangsteripomo Arman Dzhumageldijev, joka yllytti väkijoukkoja palopuhein.

Presidentti Tokajevin mukaan syyllisiä olivat ”ulkomailla koulutetut terroristit”. Minkään ulkomaan osuudesta ei ole näyttöä, mutta mellakat kyllä vaikuttivat järjestetyiltä.

Yleisimmän tulkinnan mukaan protestit olivat tässä vaiheessa muuttuneet Kazakstanin eliitin sisäiseksi valtataisteluksi, jossa vastakkain olivat Tokajevin ja Nazarbajevin leirit. Taustalla saattaa olla valmistautuminen tilanteeseen, jossa yhä hauraampi, 81-vuotias Nazarbajev poistuu näyttämöltä.

Marraskuun lopulla oli ilmoitettu Nazarbajevin luovuttaneen Nur Otan -puolueen johtajuuden Tokajeville.

Venäjä tulee avuksi

Almatyn väkivaltaisuuksien oletetaan siis olleen Nazarbajevin leirin järjestämiä Tokajevin aseman heikentämiseksi.

Vahvistusta oletukselle valtataistelusta antaa se, että 5. tammikuuta Tokajev erotti koko hallituksen, Nazarbajev erosi tai erotettiin turvallisuusneuvoston johdosta, hänen läheinen liittolaisensa Karim Massimov erotettiin turvallisuuspalvelu KNB:n johtajan ja Nazarbajevin veljenpoika Samat Abish sen varajohtajan paikalta.

Presidentti ei luottanut omiin turvallisuusjoukkoihinsa.

Kolme päivää myöhemmin kerrottiin, että Massimov on asetettu syytteeseen valtiopetoksesta.

Tokajev teki 5. tammikuuta myös toisen merkittävän ratkaisun: hän pyysi Venäjän johtaman, kuuden maan turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja (venäläinen lyhenne ODKB) apuun. Presidentti Vladimir Putin suostui saman tien.

Myös avunpyyntö viittaa eliitin valtataisteluun, ja se osoittanee, ettei Tokajev enää uskaltanut luottaa maan omien turvallisuusjoukkojen lojaalisuuteen. Määrällisesti hän tuskin olisi tarvinnut CSTO:n joukkoja, saapuihan niitä vain 2 500 miestä.

CSTO:n eli lähinnä venäläisjoukkoja ei ole käytetty protestien tukahduttamisessa, vaan avainkohteiden kuten Almatyn lentokentän varmistamisessa. Tämäkin viitannee Tokajevin epäluottamukseen omia joukkoja kohtaan.

Riskejä Putinille

Euroopassa suurin huomio on kiinnittynyt Venäjän aikeisiin Ukrainassa, mutta Venäjälle Keski-Aasia ja Kazakstan sen suurimpana valtiona on yhtä lailla tärkeä. Nyt Venäjä on suoraan – ehkä tilanteen sanelemana – ryhtynyt osapuoleksi Kazakstanin valtataistelussa, nähtävästi hylännyt Nazarbajevin ja valinnut Tokajevin.

Tokajeville tämä tarkoittaa kiitollisuudenvelkaa Putinia kohtaan.

Tilanteen on arvioitu sisältävän myös riskejä Venäjälle. Jos Venäjä nähdään miehittäjänä, tämä voi nostattaa kansallisuuskiistoja, jotka Nazarbajev sai pidettyä vähäisinä.

Presidentti Kasym-Žomart Tokajev.

Presidentti Kasym-Žomart Tokajev. Kuva: Lehtikuva/Vyacheslav Oseledko

Kazakstanissa on huomattava venäläisvähemmistö, 19 miljoonasta asukkaasta 19 prosenttia on venäläisiä. Pääväestö kazakkeja on 68 prosenttia ja loput pieniä vähemmistöjä.

Oppositiomielinen moskovalaistutkija Andrei Zubov sanoi maanantain Helsingin Sanomien mukaan pelkäävänsä, että venäläisjoukkojen saapuminen johtaa radikaalin islamismin nousuun Kazakstanissa.

Kazakstan on ollut hyvissä väleissä sekä suurten naapuriensa Venäjän ja Kiinan että länsimaiden kanssa.

Kiina on viime vuosina lisännyt vaikutustaan. Sille Kazakstan on keskeinen osa Uutena silkkitienä tunnettua, Aasiaa ja Eurooppaa kytkevää Vyö ja tie -hanketta. Kiina on tehnyt suuria investointeja Kazakstaniin.

Kazakstanin geopoliittinen asema, energiavarat ja investointimahdollisuudet ovat kiinnostaneet myös länsimaita, jotka eivät ole juuri nurisseet Kazakstanin ihmisoikeusloukkauksista tai demokratian puutteesta.

Kiinan ja Venäjän välissä

Venäjä ja Kiina ovat viime vuosina lähentyneet toisiaan. Viime marraskuussa ne tekivät viisivuotisen sopimuksen sotilaallisesta yhteistyöstä.

Kaikista ystävyyden vakuutteluista huolimatta Venäjällä ja Kiinalla on Keski-Aasiassa kilpailuasetelma, jossa Kiina on taloudellisilla voimavaroillaan pikku hiljaa hivuttanut lisää asemia.

Mitä Venäjän joukkojen saapuminen Kazakstaniin tarkoittaa Kiinan kannalta? Tästä on erilaisia näkemyksiä.

Toisen näkemyksen mukaan tapahtumat ovat takaisku Kiinalle. Venäjä on näyttänyt olevansa sittenkin yhä ykkönen Keski-Aasiassa ja Kazakstanin kuuluvan viime kädessä sen etupiiriin.

Toisen näkemyksen mukaan Venäjän toiminta ei hirveästi hetkauta Kiinaa, mikäli vakaus tällä tavalla palaa Kazakstaniin.

Kiina on seurannut Kazakstanin valtataistelua sivusta, ja ilmaissut selvän tukensa Tokajeville siinä vaiheessa, kun hän näytti pääsevän niskan päälle. Tärkeintä Kiinalle on, että bisnes jatkuu Kazakstanissa.

Myös Yhdysvallat on reagoinut silmin nähden vaisusti venäläisten saapumiseen Kazakstaniin. Myös sille vakaus lienee tärkeintä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään