KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kolumnit

Sunnuntaivieras: Kotihoidon tuki – miten lapsista ja äideistä puhutaan?

Kuva: Katariina Mäkinen

Kun talouspuhe kaappasi perhepoliittisen puheen, äideistä ja lapsista tuli moralisoinnin kohteita, kirjoittaa KU:n sunnuntaivieras Katariina Mäkinen.

Katariina Mäkinen
28.5.2023 8.00

Kotihoidon tuki nousee säännöllisin väliajoin julkiseen keskusteluun. Hiljattain siitä on puhunut esimerkiksi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Pekkarinen totesi Twitterissä (13.5.), että ”alle 3-vuotiaiden lasten kotihoitoa vastustetaan naisten työmarkkina-aseman ja varhaiskasvatuksen nimissä, mutta harvoin arvioidaan lapsen etua”.

Kotihoidon tuki – jota käyttää 90 prosenttia perheistä – on koko olemassaolonsa ajan pysytellyt yhteiskunnallisessa keskustelussa konfliktien tai vähintäänkin ristiriitojen aiheena. Se on aidosti monitahoinen kysymys: se koskettaa sekä lapsia että heidän vanhempiaan, ja sen vaikutukset ulottuvat yhteiskunnassa yksittäisiä perheitä laajemmalle. Siksi onkin kiinnostavaa, miten ja millaisin sävyin kotihoidon tuesta julkisessa keskustelussa puhutaan.

Tutkimme Eetu Mäkelän kanssa kotihoidon tuesta käytyä julkista keskustelua 20 vuoden ajalta. Tutkimamme ajanjakso ulottui 1990-luvun lopulta vuoteen 2018. Tutkimus osoitti, että tavat puhua kotihoidon tuesta muuttuivat merkittävästi kymmenisen vuotta sitten.

ILMOITUS
ILMOITUS

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä kotihoidon tuki oli poliittisen ja yhteiskunnallisen keskustelun aiheena silloin, kun puhuttiin lapsiperheiden toimeentulosta. Laman ja leikkausten jälkeen perheiden etuudet, kotihoidon tuki mukaan lukien, olivat jääneet aiempaa pienemmiksi, ja niinpä myös kotihoidon tukeen ehdotettiin korotuksia.

Kun talouspuhe kaappasi perhepoliittisen puheen, tapahtui muutos.

 

2000-luvun alkua on tutkimuksessa luonnehdittu familismin eli perhekeskeisyyden ajaksi, ja tämä näkyi myös ajankohdan julkisessa keskustelussa lasten kotihoidon puolustamisena ja toisaalta myös lapsia kotona hoitavien äitien poliittisena aktiivisuutena. Äidit vaativat kotihoidon tuen korotusta, ja uhkasivat jopa lakolla.

2010-luvun taitteessa tavat puhua kotihoidon tuesta muuttuivat päinvastaiseen suuntaan. Julkiselle agendalle nostettiin kotihoidon tuen lakkauttaminen tai vähintäänkin leikkaaminen. Siinä, missä aiempaa keskustelua oli sävyttänyt perhemyönteisyys ja äitien aktivismi, nyt julkisuudessa tilaa sai esimerkiksi Taloudellisen tutkimuskeskuksen tuolloinen johtaja Juhana Vartiainen, joka blogissaan kutsui lasten kotona hoitamista velttoiluksi (HS 19.5.2012).

Keskustelun muutoksen taustalla oli talouskriisiä seurannut laajempi siirtymä kohti talouskuri- ja leikkauspolitiikkaa. Tämän siirtymän seurauksena kysymykset kansallisesta kilpailukyvystä alkoivat määrittää yhteiskunnallista keskustelua – myös puhetta kotihoidon tuesta.

Kotihoidon tuessa ei ollutkaan enää kysymys lapsiperheiden toimeentulosta tai lapsia kotona hoitavien äitien omista toiveista. Nyt kotihoidon tuessa oli kysymys äitien työllisyysasteesta, joka arvioitiin liian matalaksi. Yhteiskunnalliselle agendalle siis nousi tavoite saada äidit kotoa töihin, jotta Suomen taloudellinen kilpailukyky saataisiin paremmalle tolalle.

Enää ei ollutkaan kysymys lapsiperheiden toimeentulosta.

 

Kun talouspuhe kaappasi perhepoliittisen puheen, tapahtui muutos siinä, miten äideistä ja lapsista puhuttiin. Kun äidit aiemmin olivat olleet aktiivisia toimijoita, he olivat nyt moralisoinnin kohteita: heidän (mahdollisesti veltoilla) harteillaan lepäsi Suomen taloudellinen menestys.

Entä lapset? Aiempi perhekeskeinen puhetapa sisälsi huolta lapsista ja vanhemmuudesta, mutta nyt huoli sai uudenlaisia sävyjä. Heräsi kysymyksiä siitä, miten lapsista saataisiin kasvatettua mahdollisimman kyvykkäitä kansalaisia. Epäilynä oli, että kotona hoidettujen lasten ”kognitiiviset ja muut taidot” jäävät jälkeen varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten taidoista (9.10.2016).

Kun poliittiset suhdanteet muuttuvat, muuttuu myös puhe kotihoidon tuesta – ja muuttuu puhe lapsista ja äideistä. Tutkijana seuraan tätä puhetta tarkalla silmällä. En siksi, että ajattelisin kotihoidon tuen olevan kysymyksenä yksinkertainen tai yhteiskunnallisena ratkaisuna ainoa mahdollinen. Minua kiinnostaa, mitä kotihoidon tuesta puhuvat tahot oikein tekevät. Mihin he pyrkivät vaikuttamaan, ja miten he käyttävät valtaa osallistuessaan julkiseen keskusteluun?

Lisäksi minua kiinnostaa, keitä ovat nämä tahot, jotka saavat tilaa julkisuudessa. Mitä tekee Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, kun se jälleen julkaisee tutkimuksen, jonka mukaan ”kunnissa, joissa maksetaan isoa kotihoidon tuen lisää, lapset tekevät enemmän virheitä neuvolatesteissä, joissa mitataan lapsen kognitiivisia taitoja” (Yle 1.12.2022)? Mitä tekee lapsiasiavaltuutettu painottaessaan lapsen etua?

Ja ennen kaikkea: pysyykö yhteiskunnallinen keskustelu aina vain sellaisena, jossa katsotaan ylhäältä alaspäin, asiantuntijoista kohti äitejä ja lapsia – vai voisiko puheen suunta myös kääntyä?

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Saksan vasemmistokonservatiivit flirttailevat maahanmuuttovastaisuudella – Yhden opin he kuitenkin antavat muulle vasemmistolle

Veikka Lahtinen.

Suomen asekauppa saa journalismilta täyden hyväksynnän

Puoluelehden pitää kysyä epämiellyttäviä kysymyksiä ja totuuksia – ”Jos hallituksen politiikka on niin hirveää, miksi niin moni kannattaa sitä”

Vasemmistolla on ainutlaatuinen mahdollisuus antaa ihmisille jotain, mihin uskoa, kirjoittaa KU:n politiikan toimittaja Toivo Haimi.

Kolumni: Ahdistunut vasemmisto ei voi taantua vain vastavoimaksi oikeistolle

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään