KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Sosialismi ja modernisaatio

b

b. Kuva: Lawrence Livermore National Laboratory

Kalevi Suomela
1.8.2012 18.06

Horisontti

Modernisaatiolla tarkoitetaan yksikertaisimmillaan yhteiskuntien elinkeinorakenteen muutosta aluksi maatalousvaltaisista teollisuuden ja kaupan dominoimiksi ja sittemmin palveluvaltaisiksi. Kehitystä on helpointa kuvata sillä, kuinka paljon kunakin ajankohtana maatalous, teollisuus ja palveluelinkeinot ovat työllistäneet väestöä.

Yleisesti ajatellaan, että modernisaatiota ovat sen runsaan parivuosisataisen historian aikana sysänneet aina eteenpäin teknologian kehitys ja uudet tuotannollista toimintaa vauhdittaneet innovaatiot. Yksimielisiä ollaan siitä, että kehitys lähti toisen maailmansodan jälkeen jatkuvasti kiihtyneeseen nousuun.

Modernisaation koko kuvaan kuuluu paljon muutakin kuin elinkeinorakenteen muutos. Keskeisiä asioita ovat olleet väestön lukutaidon yleistyminen ja painetun median, kirjojen ja sanomalehtien, tuleminen vähitellen kaikkien ulottuville. Myöhemmin on tapahtunut sähköisen median, radion ja television, sittemmin mm. internetin vastaava kehitys. Näillä seikoilla on ollut valtava kulttuurinen vaikutus. Kulttuurinen kehitys on puolestaan jouduttanut teknologista kehitystä ja päinvastoin.

ILMOITUS
ILMOITUS
Modernisaatio on ollut vuorovaikutteinen yhteiskunnallinen prosessi.

Ei ole mahdollista nimetä yhtä tai edes muutamaa keskeistä historian henkilöä, jotka sysäsivät modernisaation liikkeelle. Kerran liikkeelle lähdettyään modernisaatio on ollut vuorovaikutteinen yhteiskunnallinen prosessi, jota ovat teknologisilla ja kulttuurisilla innovaatioillaan jouduttaneet lukemattomat – useimmat ikuisesti nimettömiksi jäävät – tekijät. Kulttuurihistoria kertoo suuria läpimurtoja aikaansaaneista ihmisistä esimerkkeinä Galilei, Newton, Einstein, Edison, Marx, Freud, Weber jne. Parhaimmillaan kulttuurihistoria ei kuitenkaan hämärrä modernisaation sosiaalista ja prosessuaalista luonnetta.

Nykyisin vallitsee jo lähes universaali yksimielisyys siitä, että modernin yhteiskunnan ainoa legitiimi hallintomuoto on demokratia, joka perustuu kansalle vastuulliseen hallintoon, kaikkien aikuisten kansalaisuuteen, vapaaseen puoluemuodostukseen, sekä mielipiteen ja sen ilmaisemisen vapauteen. Vaikka demokratia ei erilaisista historiallisista syistä johtuen toteudu kaikkialla moitteettomana, ihmiskunnan suurena saavutuksena voidaan pitää sitä, että demokratian legitimiteettiä ainoana hyväksyttävänä poliittisena järjestelmänä ei enää juurikaan kiistetä.

Viime vuosikymmeninä on yleistynyt käsite liberaali demokratia. Se on joko viaton väärinkäsitys tai sen käyttöön sisältyy tahallista ideologista sumutusta. Kommunismin romahtamisen jälkeen jotkut yhteiskuntafilosofit näkivät historian tulleen loppuunsa. Juuri tässä keskustelussa ryhdyttiin käyttämään käsitettä liberaali demokratia. Siihen sisältyy implisiittisesti kaksi väitettä: 1) maailma saa kiittää demokratiasta vain ja ainoastaan liberalismin poliittista ideologiaa ja 2) demokratia edellyttää valtion vaikutuksesta mahdollisimman vapaata markkinataloutta. Viimeksi mainitun synonyymiksi on härskisti rehabilitoitu sana kapitalismi.

Edellä mainituista väitteistä ensimmäinen ei kuitenkaan vastaa historiallista totuutta. Demokratia eteni ja toteutui (aluksi lähinnä Länsi- ja Pohjois-Euroopassa) työväenliikkeen ja sosialistien vaatimusliikkeen seurauksena. Demokratian läpimurron vaiheessa poliittinen liberalismi pikemminkin vastusti demokratiaa ja sen laajentamista kuin olisi ollut sitä edistämässä.

Toinen väite on paljon ongelmallisempi torjuessaan työväenliikkeen ja sosialistien ideologian keskeisen näkemyksen, jonka mukaan mm. täystyöllisyyden ja yleisen hyvinvoinnin turvaamiseksi julkisen vallan nimenomaan tulee säädellä yhteiskuntien taloudellista toimintaa. Sosialistien silmin katsottuna feodalismia tukeneen merkantilistisen valtion häätäminen pois talouselämästä oli edistyksellistä. Kokonaan eri asia on yrittää häätää sieltä pois demokraattinen valtio.

Asia on ollut ongelmallinen myös sosialisteille itselleen. Ideologisen puhdasoppisuuden mukaan, jota pitkään ja vaikutusvaltaisesti edustivat sekä kautskylainen sosiaalidemokratia että leniniläinen kommunismi, sosialismi pystyttiin ymmärtämään vain tuotantovälineiden yhteiskunnallisena (useimmille valtiollisena) omistuksena.

Aatehistoriallisesti oleellisinta sosialistisessa ajattelussa on kuitenkin yhteiskunnan oikeus demokraattiseen omistajuuteen myös suhteessa talouteen, ei tuotantovälineiden juridinen omistusoikeus. Historian paradokseja on ollut, että ideologisesta puhdasoppisuudesta huolimatta kaiken väriset sosialistit demokraattisissa maissa ovat toimineet pragmaattisesti ja tehokkaasti juuri tämän formulan pohjalta. Tuloksen tunnemme nimellä hyvinvointivaltio.

Demokratian lopullisen tuntuisesti legitimoineesta nykyperspektiivistä katsoen sekä fasismi että kommunismi näyttäytyvät modernisaatiokehityksen anomalioina. Fasismi torjui demokratian ja legitimoi autoritaarisen hallinnon siinä pelossa, että modernisaatio ja kehitys tuhoavat yhteiskunnan järjestyksen ja sen perinteiset arvot. Kommunismi torjui demokratian ja legitimoi autoritaarisen hallinnon siinä toivossa, että modernisaatiota ja kehitystä voitaisiin jouduttaa.

Suuri kysymys, jonka autoritaarisiin ideologioihin nojanneiden poliittisten järjestelmien kuolema on jättänyt jälkeensä on: onko demokratia voittanut lopullisesti, vai voivatko demokratiasta luopumista legitimoivat ideologiat vielä palata jossakin muodossa hallitsevaan asemaan?

Kiihtyneen modernisaation seurauksena ihmiskunnan uudet suuret haasteet ovat globalisaatio ja maapallon asuttavuuteen kohdistuvat ekologiset uhat. Sosialistisen yhteiskuntafilosofian ja etiikan ytimenä voidaan pitää tuotantoprosessien ja markkinoiden väistämättömästi sosiaalisen luonteen oivaltamista, ja sen vuoksi yhteisvastuun periaatteen nostamista modernin yhteiskunnallisen ajattelun perustaksi. Sosialistisella ajattelulla olisi siis pitänyt olla parhaat metodologiset valmiudet myös uusien suurten ekologisten haasteiden kohtaamiseen.

Sosialistien globaalia näkökykyä olivat kuitenkin heikentäneet yhtäältä liiallinen kiinnittyminen kansallisvaltioon (paradoksaalisesti: koska hyvinvointivaltioprojekti oli menestynyt niin hyvin) ja toisaalta sosialismin edistämisen luotaan työntävät autoritaariset muodot. Vihreä ideologia tulee toivottaa sydämellisesti tervetulleeksi ja välttämättömäksi modernisaatioon liittyvien äärimmäisen vaarallisten kehityskulkujen ja uhkien vuoksi. Silti voidaan sanoa, että vihreälle liikkeelle tekivät tilan yhtäältä sosialistien nukahtaminen ja toisaalta heidän maineensa pilaantuminen.

Jos sosialismia pidetään, kuten tulisi, liberalismin ylittävänä poliittisena ideologiana, sen kannattajien tulisi nähdä sekin, mikä liberalismissa on kestävää: yksilön poliittiset oikeudet ja markkinoiden hyödyllisyys. Torjuakseen kapitalismin, eli pääomatuloja palkkatulojen ja julkisten hyvinvointipalvelujen kustannuksella kohtuuttomasti suosivan kulttuurin, yhteiskunnan ei tarvitse hylätä markkinataloutta.

Kaikki modernit demokraattiset poliittiset aatteet – liberalismi, konservatismi, sosialismi ja vihreys – selittyvät modernisaation kehityslogiikalla. Ollakseen todella demokraattisia ja moderneja näistä ideologioista jokaisen tulee itse asiassa myös tiedostaa asemansa modernisaation kehityslogiikassa. Jos lisäksi yleisesti oivalletaan, että nämä kaikki ideologiat ovat syntylogiikkansa ja siksi joidenkin perusolettamustensa takia legitiimejä, poliittinen keskustelu, taistelu yleisestä mielipiteestä ja yhteisen politiikan löytäminen helpottuvat.

Ehkäpä silloin helpottuvat myös epädemokraattisten ja vaarallisten tendenssien tunnistaminen ja torjuminen yhteiskunnassa.

Lawrence Livermore National Laboratory

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään