Greenpeacen aktivistit ovat keskiviikkoon kello 14 mennessä olleet Forsmarkin ydinvoimalan alueella yli 30 tuntia. Aktivistit halusivat stressitestillään osoittaa, kuinka helposti ydinvoima-alueelle pääsee kenenkään huomaamatta.
Suomalainen Atte Aholainen on edelleen Forsmarkissa. Monet aiemmin kiinni otetuista aktivisteista löydettiin vasta, kun he itse kertoivat olevansa ydinvoimaloissa sosiaalisen median kautta.
– Ruotsalaisten ydinvoimaloiden valmiusjärjestelyiden täydellinen epäonnistuminen on erittäin huolestuttavaa. Se on kuitenkin vain yksi ruotsalaisten ydinvoimaloiden ongelmista, joita EU:n stressitestiraportit löysivät kaikkialta voimaloiden jäähdytyksestä aina rakennusten kattojen kestävyyteen, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.
Härkösen mukaan Ruotsissa on viimeksi kuluneiden 12 vuoden ajan paljastunut poikkeustapahtuma ydinvoimaloilla keskimäärin lähes kerran päivässä. Voimalat pitää sulkea heti ainakin siihen asti, että kaikki ongelmat on saatu korjattua, hän sanoo.
50 aktivistia aidan yli
”Stressitesti” alkoi tiistaiaamuna 9. lokakuuta kello 9 Suomen aikaa. Noin 50 aktivistia kiipesi tikapuiden avulla aidan yli Forsmarkin ydinvoimalaan 140 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen testatakseen ydinvoimalan turvallisuutta. Samaan aikaan noin 20 aktivistia pyöräili sisään samassa tarkoituksessa Ringhalsin ydinvoimalaan Ruotsin länsirannikolla. Kummankin ydinvoimalan omistajina ovat Vattenfall ja saksalainen E.ON, joka suunnittelee ydinvoimalaa Pyhäjoelle.
Greenpeacen aktivistien tarkoituksena on hälyttää yleisö, ydinvoimayhtiöt ja ydinturvallisuudesta vastaava ministeri Lena Ek ydinvoimaloiden vakavista turvallisuuspuutteista. Stressitesti toteutetaan rauhallisella ja vastuullisella tavalla, Greenpeace kertoo.