KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Vanhemmuuden kustannukset jaetaan jakamalla vanhemmuutta

Vanhempainvapaista alle kymmenen prosenttia on isien käyttämää. Arkistokuva.

Vanhempainvapaista alle kymmenen prosenttia on isien käyttämää. Arkistokuva. Kuva: Pekka Pajuvirta

Saila Ruuth
7.4.2013 16.49

Horisontti

Viime vuosina on hoettu taajaan, että vanhemmuuden kustannukset täytyy jakaa tasaisemmin työnantajien kesken. Asia on kirjattu myös nykyiseen hallitusohjelmaan.

Ongelmalla on kaksi isoa taustatekijää. Toisaalta Suomen pahasti sukupuolen mukaan jakautuneet työmarkkinat ja toisaalta epätasaisesti jakautunut hoivavastuu. Miehet ovat yliedustettuina pääomavaltaisilla teollisuusaloilla ja naiset työvoimavaltaisilla palvelu- ja hoiva-aloilla. Sen sijaan vanhempainvapaasta alle 10 prosenttia on isien käyttämää.

Näin ollen on aloja ja työpaikkoja, joissa iloinen perhetapahtuma hoidetaan onnittelukortilla, ja toisia, joissa mietitään töiden uudelleenjärjestelyjä, sijaisen tarvetta sekä lapsenhoitovapaille jäämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Vanhemmuudesta aiheutuvia kustannuksia toisaalta liioitellaan pahasti ja toisaalta korvataan jo nyt huomattavasti.

Mitä vanhemmuuden kustannukset ovat?

Työntekijän jäämisestä lapsenhoitovapaille aiheutuu työnantajalle suoria ja epäsuoria kustannuksia. Osa suorista kustannuksista korvataan työnantajille Kelan sairasvakuutusjärjestelmästä. Sairasvakuutusjärjestelmään kerätään rahaa sekä työntekijöiltä että työnantajilta palkkaan suhteutettuna sairasvakuutusmaksuna.

Korvattaviin kuluihin kuuluu palkallisen äitiysloma-ajan palkka sekä lomapalkka. Äitiysloman palkan Kela korvaa työnantajalle lähes täysin eli noin 90 prosenttisesti.

Kulut, joita työnantajille ei korvata, ovat äitiysloma-ajan palkan sivukulut, raskaudenaikaiset lyhyet palkalliset sairaslomat ja sairaan lapsen hoitopäivät sekä sijaisen rekrytoinnista aiheutuvat kulut.

Lisäksi on erilaisia epäsuoria kuluja, kuten sijaisen perehdyttämiseen kuluva aika ja mahdollinen väliaikainen työtehon lasku. Näitä kuluja on kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta laskea ja siten korvata.

Suomen Yrittäjänaiset on tehnyt kansalaisaloitteen, jonka mukaan äitiyslomalle jäävästä työntekijästä aiheutuu 12 000 euron kustannus työnantajalle. Kun tutustuu Yrittäjänaisten väitteiden perusteena oleviin laskelmiin, huomaa nopeasti, että luku on perin erikoinen.

Laskelmien mukaan esimerkiksi palkan sivukulut, joita ei siis työnantajalle juurikaan korvata, ovat laskelmasta riippuen 30–40 prosenttia palkasta.

Useaan otteeseen tiedusteltuanikaan en ole onnistunut saamaan Yrittäjänaisilta vastausta siihen, miten sivukulut, eli lakisääteinen eläkevakuutusmaksu ja muut sosiaalivakuutusmaksut, on mahdollista saada laskelmien tasolle. Todellisuudessa sivukulut ovat työnantajalle tänä vuonna 22–25 prosenttia.

Vastaavasti laskelmissa sijaisen palkkakuluja on laskettu ylimääräiseksi kuluksi vaikka normaalitilanteeseen verrattuna vain äitiyslomalaisen korvaamatta jääneet palkanosat ovat ylimääräistä kulua.

Kustannusten korvaamisen rahoittaminen

Huomiota täytyy kiinnittää korvattavien kustannusten lisäksi siihen, miten kustannusten korvaaminen rahoitetaan. Esillä on pääosin ollut kaksi erilaista ajatusta rahoituksen uudistamiseksi.

Yksi ehdotus on sairasvakuutuksen rinnalle luotava uusi, Ruotsin mallin mukainen, vanhempainvakuutus. Erillistä rahastoa on perusteltu sillä, että vanhemmuus ei ole sairaus ja erillinen rahasto lisäisi järjestelmän läpinäkyvyyttä.

Erillinen rahasto ei siis sinällään lisää tasa-arvoa tai kustannusten jakamista. Sen sijaan lisää hallintoa se synnyttäisi.

Mutta jos Ruotsista lähdetään mallia hakemaan, on hyvä tiedostaa, että Ruotsissa työnantajat yksin rahoittavat vanhempainvakuutusrahaston, josta työntekijöiden vanhempainpäivärahat kustannetaan eikä työnantajille korvata vanhemmuudesta syntyviä kustannuksia.

Toisaalta on esitetty, esimerkiksi Yrittäjänaisten kansalaisaloitteessa, että kustannuksia ei pitäisi lainkaan kattaa työntekijöiltä ja -antajilta perittävällä vakuutusmaksulla vaan verotuloilla. Tätä perustellaan sillä, ettei vanhemmuus liity mitenkään yritysten toimintaan.

Perustelu on täysin käsittämätön. Työvoiman uusintaminen on mitä suurimmassa määrin työnantajan asia. Vaikka moni naisyrittäjä onkin pienyrittäjä eikä vastaa perinteistä käsitystämme kapitalistista, on yritystoiminnan perusta kuitenkin edelleen se, että työvoimaa riistämällä pääomaa kasataan itselleen. Voidakseen tehdä tämän, kapitalisti, pienikin sellainen, tarvitsee jatkuvasti uutta työvoimaa, joten työnantajilta voi ja pitää edellyttää vanhemmuuden kustannusten korvauksiin osallistumista.

Yksi mahdollisuus kustannusten tasaisempaan jakamiseen olisi se, että sairausvakuutusmaksu irrotettaisiin palkasta ja sitä alettaisiin periä esimerkiksi yrityksen pääomiin tai ulkomaankauppaan suhteutettuna. Näin pääomavaltaiset miesalat saataisiin osallistumaan naisvaltaisille aloille kaatuvien vanhemmuuden kustannusten korvaamiseen.

Kustannusten vai hoivavastuun jakaminen

Vieläkin tärkeämpää kuin kustannusten korvaamisen ja rahoittamisen kanssa veivaaminen on tarkastella syvemmälle ilmiön perustaan eli vanhemmuuden ja hoivavastuun jakautumiseen.

Jotta vanhemmuuden kustannukset jakautuisivat tasaisemmin työnantajien kesken, tulee vanhemmuuden jakautua tasaisemmin vanhempien kesken. Tehokkain tapa jakaa vanhemmuutta on siirtyä vanhempainvapaiden 6+6+6-malliin.

Mallissa molemmille vanhemmille on varattu yksi kuuden kuukauden vanhempainvapaajakso, jonka lisäksi on vielä yksi puolivuotinen, jonka jakamisesta ja käyttämisestä vanhemmat saavat päättää itse.

Jaksoja ei ole pakko käyttää mutta niitä ei voi myöskään siirtää toiselle vanhemmalle, jos toinen ei halua omaansa. Mallissa ansioihin sidottu vapaa pitenisi nykyiseen verrattuna melkein kuusi kuukautta.

Vaikka toinen vanhemmista ei haluaisi käyttää omaa osuuttaan lainkaan, jäisi toiselle vanhemmalle yksin käytettäväksi vuosi ansioihin sidottua vanhempainvapaa-aikaa. Se on yhtä paljon kuin äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat ovat nyt yhteensä.

6+6+6-mallissa voittaisivat kaikki: vanhemmat, lapsi sekä koko yhteiskunta sukupuolten tasa-arvon ja perheiden hyvinvoinnin lisääntyessä. Erityinen kannustin isille käyttää vanhempainvapaata on selkeästi tarpeen, sillä isiä on todella vaikea saada käyttämään korvamerkitsemättömiä vapaita.

Yhteenvetona voidaan todeta seuraavaa:

1) Vanhemmuudesta aiheutuvia kustannuksia toisaalta liioitellaan pahasti ja toisaalta korvataan jo nyt huomattavasti.

2) Vanhemmuuden kustannukset jakautuvat parhaiten vanhemmuutta jakamalla. Työnantajien on kuitenkin hyväksyttävä se, ettei kaikkia välillisiä kustannuksia pystytä arvottamaan ja korvaamaan.

3) Työvoiman uusintaminen on työnantajan intressi, joten kustannusten korvaaminen tulee jatkossakin rahoittaa myös työnantajien maksamilla vakuutusmaksuilla. Maksujen perusteeksi voidaan sen sijaan ottaa jotain muuta kuin palkkasumma.

Kirjoittaja on Vasemmistonaisten puheenjohtaja ja vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään