Tiistaina puhtaan hattutempun kyproslaista Apoelia vastaan takonut Lionel Messi on toistaiseksi Mestareiden Liigan kaikkien aikojen paras maalintekijä. Hän on nyt tehnyt 74 maalia pelaamissaan 93 ottelussa. Messillä on siis hätyyttäjä, koska keskiviikkona yhden maalin viimeistellyt Real Madridin Cristiano Ronaldo on tehnyt vain kolme täysosumaa vähemmän. Kummankaan ura ei päättyne lähivuosina, joten tilastot tulevat komistumaan.
Messiä on suitsutettu jo vuosikausia pelillisistä ansioistaan. Esimerkiksi miestä Barcelonassa valmentava Luis Enrique kutsui argentiinalaista Apoel-ottelun jälkeen periaatteessa maailman parhaimmaksi urheilijaksi. Messin ympärillä on henkilökultti ja brändi, johon kuuluu valtava bisnes. Menee maailmassa minne tahansa, jostain pilkistää esiin Messin nimeä Barca-paidan selkämyksessä kantavia lapsukaisia. Myös limutölkkien kyljestä voi löytää hymyilevän ”Kirpun” riippumatta siitä, onko Helsingissä, Ouagadougoussa vai Buenos Airesissa.
Verokikkailua harrastetaan muissakin huippuliigoissa.
Messin kuvilla tehtyä tekijänoikeusliiketoimintaa on kanavoitu muun muassa Belizeen, Sveitsiin ja Uruguayhin perustettujen holdingyhtiöiden kautta. Monimutkaisten järjestelyiden avulla yritysten veronmaksu on painettu minimiin. Tosin viime kesänä Messi maksoi jo kertaalleen yli 50 miljoonaa euroa verorästejä Espanjan valtiolle näistäkin tuloista, mutta ei tässä vielä kaikki. Nyt Messi joutuu puimaan asioita uudelleen maan veroviranomaisten ja oikeuslaitoksen kanssa. Esillä on ollut vaihtoehto Barcan ja Espanjan jättämisestä, mutta toisaalta jopa vankilatuomion uhka.
Verokikkailua harrastetaan muissakin huippuliigoissa. Esimerkiksi Englannin Valioliigan huippupalkatut pelaajat ovat kunnostautuneet verolakien porsaanreikien hyödyntämisessä ja näin monen supertähden (esimerkiksi Wayne Rooneyn) veroprosentti on tipahtanut jopa kahteen. Maan verottaja arvioi vuonna 2011 valtion menettäneen peräti 120 miljoonaa euroa puljautusten johdosta.
Jalkapallon huippuvaikuttajia on kyllä joutunut tiilenpäitäkin lukemaan veronkierron takia. Esimerkiksi Bayern Münchenin entinen puheenjohtaja Uli Höness sai keväällä 2014 kolmen ja puolen vuoden vankilatuomion siirrettyään liki 30 miljoonaa euroa Sveitsiin pakoon Saksan verottajaa.
Lionel Messi ei varmasti ole itse rakentanut tulojensa verosuunnittelukuviota. Mutta kuitenkin hän on tiennyt jollain tapaa siitä, että hänen veroprosenttiaan painetaan lähelle nollaa. Kaikkea syytä ei voi vierittää edes isä Jorge Messin kontolle, joka on poikansa bisneksien pääsuhaaja raharallia käytännössä hoitavien agenttien, juristien ja ekonomien suuntaan.
Vakiorivillä ollaan tuttuun tapaan brittikentillä. Viime viikolla Arsenalin päänahkan napannut ManU on heräämässä viimein tasolleen, vaikka voitossa oli vahvasti onni mukana. Nyt vastaan asettuu Hull, jonka vauhti on nuupahtanut alkukauden jälkeen. ManU:n hyökkääjät hoitavat homman kotiin, varma ykkönen.
Sen sijaan sekä Valioliigassa että Mestareiden Liigassa konttaava Liverpool on ongelmissa. Se joutui esimerkiksi tyytymään tasapeliin Bulgariassa Ludogoretsin vieraana. Se varmasti koittaa pestä kasvonsa Stokea vastaan, mutta samat ajatukset ovat vieraillakin. Lähdetään hieman yllättäen rististä varmistaen se kakkosella. Dean Sturridgen poissaolo alleviivaa Poolin maalinteko-ongelmat.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 29.11. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1, 1(2), 1, X, X(2), 2, 1(X), 1, 1(X), X(2), 1, 1.
VIIKON VÄITE: Juuri Liverpool saattaa pikakaupata Valioliigassa tehottomaksi osoittautuneen tuittupäätähtensä Mario Balotellin jo tammikuussa. Korvaaja saattaa löytyä saapasmaasta, jossa 21-vuotias Interin Mauro Icardi on ollut liekeissä alkukaudesta tehden jo 11 maalia.