Tänään torstaina 13. elokuuta ihmiset ovat kuluttaneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Ylikulutuspäivä tuli tänä vuonna ennätyksellisen aikaisin, lähes viikkoa aiemmin kuin viime vuonna. Ylikulutuspäivän aikaistumiseen vaikuttaa eniten kasvanut hiilijalanjälkemme.
Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.
Tänä vuonna ylikulutuspäivä tuli aiemmin kuin koskaan ennen. Viime vuonna ylikulutuspäivä oli 19. elokuuta. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.
– Maapallo ei kestä loputtomasti ylikulutusta. Hyvinvointimme riippuu luonnon tarjoamasta ruuasta, vedestä ja energiasta, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
Painava hiilijalanjälki
Kasvanut hiilijalanjälki on merkittävin syy ihmisten ekologisen jalanjäljen ja maapallon biokapasiteetin väliseen kuiluun. Hiilijalanjälki on kytköksissä muihin ekologisen jalanjäljen osatekijöihin: viljelys- ja laidunmaahan, metsien käyttöön ja tuottavan maan peittämiseen rakennuksilla ja tiestöllä.
– Mitä enemmän maa-alaa tarvitaan globaalisti ruuan ja metsäpohjaisten tuotteiden tuottamiseen, sitä harvemmat alueet pystyvät sitomaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuvia hiilipäästöjä, sanoo Rohweder.
– Nykyiset päästömme ovat niin suuret, että maapallolle tarvittaisiin kaksinkertainen määrä metsää, jotta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei nousisi ja aiheuttaisi ilmastonmuutosta.
Suomessa iso jalanjälki
Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmien mukaan maailman ylikulutuspäivä siirtyisi syyskuulle, jos hiilidioksidipäästöjä vähennettäisiin 30 prosenttia alle nykytason vuoteen 2030 mennessä.
Joulukuussa pidettävän Pariisin ilmastokokouksen tavoitteena on solmia kansainvälinen ilmastosopimus, jonka avulla ilmaston lämpeneminen rajoitettaisiin alle 2 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.
Ylikulutuksen seuraukset näkyvät päivittäin esimerkiksi metsäkatona, kuivuutena, makean veden puutteena, maaperän eroosiona ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisenä.
Suomessa luonnonvaroista ei ole puutetta, mutta suomalaisten ekologinen jalanjälki on suuri. Yksilön on helppoa pienentää omaa ekologista jalanjälkeään kiinnittämällä huomiota ruokavalintoihinsa, sillä ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.