Britannian työväenpuolueessa eli Labourissa on meneillään lähes kuukauden kestävä avoin jäsenäänestys uudesta puheenjohtajasta. Mielipidetiedustelujen mukaan neljästä ehdokkaasta on selvään johtoon noussut yllättäjä, puolueen vasemmistosiipeen kuuluva rivikansanedustaja Jeremy Corbyn.
Corbyn edustaa mahdollisimman selvää irtiottoa puoluetta parikymmentä vuotta hallinneesta markkinaliberaalista linjasta, Tony Blairin mukaan nimetystä blairismista. Paljon enemmän kuin lyhytaikaiseksi puheenjohtajaksi jäänyt Ed Miliband, joka vei linjaa korkeintaan piirun verran vasemmalle.
Corbynin keskeinen sanoma on, että hallitsevan konservatiivipuolueen austerity-politiikalle on vaihtoehto.
Labourin silmäätekevät pelottelevat katastrofilla, jos Corbyn valitaan.
Corbynin vastustajat sanovat, että hänen vasemmistolaisuutensa tekisi Labourille mahdottomaksi vaalien voittamisen. Corbynin kannattajien mukaan taas Labour kärsi toukokuussa nöyryyttävän vaalitappion juuri siksi, ettei se asettunut selkeäksi vaihtoehdoksi konservatiivien leikkauspolitiikalle.
Corbyn on sähköistänyt Britannian politiikan saamalla tukijoukkoihinsa runsaasti innokkaita nuoria, vaikka 66-vuotiaana hän on ehdokkaista vanhin.
Viime hetken ehdokas
Corbynin nousu on yllättävä myös siksi, että hän pääsi mukaan puheenjohtajakilpaan vasta kirjaimellisesti viimeisillä minuuteilla. Labourin sääntöjen mukaan puheenjohtajaehdokkaan on saatava vähintään 35 kansanedustajan tuki.
Corbyn ylitti rajan juuri ennen määräajan päättymistä kesäkuun puolivälissä. Toistakymmentä tukilistan henkilöistä oli kuitenkin muiden ehdokkaiden kannattajia, jotka ”lainasivat” nimensä käytettäväksi vain, jotta vasemmistosiiven ehdokas pääsisi mittauttamaan kannatuksensa.
Yksi heistä oli entinen ulkoministeri Margaret Beckett, joka johtaa puolueen vaalitappion syitä pohtivaa työryhmää. Kun Corbynin nousukiito alkoi näkyä, Beckett sanoi olleensa ”ääliö” mahdollistaessaan hänen ehdokkuutensa.
Corbynin suosion kasvaessa on Labourin silmäätekevä toisensa jälkeen noussut esiin varoittaen puoluetta uhkaavasta ”katastrofista”.
Entinen pääministeri Tony Blair kirjoitti viime viikolla: ”Puolue on kävelemässä silmät suljettuina ja kädet levällään jyrkänteen reunan yli alas rosoiseen kivikkoon. Nyt ei ole oikea aika olla häiritsemättä tätä kävelyä sillä perusteella, että se aiheuttaisi ’epäyhtenäisyyttä’. Nyt on rugbytaklauksen aika, jos se vain on mahdollista.”
Corbynin vastainen kampanja on saanut harvinaisen rumia piirteitä, eikä pelkästään bulevardilehdistössä. Häntä on syytetty antisemitistiksi Israelin hallitusta arvostelleiden lausuntojen takia. Häntä on myös väitetty piilotrotskilaiseksi.
Corbynia vastaan on käytetty myös sitä, että suuri Unite-ammattiliitto kampanjoi hänen puolestaan.
Peruutus yksityistämisille
Corbyn on nostanut kysymyksen sosiaaliturvan leikkauksista poliittisen keskustelun ytimeen, kun Labour on tähän saakka ajanut vain vähän keveämpiä leikkauksia kuin konservatiivit. Corbyn kannattaa elvyttävää talouspolitiikkaa.
Vielä tulenarempia ovat Corbynin vaatimukset yksityistettyjen rautateiden ja energiasektorin palauttamisesta yhteiskunnan omistukseen. Julkisen terveydenhuollon eli NHS:n yksityistämisen hän pysäyttäisi. Corbyn toisi myös vuokrasäännöstelyn.
Corbyn haluaa Britannian aloittavan ydinaseiden riisumisen. Konkreettisesti kysymys on ensi vuonna eteen tulevasta päätöksestä uusia Trident-ydinohjuksia kuljettavat neljä sukellusvenettä, mitä Corbyn vastustaa.
Corbyn vaatii tiukempia toimia ilmastonmuutosta vastaan, mutta samalla hän on sanonut kannattavansa Walesin hiilikaivosten avaamista uudelleen, jos hiilidioksidin talteenottotekniikka kehittyy. Tämä on kiistellyimpiä kohtia Corbynin ohjelmassa.
Selvässä johdossa
Muista ehdokkaista heikoimmilla on heistä blairilaisin, Liz Kendall. Hän on iskenyt Corbynia rankasti, Yvette Cooper taas enemmän asialinjalla. Sovittelevin on ollut Andy Burnham.
Viime viikon perjantaina alkanut äänestys jatkuu syyskuun 10. päivään asti. Voittaja julistetaan Labourin syyskokouksessa 12.9.
Jäsenmaksunsa maksaneiden puoluejäsenten ja liitännäisjärjestöjen jäsenten lisäksi äänestykseen sai ilmoittautua kuka tahansa maksamalla 3 punnan (4,3 euroa) osallistumismaksun.
YouGov-gallupin mukaan Corbynia kannattaa 53 prosenttia äänestykseen oikeutetuista. Jännitystä tuo kuitenkin se, että jos kukaan ei saa suoraan enemmistöä, mukaan lasketaan toisen ja kolmannen preferenssin äänet.
Independent-lehden kolumnissa Mark Steel kirjoittaa ironisesti, miten työväenpuolueen johto murehtii toimistoissaan: ”Sadattuhannet ihmiset haluavat liittyä meihin. Se on katastrofi. Ja lukuisat heistä ovat nuoria ja täynnä energiaa, ja he ovat todella innostuneita. Hyvä luoja, miksi kaikki on mennyt näin surkeasti pieleen?”