KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Tsipras yrittää yhä valaa optimismia Kreikan vaalikampanjassa

Alexis Tsipras puhumassa Syrizan keskuskomiteassa viime lauantaina. Puolue lähtee ennenaikaisiin vaaleihin tunnuksella ”Vain eteenpäin”. Tammikuussa iskulauseena oli ”Edessä on toivoa”.

Alexis Tsipras puhumassa Syrizan keskuskomiteassa viime lauantaina. Puolue lähtee ennenaikaisiin vaaleihin tunnuksella ”Vain eteenpäin”. Tammikuussa iskulauseena oli ”Edessä on toivoa”. Kuva: Lehtikuva/Angelos Tzortzinis

Kreikka lähestyy runsaan kahden viikon kuluttua pidettäviä vaaleja hyvin epävarmoissa tunnelmissa.

Arto Huovinen
4.9.2015 9.30

Ennenaikaisiin vaaleihin päädyttiin vasemmistopuolue Syrizan puheenjohtajan Alexis Tsiprasin ilmoitettua toissa viikolla eroavansa pääministerin tehtävästä.

Tätä ennen hallitus oli menettänyt enemmistönsä parlamentissa, kun Syrizan 149 kansanedustajasta 25 oli ilmoittanut jättävänsä puolueen vastalauseena sille, että hallitus hyväksyi uuden lainaohjelman troikan (EKP, EU, IMF) kanssa.

Entisen energiaministerin Panagiotis Lafazanisin johtamat Syrizan kapinalliset perustivat pikavauhtia uuden puolueen nimeltä Kansan yhtenäisyys (Leiki Anotita). Sen kannatus näyttäisi olevan muutamassa prosentissa; tosin kaikkien puolueiden kannatusluvut heittelevät nyt melko lailla gallupista toiseen.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vaalit saattavat päätyä uudelleen pattitilanteeseen.

Joka tapauksessa on selvä, että Syrizan suosio on pudonnut huomattavasti viime tammikuun vaaleista, jolloin se sai 36,6 prosenttia äänistä. Pitkin kevättä Syrizalle mitattiin vielä korkeampiakin kannatuslukuja.

Keskustaoikeiston vanha valtapuolue Uusi demokratia (ND) hengittää nyt Syrizan niskaan. Kun toukokuussa puolueiden kannatuslukujen ero oli 15 prosenttiyksikköä, on Syrizan etumatka enää 1–4 prosenttiyksikköä.

Kummankin kannatusluvut ovat tuoreimmissa mittauksissa olleet lähellä 25 prosenttia. Kaikissa gallupeissa kolmantena on äärioikeiston Kultainen aamunkoitto.

Tuskin selvää voittajaa

Kreikkalaisia gallupeja tarkastellessa kannattaa ottaa huomioon, että puolueiden kannatusluvut ilmaistaan niissä yleensä osuutena kaikista vastanneista, eli ”ei osaa/ei halua sanoa” ovat mukana omana sarakkeenaan toisin kuin meillä. Viime gallupeissa heitä on ollut 10–25 prosenttia.

Vaaleilla valittavien 250 edustajan lisäksi suurin puolue saa 50 bonuspaikkaa 300-paikkaiseen parlamenttiin. Näin esimerkiksi Syriza viime vaalien suurimpana puolueena jäi vain parin paikan päähän enemmistöstä runsaan kahden kolmasosan ääniosuudella.

Mutta vaikka ottaisi nämä tekijät huomioon, ei nykyisten lukujen valossa näytä todennäköiseltä, että sen enempää Syriza kuin ND:kaan saisi enemmistöä parlamenttiin syyskuun 20. päivän vaaleissa.

Tilanne vaalituloksen ratkettua voi olla yhtä kiharainen kuin nytkin. Kahden suuren puolueen jälkeen äänet jakautuvat monille pienille puolueille, joista mikään tuskin saa edes 10 prosenttia äänistä.

Tsipras on sanonut suostuvansa samaan hallitukseen vain tämänvuotisen pienen kumppaninsa, nationalistisen Itsenäisten kreikkalaisten (ANEL) kanssa. Erikseen hän on sulkenut pois yhteistyön kahden vanhan valtapuolueen eli ND:n sekä sosiaalidemokraattisen Pasokin kanssa.

Jos Tsipras ei pyörrä kantaansa, on Syrizan pääsy hallitukseen vaikeaa. ANEL saattaa jäädä 3 prosentin äänikynnyksen alle.

Eräät näkyvät syrizalaiset ovatkin tällä viikolla puhuneet siihen suuntaan, että hallituskoalitio Pasokin tai keskustalaisen To Potami -puolueen kanssa voisi sittenkin olla mahdollinen.

To Potami voisi olla helpoin kumppani, sillä viime vuonna perustettuna se ei ole osa vanhaa korruptoitunutta koneistoa.

Toiset uudet vaalit?

ND ja sen heinäkuussa valittu uusi johtaja – tosin poliitikkona veteraani – Vangelis Meimorakis ovat huomattavasti Tsiprasia valmiimpia koalitioihin.

On silti hyvin mahdollista, ettei vaalitulos mahdollista toimivan hallituksen muodostamista. Kreikassa onkin jo avoimesti puhuttu, että tilanteen ratkaisemiseksi saatetaan tarvita vielä toiset vaalit syksyn aikana. Epävarmuuden jatkuminen ei kyllä mitenkään helpota Kreikan vaikeaa taloudellista tilannetta.

Tämä lienee yksi Tsiprasin valteista vaaleissa. Hän sulkee pois koalitiot luvaten vakautta ja pyrkii näin saamaan Syrizalle enemmistön. Uhkapeliä, mutta ei ensimmäistä kertaa Tsiprasin uralla.

Viime tammikuun vaaleissa Syrizan iskulause oli ”Edessä on toivoa”. Tunnelma oli silloin aidosti innostunut.

Nyt Syriza lähtee ennenaikaisiin vaaleihin iskulauseella ”Vain eteenpäin”. Innostusta voi olla vaikea kaivaa esiin, pikemminkin ilmassa on pettymystä, hämmennystä ja alistuneisuutta.

Tsipras on edelleen melko suosittu, mutta myös hänen henkilökohtainen suosionsa on notkahtanut. Kevään 70 prosentin kannatusluvuista on jopa puolet sulanut pois.

Kaikkensa antanut

Tsipras aloitti Syrizan vaalikampanjan tiistaina Kreetalta. Sunnuntaina hän valoi uskoa puolueaktiiveihin sanomalla, että ”olemme joutuneet kohtaamaan omat heikkoutemme, mutta nyt voimme lopettaa melankolian ja puhua ja ajatella optimistisesti”.

Paljon riippuukin Tsiprasin karismasta ja koetellusta kampanjakunnosta. Kreikkalaiset politiikan tarkkailijat eivät pidä mahdottomana, että Tsipras sittenkin onnistuu vielä kerran.

Kuluneisiin seitsemään kuukauteen mahtuu monta käännettä. Huikein niistä tapahtui heinäkuussa, kun kansanäänestyksessä 61 prosenttia kreikkalaisista Tsiprasin toiveen mukaisesti hylkäsi troikan lainaehdot – joihin Tsipras sitten raskaimman päälle heti seuraavalla viikolla suostui.

Monet sekä Syrizassa että sen ulkopuolella pitävät tätä pahimman luokan takinkääntönä. Ratkaisun ymmärtäjät katsovat, että EKP:n katkaistua kreikkalaisten pankkien hätärahoituksen Kreikka oli selkä seinää vasten. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä tai joutua eroon eurosta.

Kreikkalaisten selvä enemmistö ei halua maansa lähtevän eurosta. Tsipras itse sanoi, että hyväksymällä lainaohjelman Kreikka vältti ”historiallisen talouskatastrofin”.

Monet ajattelevat, että Tsipras yritti kaikkensa ja ansaitsee siksi jatkokauden. Silti ymmärtäjienkin keskuudessa aika monet ihmettelevät, oliko Tsiprasin hallituksen valitsema neuvottelutaktiikka onnistunut.

Tsiprasiin pettyneet arvostelevat myös ennenaikaisia vaaleja. He katsovat Tsiprasin ajaneen tilanteen nopeisiin vaaleihin, jotta ne ehdittäisiin pitää ennen kuin uuteen lainaohjelmaan sisältyvät leikkaukset todella alkavat purra myöhemmin syksyllä.

Tsiprasilla voi olla vielä yksi valtti jäljellä. Hän saattaa yhä olla uskottavin vaihtoehto niille, jotka haluavat purkaa vanhojen valtapuolueiden korruptioon ja hyvä veli -verkostoihin perustuvan systeemin.

Vasemmisto palasina

Kreikan vasemmisto lähtee vaaleihin monena palasena. Syrizasta vuonna 2012 eronneiden muodostama Demokraattinen vasemmisto -puolue (Dimar) on liittoutunut demarien Pasokin kanssa. Pasokin kannatus on romahtanut, eikä Dimarin koskaan noussutkaan korkealle.

Kreikan perinteinen kommunistipuolue KKE saanee jälleen tavanomaisen 5–6 prosentin kannatuksen, mutta se on tiukasti omassa lokerossaan.

Syrizan jälkeen suosituimmaksi vasemmistoryhmäksi voikin muodostua vastaeronneiden muodostama Kansan yhtenäisyys.

Viimeksi sille antoi maanantaina tukensa parlamentin puhemies Zoi Konstantopoulou, joka kuului lainaohjelmaa vastaan äänestäneisiin syrizalaisiin. Vielä viime viikolla Konstantopouloun odotettiin ilmoittavan oman puolueen perustamisesta.

Viime viikolla Syrizan 201:stä keskuskomitean jäsenestä 53 erosi, joukossa europarlamentaarikko Nikos Houndis.

Valtiovarainministerinä lähes koko Tsiprasin pääministerikauden toiminut Gianis Varoufakis ei aio osallistua ”näihin surullisiin vaaleihin” ollenkaan. Syrizan listoille hänellä ei olisi lainasopimusta vastaan äänestäneenä ollutkaan asiaa.

Kansan yhtenäisyyttä kohtaan Varoufakis sanoi tuntevansa ”suurta sympatiaa”, mutta vastustavansa sen isolationismia. Kansan yhtenäisyys haluaa Kreikan eroavan eurosta ja palaavan drakmaan.

Varoufakis ja Tsipras ovat kommentoineet toisiaan kitkerään sävyyn viime viikkoina. Tsiprasin mukaan Varoufakis menetti neuvottelukumppaneiden luottamuksen velkaneuvotteluissa. Varoufakis nimittää Tsiprasia ”nykypäivän Sisyfokseksi”, joka käy hedelmätöntä vaalikampanjaa. Antiikin tarustossa Sisyfos oli tuomittu vierittämään aina uudelleen samaa kiveä ylös kukkulan rinnettä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään