KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Suomen työmarkkinakonflikti on osa eurooppalaista kädenvääntöä

Työntekijäjärjestöjä ympäri maailman järkyttävät Suomen aikeet säätää  työehtojen vähimmäismääräysten sijaan niiden enimmäistasosta. Hallituksen pakkosäästökeinoja vastaan järjestetty mielenosoitus täytti Helsingin Rautatientorin 18. syyskuuta.

Työntekijäjärjestöjä ympäri maailman järkyttävät Suomen aikeet säätää työehtojen vähimmäismääräysten sijaan niiden enimmäistasosta. Hallituksen pakkosäästökeinoja vastaan järjestetty mielenosoitus täytti Helsingin Rautatientorin 18. syyskuuta. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallituksen suunnittelemista työelämän heikennyksistä Suomessa syntynyt konflikti on monin tavoin kytköksissä Euroopan unionin kehitykseen. Työntekijöiden oikeudet ovat vastatuulessa, mutta myös niiden puolustajat vahvistavat otetta.

Pekka Ristelä
26.9.2015 12.13

Suomalaisten ammattiliittojen sähköposteihin tulvi viime viikolla solidaarisuusviestejä. Työntekijäjärjestöjä ympäri maailman järkyttivät konsensusmaana tunnetun Suomen aikeet säätää työehtosopimukset ohittaen työehtojen vähimmäismääräysten sijaan niiden enimmäistasosta.

Solidaarisuusviestit kertovat myötätunnosta ja auttamishalusta, mutta kyse on muustakin. Suomessa nähtävä konflikti on osa kansainvälistä kamppailua työelämän valtasuhteista ja samalla niihin kytkeytyvistä talous- ja yhteiskuntapolitiikan linjavalinnoista.

EU:n valtavirta on nyt
työntekijälle tyly

Työntekijöiden suojelua vahvistavat uudistukset ovat jäissä.

EU-politiikassa kamppailu työmarkkinoiden valtasuhteista on pitkään tiivistynyt kysymykseen työntekijöiden oikeuksien eurooppalaisesta vähimmäistasosta. Ammattiyhdistysliike on nähnyt unionin mahdollisuutena säännellä kansainvälistä kilpailua niin, että hintojen polkeminen työntekijöiden kustannuksella estetään. Sillä ajatuksella unioniin on luotu yhteistä lainsäädäntöä muun muassa työsuojelusta, työntekijöiden kuulemisesta ja työelämän tasa-arvosta.

Viime vuosina ajatus yhteisistä pelisäännöistä on kuitenkin jäänyt ”sääntelytaakkaa” paheksuvan retoriikan jalkoihin. Suoraviivainen sääntelyn purkaminen on toistaiseksi onnistuttu torjumaan, mutta työntekijöiden suojelua vahvistavat uudistukset ovat jäissä. Esimerkiksi työturvallisuudessa tämä tarkoittaa käytännössä tilanteen heikentymistä, kun lainsäädäntöä ei päivitetä työelämän uusien riskien tasalle.

Lainsäädäntökysymysten rinnalle EU-politiikan ytimeen on viime vuosina noussut aikaisempaa vahvempi talouspolitiikan ohjaus. Komissio seuraa jäsenmaiden politiikkaa ja neuvostossa hyväksytään suosituksia, joista joissain tapauksissa – joskin pitkän prosessin jälkeen – voi tulla sanktioiden uhalla velvoittavia.

Talouspolitiikan EU-koordinaatio on tarpeen. Se voisi esimerkiksi hillitä verokilpailua, joka nyt vahingoittaa julkista taloutta ja heikentää verotuksen oikeudenmukaisuutta. Kysymys on kuitenkin poliittisista valinnoista, ja viime vuosina eurooppalainen talousohjaus on painottunut julkisen talouden leikkauksiin ja kilpailukyvyn hakemiseen työntekijöiden kustannuksella.

Tiukin vääntö EU:n talous- ja työmarkkinapolitiikan linjasta on nähty rahoitusapua tarvinneiden kriisimaiden kohdalla. Joissain tapauksissa – kuten Kreikassa – työehtosopimuksia on ohitettu ja palkkoja alennettu velkojien ohjeistaman lainsäätäjän päätöksellä. Kuulostaa ikävän tutulta, eikä mikään ihme. Mikä ettei Suomen hallitus haluaisi omalle kansalleen samaa autuaaksi tekevää kuria kuin kreikkalaisillekin on syötetty.

Vastalauseet
vahvistuvat

Edelliskevään eurovaalien alla Euroopassa väiteltiin kiivaasti oikeasta reseptistä Euroopan talousongelmien ratkaisuun. Vastakkain olivat markkinaliberaalit leikkauspolitiikan tukijat ja investointeja korostaneet hyvinvointivaltion kannattajat.

Ratkaisevaa muutosta parlamentin poliittisiin asetelmiin vaalit eivät tuoneet, eikä parlamentin linjaa työelämän kysymyksissä vielä ole kovin selvästi koeteltu. Positiivista on joka tapauksessa se, että parlamentissa on nyt joukko kovan tason ay-vaikuttajia. Työntekijöiden vastainen politiikka saa taatusti aikaan äänekkään ja asiantuntevan vastareaktion.

Poliittisten protestien ohella komission ja jäsenmaiden enemmistön talous- ja työmarkkinapoliittinen linja on haastettu oikeudellisesti. Niin Kansainvälinen työjärjestö ILO kuin Euroopan neuvostokin ovat kritisoineet kriisimaille ohjeistettuja työelämän huononnuksia. Nähtäväksi jää tuleeko Sipilän hallituksen toimista uusi luku kiistoihin, joissa perusoikeuksista piittaamaton leikkauspolitiikka joutuu tuomiolle.

Viime kädessä EU:n työmarkkinapolitiikan suunta riippuu siitä, kuinka hyvin eurooppalainen ammattiyhdistysliike kykenee vahvistamaan järjestäytymistä ja samalla syventämään rajat ylittävää yhteistyötä. Suomalaisella ay-liikkeellä on tässä työssä sekä paljon annettavaa että paljon saatavaa.

Kirjoittaja toimii Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnionsin johtajana Brysselissä.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään