KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Sotereformaatiosta tuli uusliberalistinen uskonpuhdistus

Kuva: Hoitajan kuva: KU:n arkisto

Juha Drufva
22.4.2017 15.00

Kirkonmiesten mielestä pohjoismainen julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja tuottava hyvinvointivaltio astui kristillisille varpaille maallistamalla lähimmäisenrakkauden viemällä siltä mahdollisuuden hyviin tekoihin Jumalan edessä.

Kuopion hiippakunnan piispa Eino Sormunen varoitteli hyvinvointiyhteiskunnan vaaroista jo vuonna 1958 pamfletissaan Hyvinvointivaltio ja henkinen elämä. Sormusen mukaan hyvinvointivaltio oli pahan hengen kaltainen, demoninen tämänpuoleinen pelastaja, uusi kaitselmus, joka ei ihmisen hoitamisessa siedä rinnallaan ketään muuta, ei edes kotia ja perhettä, vaan ottaa jokaisen urakalla hoitoonsa kehdosta hautaan. Sen tarjoama onni on kuitenkin persoonatonta korkeaa elintasoa ja sen harjoittama huolto on kylmää massahoitoa, jossa yksinäistä ihmistä paleltaa ja ahdistaa.

Peter Marshallin teos Reformaatio houkuttelee vertailemaan uskonpuhdistusta ja sotereformaatiota keskenään. Uskonpuhdistuksen varjolla luostarien omaisuus ja yhteismaat anastettiin yksityisille, sotereformaation valinnanvapauden nimissä yksityistetään julkiset verotulot ja kuntien omaisuus.

Uskonpuhdistuksen varjolla luostarien omaisuus anastettiin yksityisille, sotereformaation valinnanvapauden nimissä yksityistetään.

Vuoden 1975 alussa toimintansa aloittanut Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) otti tehtäväkseen oikeiston ”soteuskonpuhdistuksen” käytännön toteuttamisen. EVAn lähtökohtana oli vasemmiston aloittaman hyvinvointivaltion rakentamisen lopettaminen sekä punavihreän nuorisoliikkeen orastavan nousun estäminen. Raportissaan elinkeinoelämän yhteistoiminnan tehostamisesta (15.3.1974) EVA korosti, että sen tulee häivyttää ideologinen lähtökohtansa keskittymällä teknologiaan.

EVAn ensimmäinen toimitusjohtaja Max Jakobson (1923–2013) jylisi heti alkajaisiksi, että suomalaiset elivät yli varojensa. Inflaatiota ruokkivat palkankorotukset sekä investoinnit sosiaali- ja terveydenhuoltoon, koulutukseen, liikenteeseen ja asuntotuotantoon.

Jakobsonia komppasi Raimo Sailaksen edeltäjä valtiovarainministeriön valtiosihteeri Teemu Hiltunen (1924–1997) vaatimalla lisää leikkauksia.

Finnovaatio -päivillä 24.8.1976 Jakobson laittoi kaikki yhteiskunnalliset ongelmat julkisen sektorin kasvamisen syyksi, koska verotus ja byrokratia olivat saavuttaneet äärirajansa. Jakobson otti käyttöön julkisen sektorin sijaan termin julkinen hallinto. Näin kaikki julkisen puolen toiminta päiväkoteja ja terveyskeskuksia myöten saivat kielteisen hallinto ja byrokratia -leiman, joten nekin olivat eräänlaisia antikristuksia, kuten piispa Sormunen oli aavistellut jo 18 vuotta aiemmin.

Martti Luther naulasi 500 vuotta sitten 31. lokakuuta Wittenbergin linnankirkon oveen 95 teesiä. Se käynnisti uskonsuuntien kilpailuttamisen samaan tapaan kuin sotereformaatio käynnistää palvelujen kilpailuttamisen.

Marshall muistuttaa, että teesejä naulatessaan Lutherilla ei ollut suunnitelmia kirkon uudistamisesta, saati näkemystä puhdistusintonsa lopputuloksesta. Teeseissä keskityttiin varsin pieneen ja hämärään teologiseen seikkaan, aneisiin. Anekirja vastasi sotereformaation palveluseteliä. Se voitiin ostaa rahalla, ja se oikeutti ostajan vapaasti valitsemaan sielunsa lääkärin eli rippi-isän. Käytännössä anekirjasta tuli vapaakirja, joka teki ihmisestä synnittömän ja sielultaan terveen Jumalan edessä.

Vuonna 1515 julkaistun paavin aneen tarkoituksena oli kerätä rahaa Pietarinkirkon rakentamiseen. Aneen myynnin Saksassa järjesti ruhtinaspiispa Albrecht Brandenburgilainen. Hän piti myöhemmin osan voitosta ja maksoi sillä pankkiireille, jotka olivat rahoittaneet hänelle Mainzin, tuon ajan maakuntahallinnon eli hiippakunnan ostamisen. Kampanjan konsultoi dominikaanimunkki Johan Tetzel lauseellaan ”kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa”.

Lutheria tämä mainoslause kuvotti, ja hän piti sitä Jumalan armon kaupallistamisena. Hän halusi kirkkoon rakenteellisia uudistuksia, samaan tapaan kuin EVA on vaatinut työelämään rakenteellisia uudistuksia yli 40 vuotta.

Raskasmielinen Luther päätyi lopulta näkemykseen, että pelastukseen riitti pelkkä usko, eivätkä näennäiset ulkoiset ansiot, rahavälitteisestä sielunpelastamisesta puhumattakaan. Erehtymättömiksi uskon direktiiveiksi jäivät pyhät kirjoitukset, kuten sotereformaation erehtymätön direktiivi on valinnanvapaus uusliberalistisella talouspolitiikalla höystettynä.

Oikeiston tulevaa sotereformaatiota ennakoi, kun Juhani Kivelä (s. 1936) siirtyi 1980-luvulla EVAsta valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriksi ja toi mukanaan EVAn uusliberalistisen säästöideologian. Kivelä totesi EVAn julkaisemassa Isännätön raha -pamfletissa vuonna 1983, että kunnat tarvitsevat ”katkaisuhoitoa” valtionosuusuudistuksen muodossa, koska kuntataloudessa liikkui liikaa rahaa, jolla ei ollut vastuullista isäntää.

Kivelä valitteli valtiovarainministeriön olevan järjestelmän vanki. Ministeriö ei kyennyt hakemaan isännättömälle rahalle vastuullista isäntää, varsinkaan yksityisiltä markkinoilta, missä yhteiskuntavastuullisuus on tunnetusti korkeimmillaan. Tätä puutetta paikkaamaan EVAssa kehiteltiin sotereformaatio.

Uskonpuhdistuksen peruskysymykseksi muotoutui, mistä kristitty voi löytää luotettavia neuvoja Jumalalle mieleisestä elämästä. Sotereformaatiossa kysymys kuuluu: mistä voin valita parhaan hoidon, ettei minua kynitä putipuhtaaksi.

Kirjoittaja on tamperelainen toimittaja.

Lähteet:
Peter Marshall: Reformaatio, suom. Tapani Kilpeläinen, Eurooppalaisen filosofian seura ry. 2017.
Ilpo Helén: Elämän politiikat – yhteiskuntatutkimus Foucault´n jälkeen. Tutkijaliitto 2016.
Ville Yliaska: Tehokkuuden toiveuni – uuden julkisjohtamisen historia Suomessa 1970-luvulta 1990-luvulle. Into-Kustannus 2014.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään