KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Google saksii kritiikin

Google on ylivoimainen hakukone kilpailijoihinsa verrattuna. Kaikkea tietoa sekään ei välttämättä hae.

Google on ylivoimainen hakukone kilpailijoihinsa verrattuna. Kaikkea tietoa sekään ei välttämättä hae. Kuva: All Over Press/Bernhard Classen

Olli Tammilehto
24.2.2018 13.00

Horisontti

Googlella on ainutlaatuinen asema internetissä. Googlen hakuindeksi kattaa noin 50 miljardia sivua, kun sen pahimpien kilpailijoiden Verizonin Yahoon ja Microsoftin Bingin indeksit kattavat noin 10 miljardia sivua.

Koska saman asian mainitsevia sivuja on valtavasti, tulosten järjestys on aivan ratkaisevaa tiedon etsinnässä. Vuonna 1996 toimintansa aloittaneen Googlen järjestämistapa perustui eräänlaiseen äänestämiseen: tulokseksi saatu nettisivu oli sitä ylempänä listassa, mitä useammalta muulta sivulta oli linkki tähän sivuun.

Googlen takana seisoivat alusta lähtien USA:n sotilaspiirit.

Linkkejä sivuilleen laittavia ihmisiä oli suuri määrä, he olivat erilaisia ja toimivat pitkälti toisistaan riippumatta. Siksi sivujärjestysäänestyksessä tyhmyys ei tiivistynyt vaan ”viisaiden päiden yhteen paneminen” saattoi tuottaa yllättävän hyviä tuloksia. Niinpä James Surowiecki hehkutti Googlea vuonna 2004 ilmestyneessä menestyskirjassaan The Wisdom of Crowds (Joukkojen viisaus).

Rajoitettua, eri maiden lainsäädännön vaatimaa poliittista sensuuria Google on harjoittanut pitkään. Kuitenkin näihin vuosiin saakka Googlella on tutkimusten mukaan saanut useimmissa maissa poliittisesti kiistanalaisistakin kysymyksistä monipuolisia hakutuloksia.

Viime aikoina hakutulosten poliittinen sensuuri on kuitenkin muuttunut yleismaailmalliseksi. Tästä kertovat Googlen johtajan Eric Schmidtin lausunnot – virallisesti tosin Schmidt on nykyisin Googlen omistavan Alphabet-yhtiön toimitusjohtaja. Hän puhui Naton, Boeingin ja useiden muiden sotateollisuusyhtiöiden tukemassa kansainvälisessä turvallisuusfoorumissa Halifaxissa marraskuussa: ”Meillä on hyvin nopea poistokäytäntö. – – Työskentelemme kovasti – – että pahan (evil) sisällön julkaisuaika on täsmälleen nolla.”

Schmidt antoi ymmärtää, että Googlen näyttämien sivujen karsinnassa on kysymys vain taistelusta laitonta sisältöä, väkivaltaista ekstremismiä, valeuutisia ja Venäjän propagandaa vastaan. On kuitenkin paljon viitteitä siitä, että karsinta koskee muutakin nettisisältöä.

Viime vuoden huhtikuussa Googlen tekninen varatoimitusjohtaja Ben Gomes kertoi, että yhtiö alkaa painottaa hakutuloksissa arvovaltaisiin lähteisiin perustuvia tuloksia. Toukokuussa Googlea tutkivat ja hakuoptimointia harrastavat firmat huomasivat merkittävän hakualgoritmimuutoksen. Muutoksen huomasivat myös lukuisat nettisivustot, jotka julkaisivat sodanvastaisia, vasemmistolaisia tai muuten valtavirran näkemyksiä kritisoivia kirjoituksia: Googlen kautta tulevien kävijöiden määrät näillä sivustoilla romahtivat ja ne ovat sen jälkeen jatkuvasti pienentyneet.

Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana esimerkiksi USA:n rauhanliikettä lähellä olevan Common Dreams -uutissivuston kävijämäärä putosi 50 prosentilla, liberaalivasemmistolaisen Democracy Now -televisiokanavan saman verran ja suuren vasemmalle kallellaan olevan nettilehden Alternetin 71 prosenttia.

Voi näyttää kummalliselta, että liberaalien arvojen kannattajana esiintyvä Google-yhtiö harjoittaa poliittista sensuuria. Tällöin kuitenkin unohdetaan, että Yhdysvallat on yhtiövaltio, jossa yhtiöt ja valtiolliset elimet ovat kietoutuneet toisiinsa vielä suuremmassa määrin kuin kapitalismissa yleensä. Yhtiö-valtiollisten siteiden vahvuuteen vaikuttaa erityisesti se, että lähes kaikki suuret yhtiöt ovat osa sotateollista kompleksia.

Googlen takana seisoivat alusta lähtien USA:n sotilaspiirit. Yhtiön perustajat Larry Page ja Sergey Brin loivat hakujärjestelmän Stanfordin yliopistossa, jonka asema huippuyliopistona perustuu nimenomaan siihen, että se sai kylmän sodan aikana ja sen jälkeen runsaasti rahaa puolustushallinnolta.

Kaksikon työtä tuki DARPA eli Yhdysvaltain puolustusministeriön tutkimusosasto. Lisäksi Briniä rahoitti NSA:n, CIA:n ja ylimmän tiedustelujohdon yhteinen MDDS-projekti (Massiivista digitaalista tietojärjestelmää koskeva aloite).

Brin raportoi työnsä edistymisestä ja sai ohjeistusta kahdelta yliopiston ulkopuoliselta henkilöltä. Toinen heistä oli MDDS:n johtaja Bhavani Thuraisingham, toinen Rick Steinheiser, joka työskenteli CIA:n tutkimus- ja kehitysosastolla.

Googlen yhteydet USA:n sotilas- ja tiedustelupiireihin ovat myöhemminkin olleet tiiviit. Niistä on pitänyt huolen muun muassa Pentagonin Highland Forum, joka yhdistää sotilastahoja, suuria yhtiöitä ja poliittista eliittiä. Virallisten asiakirjojen mukaan foorumin ensisijainen tehtävä on tukea puolustusministeriötä informaatiosodankäynnissä.

Sodassa on tapana uhrata se, mitä muulloin pidetään kaikkein arvokkaimpana ja jonka puolustamisella sotavoimien ylläpitoa perustellaan: kodit, ihmishenget, kansalaisoikeudet ja -vapaudet. Niinpä tiedon lisäämistä johtotähtenään pitänyt yhtiö näyttää informaatiosodassa olevan valmis uhraamaan tiedon. Jos tieto on omiaan heikentämään uskoa USA:n politiikan ja sotavoimien jaloihin päämääriin, se on syytä piilottaa tai poistaa.

Kirjoittaja on vapaa kirjoittaja ja tutkija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään