KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Omat haluavat eroon, vain kymmenen prosenttia kansalaisista tukee ja lehdistönkin tuki meni – Britannian pääministerin tuho on ollut nopea

Liz Truss on vakuuttanut johtavansa konservatiivit seuraaviin parlamenttivaaleihin. Harva on vakuuttunut Trussin vakuutteluista.

Liz Truss on vakuuttanut johtavansa konservatiivit seuraaviin parlamenttivaaleihin. Harva on vakuuttunut Trussin vakuutteluista. Kuva: Lehtikuva/Paul Ellis

Britannian pääministeri Liz Truss julisti, ettei hän peräänny kannoissaan. Toisin kävi. Alle kahdessa kuukaudessa hänestä on tullut yleinen naurunaihe. Opposition ei tarvitse tehdä muuta kuin katsoa, kun konservatiivit tuhoavat itsensä.

Jussi Virkkunen
19.10.2022 8.06

Konservatiivipuolueen Liz Truss aloitti Britannian pääministerinä 6. syyskuuta. Puolitoista kuukautta myöhemmin enemmistö oman puolueen jäsenistä katsoo, että Trussin pitäisi erota. Oppositiopuolue Labour on kolmisenkymmentä prosenttiyksikköä edellä gallupeissa, ja Trussin kykyihin pääministerinä luottaa kymmenen prosenttia kansalaisista.

Pudotus on ollut melkoinen, vaikka lähtökohdatkaan eivät olleet parhaat mahdolliset. Moni epäili Trussin kykyjä jo ennen kuin hän aloitti pääministerinä. Kaiken lisäksi Trussin valtakausi pääsi kunnolla alkamaan vasta syyskuun loppupuolella, koska kuningatar Elisabetin kuolema piti Britannian politiikan syyskuun alkupuolella jäissä.

Trussin ongelmat eivät täysin johdu hänestä itsestään, mutta paljon hän saa ottaa romahduksesta kontolleen.

Rouvan ei pitänyt kääntyä

Trussin esikuva politiikassa – monien konservatiivien tavoin – on Britannian pääministerinä vuosina 1979–1990 toiminut Margaret Thatcher. Truss on julkisissa esiintymisissään tehnyt samanlaisia tempauksia kuin Thatcher aikoinaan.

Truss on puhunut Thatcherin tavoin, että hän ei peräänny kannoistaan. Ongelma vain on, että Truss on joutunut perääntymään ja muuttamaan linjauksensa täysin reilussa kuukaudessa.

Ensin Truss ja valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng esittelivät niin sanotun minibudjetin. Olennainen osa pakettia oli iso veronkevennys, joka olisi leikannut erityisesti kaikkein hyvätuloisimpien verotusta. Kun valtiontalous oli jo valmiiksi alijäämäinen, olisi veronkevennykset katettu ottamalla lisää velkaa.

Markkinat eivät innostuneet aikeista. Punnan kurssi lähti voimakkaaseen laskuun ja samalla Britannian valtionvelkojen korot alkoivat nousta.

Ensin Truss ja Kwarteng peruuttivat veronkevennysten kohdalla. Muutama päivä sitten Kwarteng ilmoitti erostaan, mitä on pidetty Trussin yrityksenä pysyä vallassa. Käytännössä Trussin nähdään heittäneen Kwartengin niin sanotusti bussin alle.

Viimeinen niitti Trussille tuli alkuviikosta, kun uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui oikeastaan kaikki Trussin esitykset. Truss ei vain kääntynyt, hän joutui pääministerinä katsomaan vieressä, kun valtiovarainministeri ilmoitti pääministerin kääntyneen.

Lehdistön tuki katosi

Britannian lehdistö on vahvasti kantaa ottava, ja valtaosa lehdistöstä tukee konservatiiveja. Vaikka lehdistö ei ole enää yhtä suuri vaikuttaja kuin takavuosina, on sillä edelleen valtaa. Siksi on merkittävää, että voimakkaasti Trussia aluksi tukeneet The Sun ja Daily Mail ovat muuttaneet suhtautumistaan kriittiseksi.

The Sun, joka aikoinaan ylpeili ratkaisseensa parlamenttivaalit, kutsui Trussia haamuksi, joka asuu pääministerin virka-asunnossa.

Labourin puheenjohtaja Keir Starmer nousi puolueen johtoon Jeremy Corynin tilalle vuoden 2019 parlamenttivaalien jälkeen. Niissä Labour kärsi murskatappion konservatiiveille.

Labourin puheenjohtaja Keir Starmer nousi puolueen johtoon Jeremy Corynin tilalle vuoden 2019 parlamenttivaalien jälkeen. Niissä Labour kärsi murskatappion konservatiiveille. Kuva: Lehtikuva/Jessica Taylor

Truss on käytännössä yleinen naurunaihe.

Mitä seuraavaksi

Konservatiiveilla ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja. Truss nousi pääministeriksi konservatiivien jäsenäänestyksen jälkeen. Siinä hän voitti vastaehdokas Rishi Sunakin.

Jos Truss vaihdettaisiin toiseen, kasvaisivat vaatimukset uusista parlamenttivaaleista. Nykyisten kannatuslukujen valossa konservatiiveilla olisi edessä kaikkien aikojen murskatappio. Joidenkin kyselyiden mukaan puolueelle jäisi alle sata edustajaa parlamenttiin. Se tarkoittaisi täystuhoa.

Konservatiivien kaaosta kuvaa hyvin se, että tällä hetkellä konservatiivien jäsenten eniten kannatusta Trussin korvaajaksi saa ex-pääministeri Boris Johnson. Truss nousi pääministeriksi, kun konservatiivien kansanedustajat vetivät tukensa Johnsonilta.

Were Liz Truss to resign, Boris Johnson tops the list of potential successors Tory members would most like to see replace her

Boris Johnson: 32%
Rishi Sunak: 23%
Ben Wallace: 10%
Penny Mordaunt: 9%
Kemi Badenoch: 8%
Jeremy Hunt: 7%https://t.co/ftgIKn7xZv pic.twitter.com/fOxT2Ixjuc

— YouGov (@YouGov) October 18, 2022

Labourin johtajan Keir Starmerin ei tarvitse tehdä muuta kuin haukkua hallitusta ja nauttia. Huomattavaa on, että Starmer ei ennen Trussin kaaosta ollut kovin suosittu poliitikko. Jos ovat britit kyllästyneet konservatiiveihin, eivät he ole ihastuneet karismattomaksi moitittuun Starmeriinkaan. Labour ei myöskään ole tehnyt merkittäviä avauksia.

Lue lisää: Britannian uusi oikeistohallitus syöksi talouden kaaokseen alle kuukaudessa – 6 kysymystä ja vastausta syöksyn syistä

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aluevaltuutettu Mahfudha Abdullahi Hajji.

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

Afgaanitytöt käyvät mieluummin yksityiskoulua Pakistanissa kuin heittävät opintonsa hukkaan.

Afgaanityttöjen on pakko muuttaa Pakistaniin päästäkseen kouluun

Benson Musyoka ajaa moottoripyörällä Kamboon terveyskeskuksesta Yindalanin kylään ja tuo tullessaan rokotteita.

Aurinkovoimalla toimiva jääkaappi tuo rokotteet etäisiin maalaiskyliin Keniassa

Uganda seuloi kansalaisia, mittasi kuumeita ja eristi epäiltyjä Ebola-tapauksia, ja näin onnistui taudin puhjettua estämään sen leviämisen laajemmalle. Niin menestyksellisiä kuin torjuntatoimet olivatkin, tutkijat varoittavat, että tauti saattaa puhjeta milloin tahansa uudelleen.

Ebola tulee vääjäämättä uudestaan

Uusimmat

Annika Saarikko ja Petteri Orpo taitavat sittenkin päätyä uudelleen samaan hallitukseen. Kumpikin oli ministeri jo Juha Sipilän hallituksessa.

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

Petteri Orpon naureskelu saattoi osoittautua ennenaikaiseksi.

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

Monessa vaalipiirissä kannattaisi taktikoida äänestämällä vassareita, koska paikka voi olla pois kokoomukselta tai persuilta, Li Andersson sanoi.

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
02

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
03

Nelipäiväinen työviikko voi olla pidempi kuin viisipäiväinen, muistuttaa AKT

 
04

Sairaanhoitaja tekee eläkkeeltä töitä ja paikkaa työvoimapulaa: ”On tärkeää tuntea olevansa tarpeellinen”

 
05

Uudenkaupungin autotehdas vähentää lähes tuhat työntekijää: “Ei ole ensimmäinen eikä edes pahin kerta, kun mennään alaspäin ja lujaa”, sanoo pääluottamusmies

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia lakonalaiseen työhön – PAM julisti SOL-yhtiöt hakusaartoon

28.03.2023

STTK:n pääekonomisti kommentoi valtiovarainministeriön esityksiä: Selvää poliittisen ohjauksen makua – tällainen ei ole ministeriön tehtävä demokratiassa.

28.03.2023

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

27.03.2023

Vaalien kiriviikon kysymys kuuluu, kertovatko leikkaajapuolueet, mistä ja miten leikataan

27.03.2023

Sirpa Puhakan Kari Uotila -kirja ehdolla vuoden työväentutkimukseksi

27.03.2023

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja: ”Maanpuolustus on myös sitä, että ymmärtää ja arvostaa omaa kulttuuriaan”

27.03.2023

Vasemmistoliitto nähdään vahvimpana puolueena köyhyyden ja syrjäytymisen estämisessä sekä koulutuksen rahoituksen lisäämisessä

27.03.2023

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

27.03.2023

Hieno rikostarina hukkuu lörpöttelevään tekstimassaan R&R:n Vaeltavissa vainajissa

26.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään