KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Onko meillä varaa velkaelvytykseen?

Jos velkaraha investoidaan tuotantomahdollisuuksien säilyttämisen tai lisäämisen kannalta välttämättömiin projekteihin, investointien tuotot mitä todennäköisimmin ylittävät niiden kustannukset.

Jos velkaraha investoidaan tuotantomahdollisuuksien säilyttämisen tai lisäämisen kannalta välttämättömiin projekteihin, investointien tuotot mitä todennäköisimmin ylittävät niiden kustannukset. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Erkki LaukkanenKirjoittaja on kauppatieteiden tohtori.
15.11.2014 13.00

Velkaantumiskeskustelussa sekoitetaan usein kotitalouksien velka ja julkisyhteisöjen velka. Toisin kuin kotitalouksien velkaa, julkisyhteisöjen velkaa ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.

Julkisyhteisöjen velalla on tarkoitus ylläpitää valtion ja kuntien ja sosiaaliturvarahastojen toiminnan jatkuvuus ja yleisen taloudellisen toimeliaisuuden taso. Tätä politiikkaa kutsutaan finanssipolitiikaksi. Sen tarve on näinä aikoina ilmeinen.

Syynä tähän on rahapolitiikan umpikuja. Pankkitalletuksillemme maksettavat nimelliskorot ovat nollan tuntumassa. Mutta inflaatiolla korjatut reaalikorot ovat jo alle nollan. Tätä alemmaksi ne eivät voi mennä, mikä Aalto yliopiston kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta on todennut.

ILMOITUS
ILMOITUS
Suomen julkis-yhteisöjen bruttovelka suhteessa brutto-kansantuotteeseen on EU:n keskitasoa.

Ongelmana ovat kuitenkin suomalaista talouspuhetta hallitsevat ”talousviisaat”. He ovat kourallinen pankki- ja etujärjestöekonomisteja, joiden tavoitteena on sisäinen devalvaatio palkka- ja veroleikkauksineen. Selkokielellä tämän tavoitteen on esittänyt Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Palataan lukuihin

Vuoden 2013 lopussa Suomen julkisyhteisöjen EDP-velka oli 56,0 prosenttia bruttokansantuotteesta. EDP tulee sanoista Excessive Deficit Procedure. Nimensä mukaisesti EDP-velka on siten osa prosessia, jossa julkisyhteisöjen velkaa ja alijäämiä tarkastellaan suhteessa toinen toisiinsa.

Näin pääsemmekin velkaantumiskeskustelun ytimeen: missä määrin ja missä olosuhteissa julkisyhteisöjen alijäämät ruokkivat velkaantumista. Taloustilastojen mukaan olennainen muutos tapahtui 1990-luvulla. Vasta 1990-luvulta lähtien alijäämät ovat kasvattaneet velkaosuutta.

Mistä tämä muutos kielii?

Se kielii sekä taloudellisen toimintaympäristön että talouspolitiikkaa koskevan ajattelutavan muutoksista. 1990-luvulla siirryttiin globaaliin, kansainvälisiin taloussopimuksiin perustuvaan toimintaympäristöön, jossa kansallisilla taloudenpidon periaatteilla ei ollut enää sitä merkitystä, joka niillä oli vielä 1980-luvulla.

Länsi-Euroopassa talouspolitiikan ankkuriksi tuli yhtenäismarkkinoita tukeva säännöstö, kuten tuotannontekijöiden vapaa liikkuvuus yli kansallisten rajojen. Euron myötä valuuttakurssipolitiikka lakkasi ja hallitsevaksi talouspolitiikan keinoksi tuli rahapolitiikka, eli yleisen taloudellisen toimeliaisuuden sääntely korkopolitiikan avulla.

Toki eurooppalaisesta finanssipolitiikastakin keskusteltiin. Mutta ajatus yleiseurooppalaisista investointirahastoista tai tulonsiirrot mahdollistavasta EU-budjetista ei saanut riittävästi kannatusta. Siksi finanssipolitiikka jäi osaksi kansallista työkalupakkia, ja sielläkin sen käyttöä on EU:n toimesta rajoitettu erilaisin ”liiallista alijäämää” tai ”rakenteellista jäämää” koskevin rajoituksin.

Näin ei voi jatkua

Valtaosa akateemisista taloustieteilijöistä on nyt sitä mieltä, että Euroopan taloudenpitoa jäytää ns. nollakorko-ongelma, jossa investoinnit eivät käynnisty edes negatiivisella reaalikorolla, koska julkisyhteisöjen kädet on sidottu ”liiallisten alijäämien” hoitoon.

Ja mitä kotitalouksiin tulee, niin turvallisten sijoituskohteiden, kuten valtion obligaatioiden, puutteessa he makuuttavat rahojaan säästö- ja käyttelytileillä. Rahapolitiikan umpikujasta kielii myös se, että lähes kaikki ”hyvätuottoiset” ja ”pomminvarmat” rahoitusinstrumentit, joilla erilaiset sijoitusrahastot ovat sijoittajia kalastelleet, ovat lopulta räjähtäneet.

Ja velallahan nekin sotkut on lopulta hoidettu.

Siten julkisyhteisöjen velkaantuminen on pikemminkin seuraus rahapolitiikalla aiheutetuista ongelmista, kuin toisin päin. Ja siksi kiinteiden investointien määrä ei ole tiettävästi missään saavuttanut edes vuoden 2007 tasoa. Jos talouden toimeliaisuuden tasoa ylipäänsä halutaan elvyttää, tarvitaan kokonaiskysyntää lisääviä toimia, finanssipolitiikkaa.

Tervettä kysynnän kasvua on liian vähän, jotta tuotannolliset investoinnit käynnistyisivät. Uudessa, 1990-luvulla syntyneessä toimintaympäristössä EU-elvytys lisäisi kokonaiskysyntää kansallista elvytystä paremmin. Näin siksi, että osa kansallisen elvytyksen vaikutuksista valuu aina ulkomaille. Mutta toki kansallinenkin elvytys on perusteltua, jos EU-laajuisista toimista ei kyetä sopimaan.

Ei ole mitään järkeä antaa ammattitaidon, tuotantokapasiteetin ja infrastruktuurin rapistua parempia aikoja odotellessa. Keinot ovat monet, ja niistä on keskusteltava laajasti myös toimialakohtaisesti, mutta kapellimestarin paikka kuuluu näissä oloissa valtiolle ja valtion rahoittamille ohjelmille. Ilman valtion myötävaikutusta markkinat eivät elvy.

Missä raja tulee vastaan?

Suomen julkisyhteisöjen bruttovelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on EU:n keskitasoa, eikä suhteellisen sijoituksemme ole vuonna 2008 alkaneen finanssivetoisen laman aikana muuttunut. Monissa maissa, joista vain osa on ns. kriisimaita, velkasuhde on huomattavasti Suomea korkeampi, ilman että näissä maissa käytäisiin sellaista kriisitietoisuusdebattia kuin mitä Suomessa käydään.

Ja mitä lähinnä Saksan, Hollannin ja Suomen hallitusten EU:ssa ajamaan niukkuuspolitiikkaan tulee, niin sen seurauksena monen vaikeuksiin ajautuneen maan velkasuhde on saattanut jopa kaksinkertaistua. Mutta on velkasuhde noussut myös niissä maissa, jotka niukkuuspolitiikkaa ovat ajaneet.

Taloustutkimus ei anna mitään yksiselitteistä vastausta kysymykseen kunkin maan velkasuhteen rajoista, mutta Suomelle näyttäisi kelpaavan mikä tahansa velkasuhde 60 ja 100 prosentin välillä. Se, kuinka paljon velkaa voidaan lopulta ottaa, riippuu siitä, mihin ja millä seurauksella velkaraha sijoitetaan.

Jos se investoidaan tuotantomahdollisuuksien säilyttämisen tai lisäämisen kannalta välttämättömiin projekteihin, investointien tuotot mitä todennäköisimmin ylittävät niiden kustannukset, velan korot mukaan lukien vielä hyvinkin korkean velkasuhteen oloissa.

Suomen rahoitusasemaa arvioitaessa on otettava huomioon myös julkisyhteisöjen saatavat, kuten valtion lainasaamiset ja kymmenien miljardien arvoinen osakesalkku. Kun nämä ja julkiseen sektoriin luokiteltavissa työeläkerahastoissa oleva varallisuus otetaan huomioon, Suomen julkisyhteisöillä on selvästi enemmän saamisia kuin velkaa.

On aika vetää yhteen

Suomen julkisyhteisöille lisävelka ei ole ongelma. Se on sitä vain talouspuhetta hallitseville talousviisaille. Olisi hienoa, jos vasemmistoliitto voisi profiloitua puolueena, joka uskaltaisi puhua velkaelvytyksen puolesta.

Jos sitä ei tehdä, edessä on sisäisen devalvaation tie.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään