KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Brexitillä pakoon pahaa maailmaa

Boris Johnsonille kansanäänestys on ponnistuslauta konservatiivien johtajuuden ja Britannian pääministerin paikan viemiseen David Cameronilta.

Boris Johnsonille kansanäänestys on ponnistuslauta konservatiivien johtajuuden ja Britannian pääministerin paikan viemiseen David Cameronilta. Kuva: All Over Press/STR

Oikeistopopulistien yleismaailmalliset suosikkiteemat valtasivat pääosan Britannian EU-kansanäänestyksessä.

Arto Huovinen
23.6.2016 9.49

Kansanäänestyksiä vähätellään usein sanomalla, että niissä äänestetään jostain muusta kuin itse asiasta. Britannian tämän päivän EU-kansanäänestyksessä väite pitää aika lailla paikkansa.

Britannian EU:sta eroamista vaativa Brexit-leiri on viimeisinä viikkoina yhä enemmän keskittynyt kampanjoimaan maahanmuuton vastustamisella. Kesäkuun toisella ja kolmannella viikolla Brexit nousi gallupeissa selvään johtoon.

Kansanedustaja Jo Coxin murha viime torstaina hillitsi kampanjoiden sävyä, mutta ei muuttanut sisältöä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Brexit-leirin mukaan kaikki ongelmat johtuvat maahanmuuttajista.

Brexit-leirin rummuttama viesti on yksinkertainen: kaikki Britannian ongelmat – asuntopula, työttömyys, elintason heikkeneminen, jonot julkiseen terveydenhoitoon, puutteet vanhustenhoidossa – johtuvat ”hallitsemattomasta” maahanmuutosta.

Euroopan unioniin tämä liittyy siten, että Brexit-leirin mukaan juuri EU päästää maahanmuuttajien tulvan Britanniaan.

Menetetty hallinta

Brexit-leirin avainsana on hallinta (control).

Independent-lehdessä toimittaja Charlie Cooper laski, että eroleirin kärkinimiin kuuluva oikeusministeri Michael Gove käytti yhdessä tv-esiintymisessä 35 kertaa sanaa control puhuen maahanmuuton, demokratian ja ”kohtalomme” hallinnasta.

Perusviesti on, että eroamalla EU:sta hallitsemattomuus poistuu ja kaikki muuttuu jälleen hyväksi.

Cooperin mukaan taustalla on ”tarkka diagnoosi valkoisen työväen- ja keskiluokan enemmistön pahanolontunteesta länsimaissa”. Ihmiset tuntevat, että he ovat jossain vaiheessa menettäneet elämänsä hallinnan ja keinot sen muuttamiseen.

Siksi EU-ero saa suurimman kannatuksen niiden vähempiosaisten ja vähemmän koulutettujen keskuudessa, jotka eivät hyötyneet 1990-luvulla alkaneesta talouskasvusta, ja jotka ovat menettäneet eniten finanssikriisin jälkeisissä julkisten menojen leikkauksissa.

Näille ihmisille eroleiri tarjoaa sydäntäsärkeviä tarinoita siitä, miten maahantulija ohitti mummon asuntojonossa tai puolalainen putkimies vei naapurin isän työpaikan.

Britannia leikkasi itse

Vasemmalta tulevat Brexitin arvostelijat huomauttavat, että Britannian hallitukset ovat ihan itse leikanneet julkisen talouden, sosiaaliset palvelut ja terveydenhoidon nykyiseen tilaansa. Tony Blairin labour-hallitus jatkoi Margaret Thatcherin leikkauksia, ja David Cameronin konservatiivihallitus on kriisin varjolla tehnyt ennennäkemättömät leikkaukset.

Totta kai myös EU:ssa on vallitsevien talousoppien mukaisesti saarnattu yksityistämistä ja julkisten menojen leikkauksia. Mutta yhteys syntyy siitä, että Britanniassa ovat valtaa pitäneet samaa linjaa edustavat poliitikot kuin suurimmassa osassa EU-maita.

Ei EU ole pakottanut Britannialle leikkauksia, eivätkä ne johdu maahanmuuttajista. Ne ovat olleet poliittinen valinta.

Monessa kommentissa on huomautettu, että Brexit-kampanja heijastaa myös yhteyden katkeamista poliittisen luokan ja tavallisen kansan välillä. Tätä on eroleiri käyttänyt häikäilemättä hyväkseen.

Niinpä eliittikouluja käyneet oikeistopoliitikot leimaavat nyt kirkkain silmin EU:n kannattajia kultalusikka suussa syntyneeksi eliitiksi ja jättipankkien käskyläisiksi. Jota he voivat ollakin, mutta siinä he eivät juuri poikkea Brexit-kampanjan kellokkaista.

Pelottelua maahantulijoilla

Britannia ei ole suuri pakolaisten vastaanottajamaa. Vanhana siirtomaavaltana se ja erityisesti Lontoo on pitkään ollut kulttuurisesti moninainen. Toisen maailmansodan jälkeen Britanniaan on muuttanut miljoonia ihmisiä lähinnä Brittiläisen kansanyhteisön maista.

Uusin suuri muuttajaryhmä ovat EU:n laajenemisen jälkeen tulleet itäeurooppalaiset.

Pääpaino on koko ajan ollut työperäisessä maahanmuutossa. Esimerkiksi julkinen terveydenhoito NHS ei pystyisi toimimaan ilman muualta tulleita hoitajia.

Viime vuonna nettomuutto Britanniaan oli 333 000 henkeä. Heistä EU:n sisältä tuli 184 000 henkeä eli 55 prosenttia.

Brexit-kampanjassa kuitenkin maahantulijoihin yhdistetään kaikki negatiiviset ilmiöt rikollisuudesta sosiaaliturvalla keinotteluun.

Oikeistopopulistisen itsenäisyyspuolueen (Ukip) johtaja Nigel Farage ilmoitti pari viikkoa sitten naisten suojelemisen Brexitin ydinasiaksi, jotta ”Kölnin uudenvuodenyön tapahtumat eivät toistuisi Britanniassa”.

Konservatiivien Brexit-leirin kärkinimet, entinen Lontoon pormestari Boris Johnson, oikeusministeri Gove ja työministeri Priti Patel eivät kuitenkaan ole jääneet halpahintaisissa heitoissa juuri jälkeen.

Tilanteen absurdiutta kuvaa se, että maahantulijoiden uhkasta paasaavan Patelin omat intialaista syntyperää olevat vanhemmat pakenivat 1960-luvulla Idi Aminin hirmuvaltaa Ugandasta Britanniaan.

Brexit ei olisi Lexit

Vaikka Brexit on maustettu brittiläisillä erityispiirteillä, on helppo nähdä sen yhtäläisyydet vaikkapa Donald Trumpin kampanjaan Yhdysvalloissa tai Euroopan oikeistopopulisteihin.

Brexit lupaa tehdä Britanniasta taas suuren, Trumpin vaalilause on ”Make America Great Again”.

Populistit kanavoivat turhautumisen yksinkertaistaviin selityksiin ja syntipukkien etsintään. 1930-luvulla syntipukeiksi kelpasivat juutalaiset, nyt maahanmuuttajat.

Totta kai eroamista EU:sta voi ajaa aivan asiaperusteillakin. Unioni itse on antanut siihen riittävästi aihetta.

Mutta tällaiset lähtökohdat ovat Brexit-kampanjassa marginaalissa. Maahanmuuttajien ohella siinä kukkivat käyristä kurkuista lähtien kaikki ne todet ja keksityt kliseet, joilla Britannian iltapäivälehdet ovat vuosikymmeniä herkutelleet. EU:n ylimielisyys, omahyväisyys ja byrokraattisuus ovat tarjonneet hyvän pohjan.

Tunnettu kansalaisjärjestövaikuttaja, Global Justice Now’n johtaja Nick Dearden kirjoitti viime viikolla Independentissä, ettei Brexit olisi mikään Lexit (Left Exit).

Dearden kirjoitti taistelleensa suurimman osan elämästään monia EU:n edustamia ongelmia vastaan, ja kauhistuneensa viimeksi Kreikan kohtelua. Mutta ”vain fanaattinen optimisti” voisi kuvitella Brexitin edistävän tasa-arvon ja kansainvälisyyden arvoja. Sen sijaan siitä tulisi ”oikeistolaisin kuviteltavissa oleva eroaminen”, joka perustuu muukalaiskammoon ja nationalismiin.

Cameron ahtaalla

Pääministeri Cameron lupasi kansanäänestyksen ennen vuoden 2015 vaaleja. Päämääränä oli voittaa vaalit, pysäyttää konservatiivien vuoto Ukipiin ja asettaa oman puolueen EU-kriittinen oppositio tosipaikan eteen.

Konservatiivit kyllä voittivat vaalit vastoin ennusteita, mutta tosipaikan eteen joutuikin Cameron itse.

Jos Brexit voittaa, saa Cameron lähteä, vaikka hän itse väittää jatkavansa siinäkin tapauksessa. Hänet pelastaa vain selvänumeroinen voitto EU-leirille, mikä ei ole todennäköinen.

Jos EU:ssa pysyjät voittavat vain niukasti, Cameron on ahtaalla puolueessaan. Vastassa ovat edelleen Brexitin kannattajat, mutta myös ne, joiden mielestä Cameron vaaransi Britannian EU-jäsenyyden. Sekä lisäksi ne, jotka muuten vain haluavat päästä eroon pääministeristä.

Cameronin uskottavuus EU:n puolustajana on heikko, koska hän on aiempina vuosina pikemminkin myötäillyt EU-epäilijöiden kantoja.

Muutama viikko ennen kansanäänestystä EU:ssä pysymistä kannatti 172 konservatiivien parlamenttiryhmän jäsentä, sitä vastusti 142, ja 16 ei ollut ilmaissut kantaansa.

Cameronin paikkaa on kärkkymässä Boris Johnson, joka on tuonut populismin ennennäkemättömästi konservatiivien sisälle.

EU-kansanäänestys on näyttäytynyt oikeiston sisäisenä taistona. Kuitenkin tuloksen arvioidaan ratkeavan sen mukaan, miten aktiivisesti työväenpuolueen kannattajat lähtevät uurnille ja miten he äänestävät. Puolueen päälinja kannattaa EU-jäsenyyttä, mutta puolueen edustajia on mukana myös erokampanjassa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään