KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Chilen tuoretta presidenttiä odottaa maahanmuutto-ongelma

Jana, 16, ja Diego, 18, saivat tammikuussa lapsen, jonka ristivät Diosmariksi. Pariskunta ei pysty rekisteröitymään paperittomiksi siirtolaisiksi, sillä he ovat alaikäisiä. Sen tähden he eivät voi myöskään anoa oleskelulupaa. Jana sai kuitenkin synnyttää kaupungin sairaalassa ja lapsi pääsi väestörekisteriin. ”Sain oikein hyvää hoitoa, eikä se maksanut mitään”, Jana sanoo.

Jana, 16, ja Diego, 18, saivat tammikuussa lapsen, jonka ristivät Diosmariksi. Pariskunta ei pysty rekisteröitymään paperittomiksi siirtolaisiksi, sillä he ovat alaikäisiä. Sen tähden he eivät voi myöskään anoa oleskelulupaa. Jana sai kuitenkin synnyttää kaupungin sairaalassa ja lapsi pääsi väestörekisteriin. ”Sain oikein hyvää hoitoa, eikä se maksanut mitään”, Jana sanoo. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Maahanmuuttopolitiikan epäonnistuminen on tuonut Chileen kuolemaa ja muukalaisvihaa.

Santiago – IPS/Orlando Milesi
20.3.2022 10.00

Chilen maahanmuuttopolitiikan epäonnistuminen on ensimmäisiä asioita, jotka maaliskuun 11. päivä virkaansa astunut uusi presidentti Gabriel Boric joutuu kohtaamaan. Samaan asiaan joutuvat ottamaan kantaa myös uuden perustuslain laatijat, joiden työn tulisi olla valmis heinäkuussa.

Viimeisiä päiviään vallassa ollut presidentti Sebastian Piñeran hallitus julkisti helmikuussa uuden maahanmuuttolain, joka korvasi kenraali Pinochet’n valtakaudelta voimassa olleen edeltäjänsä. Uudessa laissa todetaan, että valtion täytyy edistää turvallista maahanmuuttoa ja torjua ihmisten salakuljetusta ja ihmiskauppaa. Jotta näin tapahtuisi, laki antaa hallitukselle ja tuomioistuimille aiempaa suuremman vallan karkottaa maasta rajan luvattomasti ylittäneet.

Maahan saapumista varsinkaan Bolivian suunnasta ei voikaan sanoa turvalliseksi. Tänä vuonna kolme ihmistä on jo kuollut pyrkiessään Boliviasta Colchanen rajakaupunkiin, joka sijaitsee Andeilla 3 600 metrin korkeudessa. Viime vuonna Bolivian talvi sateineen ja nollan alle putoavine lämpötiloineen vei manan majoille 19 Chileen yrittänyttä.

Colchanessa on alle 2 000 asukasta. Kaupungin pormestarin Javier Garcian mukaan sinne tuli tammikuussa 600–1 000 maahanmuuttajaa päivässä.

Kaksikymppinen lasta odottanut Brenda, 23-vuotias miehensä Jaiden ja heidän pieni poikansa kuuluvat tulijoihin. Venezuelasta lähtenyt perhe saapui helmikuun alussa Santiagoon yhdessä neljästä siirtolaisbussista, jotka matkasivat pääkaupunkiin 1 800 kilometriä Iquiquen satamasta. Matkaseurana oli 200 Colchanessa rajan vailla viisumia ylittänyttä.

– En muuta halua kuin työpaikan, Jaiden sanoi perheen päästyä Santiagoon. Yksitoista päivää myöhemmin Brenda synnytti santiagolaisessa sairaalassa, samana päivänä Jaiden matkusti 68 kilometrin päähän Melipillan kaupunkiin maataloustöihin.

Vihan purkauksia

Siirtolaiset ovat herättäneet muukalaisvihaa. Iquiqessa mielenosoittajat polttivat maahanmuuttajaleirin telttoja ja tulokkaiden henkilökohtaista omaisuutta.

– Me olimme siellä, se oli kamalaa, Yenire sanoo. Yenire ja miehensä Leonardo ovat alkujaan Venezuelan Caracasista. Heillä on kaksi lasta, 10-vuotias Yeimar ja vuoden vanha Yemberlin. Iquiquessa kolmatta kuukautta raskaana ollut Yenire sai keskenmenon.

– Kuljimme läpi Kolumbian, Ecuadorin, Perun ja Bolivian. En arvannut, että maastamuutto olisi näin hankalaa. Caracasissa työskentelin silloin tällöin 74-vuotiaan isoisäni apulaisena, isoisä on puuseppä. Vaikka Venezuela on vaikea maa, elätin itseni. Nyt osaan arvostaa sitä, Leonardo sanoo.

Yenire (vas) ja Leonardo sekä lapset Yeimar ja äitinsä sylissä kellivä Yemberlin tulivat Chileen Venezuelan Caracasista.

Yenire (vas) ja Leonardo sekä lapset Yeimar ja äitinsä sylissä kellivä Yemberlin tulivat Chileen Venezuelan Caracasista. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Helmikuussa tilanne kiristyi, kun rekkakuski kuoli pohjoisten pikateiden risteyksessä, väitetysti kolmen maahanmuuttajan käsissä. Tapaus johti lakkoon ja useita päiviä kestäneeseen tiesulkuun. Mielenosoittajat vaativat rajojen sulkemista siirtolaisilta.

– Ei enää tunnu hyvältä olla ulkomaalainen Chilessä, santiagolaisen Chilen yliopiston professori, alkujaan venezuelalainen journalisti Lorena Tasca sanoo. Vuonna 2014 maahan tullut Tasca sanoo häpeävänsä ammattinsa puolesta sitä, miten chileläinen media on käsitellyt maahanmuuttoa, korostaen maahanmuuttajien rikoksia.

Järkiperäistä hallintaa

Uusi presidentti Boric ilmoitti vaalikampanjansa aikana, että hän haluaa säänneltyä ja turvallista maahanmuuttoa ja että hänen maahanmuuttopolitiikkansa noudattelee kansainvälisiä sopimuksia sekä tunnistaa kulttuurien vuorovaikutuksen hyödyt.

Tutkija ja Boricin kampanjatiimin jäsen Luis Eduardo Thayer sanoo, että ensimmäinen tehtävä on ottaa haltuun sekä raja että informaatio.

– Emme tiedä, kuinka monta maahanmuuttajaa on saapunut, keitä he ovat, mikä heidän tilanteensa ja taustansa on, onko heillä sukulaisia täällä. Tilanne täytyy pikaisesti korjata, päästää maahan ne, jotka voidaan ja estää rikollisten saapuminen.

Thayer suosittelee maahanmuuton järkiperäistä hallintaa, jossa otettaisiin huomioon myös työmarkkinat.

– Työmarkkinat toimivat tarjonnan ja kysynnän mukaan, mutta tulijoilla ei ole tietoa kysynnästä, ei tarjouksia, ei verkostoja. Meidän täytyy toimia niin kuin Brasiliassa, Espanjassa tai Kanadassa toimitaan eli yhdistetään maahanmuutto työmarkkinoihin.

Egli Managua (oik) ja Katerine Gutiérrez ovat serkuksia Venezuelasta, Egli Caracasista ja Katerine Puerto La Cruzista. Serkuilla on sylissään lapsensa, 10-vuotias Norelis ja vuoden vanha Kalanis. Matka Venezuelasta Chileen Colchanen rajakaupunkiin kesti kuukauden ja neljä päivää.

Egli Managua (oik) ja Katerine Gutiérrez ovat serkuksia Venezuelasta, Egli Caracasista ja Katerine Puerto La Cruzista. Serkuilla on sylissään lapsensa, 10-vuotias Norelis ja vuoden vanha Kalanis. Matka Venezuelasta Chileen Colchanen rajakaupunkiin kesti kuukauden ja neljä päivää. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Chile on vuodesta 1993 lähtien ollut lisääntyvässä määrin maahanmuuton kohde. Maata on pidetty taloudellisesti vakaana paikkana, jossa työtä on tarjolla ja oleskelulupa helppo saada. Ensin tulijoita oli Perusta, myöhemmin Boliviasta, Ecuadorista, Kolumbiasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Haitista ja lopulta vuodesta 2014 lähtien valtavin määrin Venezuelasta.

Vajaan 20 miljoonan asukkaan Chilessä oli vuonna 2020 1,46 miljoonaa siirtolaista. Suurimman ryhmän muodostivat venezuelalaiset, joita oli tulokkaista 30,7 prosenttia.

– Tämä ei ole maahanmuuton kriisi, vaan maahanmuuttopolitiikan kriisi, professori Maria Emilia Tijoux sanoo.

– Siirtolaisten kohtelua voisi melkein sanoa uudeksi barbaarisuudeksi, sillä se pitää sisällään pysyvän rangaistuksen tuhansille maasta toiseen muuttaville ihmisille kautta maapallon, ei vain Chilessä.

– Chilessä on tuhansia työssä käyviä siirtolaisia, jotka maksavat veronsa. Hekin kärsivät muukalaisvihasta ja rasismista. Useimmat eivät halua puhua asiasta, jotta heitä ei tunnistettaisi ja sen jälkeen kohdeltaisi kaltoin.

– Chile ei yksin voi ratkaista ongelmaa, vaan mukaan täytyy saada myös lähtö- ja kauttakulkumaat.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään