KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Britannian pääministeri Boris Johnson on pomppinut kohusta toiseen mutta selvinnyt – oppositio toivoo hänen selviävän jatkossakin

Onko Boris Johnsonin hallituksen korttitalo kaatumassa, vai voiko pääministeri selviytyä kriisistä?

Onko Boris Johnsonin hallituksen korttitalo kaatumassa, vai voiko pääministeri selviytyä kriisistä? Kuva: Lehtikuva/Danny Lawson

Pääministeri Boris Johnsonin paine erota Britannian pääministerin tehtävästä on kasvanut Keir Starmerin johtaman työväenpuolueen kannatuksen noustessa.

Valtteri Harakka
23.5.2022 7.15

Tuoreimmissa kannatusmittauksissa työväenpuolue johtaa niukasti konservatiivipuoluetta, joka myös hävisi toukokuussa kamppaillut paikallisvaalit. Gallupeissa yli puolet maan äänestysikäisistä kannattaa pääministerin eroa.

Onko Johnsonin hallituksen korttitalo kaatumassa, vai voiko pääministeri selviytyä kriisistä?

Alexander ”Boris” de Pfeffel Johnson tunnetaan populistisena oikeistopoliitikkona, jonka henkilökohtainen elämä on ollut myrskyinen. Johnson nousi Britannian pääministeriksi heinäkuussa 2019. Tätä ennen hän ehti toimia muun muassa Britannian ulkoministerinä, Lontoon pormestarina ja The Spectator-lehden päätoimittajana.

ILMOITUS
ILMOITUS

Johnsonin poliittinen nousu tuntemattomuudesta maan pääministeriksi oli nopea. Sen juuret ovat brexit-äänestyksestä, jossa Johnson oli EU:sta eroamisen puolella.

Vaikka Johnsonin pääministerikausi on kestänyt vasta vajaat kaksi vuotta, skandaaleja ja kohuja on sen aikana riittänyt. Näistä viimeisin ja suurin on niin sanottu partygate.

Joulukuussa 2021 julkisuuteen nousi tieto pääministerin virka-asunnolla järjestetyistä koronarajoitusten vastaisista puutarhajuhlista. Johnson kiisti aluksi osallisuutensa, mutta joutui myöhemmin pyörtämään puheensa ja tekemään julkisen anteeksipyynnön, kun video hänestä osallistumassa juhliin julkaistiin.

Johnson nimitti virkamies Sue Grayn tutkimaan tapahtunutta, mutta raportin löydöksistä on julkaistu ainoastaan tiivistelmä. Julkaisu on johtanut poliisitutkinnan avaamiseen 12 puutarhajuhlan kohdalla.

Johnson on saanut tutkintojen seurauksena tähän mennessä yhden sakkotuomion, kyvyttömänä tarjoamaan riittävää selitystä osallistumisestaan juhliin Britannian tiukkojen koronarajoitusten aikana. Osa tapauksista on kuitenkin vielä tutkimatta, joten sakkojen määrä saattaa kasvaa.

Puutarhajuhlaskandaali on Boris Johnsonille erityisen merkittävä, sillä hänen hallituksensa koronapolitiikkaa on pidetty yleisesti epäonnistuneena. Maan hallitus ei onnistunut hillitsemään taudin leviämistä ennen rokotuskattavuuden saavuttamista ja koronakuolleisuus on Britanniassa Euroopan toisiksi suurin.

Labour astui taas keskelle

Vastakkaisella puolella Britannian parlamenttia istuu työväenpuolueen johtaja Keir Starmer. Starmerin työväenpuolue on jatkumoa Britanniaa 1997–2007 johtaneelle Tony Blairille ja New Labour -liikkeelle, joka kuvaili omaa ideologiaansa kolmantena vaihtoehtona sosialismin ja uusliberalismin välille.

Labour kärsi vaalitappion toisensa jälkeen 2010-luvulla. Ennen Starmeria labouria johtaneen Jeremy Corbynin kausi päättyi yhteen puolueen pahimmista vaalitappioista vuonna 2019. Nyt puolue hakee nousua kääntymällä enemmän poliittiseen keskustaan.

Vaalimenestystä se on myös tuottanut. Työväenpuolue kasvatti suosiotaan kuusi prosenttiyksikköä toukokuun 2022 kuntavaaleissa. Työväenpuolueen faustilainen vaihtokauppa onkin, että se menestyy vaaleissa hylkäämällä juurensa työläisten puolueena.

Britannian työväenpuolueen johtaja Keir Starmer (keskellä oik.) ja pääministeri Boris Johnson osallistuivat parlamentin avajaisiin toukokuun 10. päivä.

Britannian työväenpuolueen johtaja Keir Starmer (keskellä oik.) ja pääministeri Boris Johnson osallistuivat parlamentin avajaisiin toukokuun 10. päivä. Kuva: Lehtikuva/Yui Mok

Starmerkaan ei ole välttynyt skandaaleilta johtajakautensa aikana. Siinä missä Johnson on sotkeutunut puutarhajuhlaskandaaliin, Starmerilla on tutkinnan alaisena oma ”beergate”, jossa häntä syytetään koronarajoitusten rikkomisesta juomalla olutta työväenpuoleen toimistolla huhtikuussa 2021 kampanjoidessaan Durhamin kaupungissa.

Starmer on yrittänyt luoda eroa itsensä ja konservatiivipuolueen johdon välille, ja hän on luvannut erota johtajuudestaan, mikäli tutkinta johtaa sakkotuomioon.

Boris Johnsonin pääministerikauden kello tikittää, mikäli konservatiivipuolue haluaa varmistaa vaalivoiton kahden vuoden päästä järjestettävissä parlamenttivaaleissa. Konservatiivipuolueen täytyy joko omaksua Johnson keulakuvakseen skandaaleista huolimatta, tai valita pikaisesti uusi johtaja.

Vasemmiston ongelma

Vaikka Johnson on epäsuosittu, ei työväenpuolueen Starmerkaan ole monien äänestäjien silmissä ideaalijohtaja – ainoastaan parempi vaihtoehto kuin Johnson ja konservatiivit.

Sen sijaan opposition kannalta Johnson on erinomainen pääministeri, sillä hän on heikko ja ajaa äänestäjiä vastustajalleen. Britannian julkinen keskustelu on keskittynyt enemmän Johnsoniin henkilönä ja skandaaleihin konservatiivipuolueen politiikan sijaan, joten pohja vaihtoehtoisen vasemmistolaisen politiikan tekemiselle on yhä heikko.

Jos konservatiivipuolue onnistuu kääntämään Johnsonin julkisen kuvan myönteiseksi, tai puolue valitsee uuden johtajan, työväenpuolue saattaa menettää mielipidemittausjohtonsa ja hävitä tulevat parlamenttivaalit.

Tämän hetken avainkysymys Britannian politiikassa on siis kuka voisi korvata pääministerin ja olisiko hän kovempi vai heikompi vastus Starmerille ja työväenpuolueelle.

Ehdoton kärkiehdokas seuraavaksi pääministeriksi on valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Ehdoton kärkiehdokas seuraavaksi pääministeriksi on valtiovarainministeri Rishi Sunak. Kuva: Lehtikuva/Oli Scarff

Ehdoton kärkiehdokas seuraavaksi pääministeriksi on valtiovarainministeri Rishi Sunak, joka on suosittu niin äänestäjien keskuudessa gallupeissa, kuin myös konservatiivipuolueen johtajiston keskuudessa. Myös Sunak on kuitenkin kärsinyt oman sakkotuomion osana puutarhajuhlaskandaalia.

Toinen suosittu ehdokas on ulkoministeri Liz Truss. Britannian ensimmäisen naispääministerin Margaret Thatcherin vankka tukija Truss on pyrkinyt luomaan itsestään kuvan samanlaisena voimakkaana naisjohtajana, mutta ei ole saanut yhtä laajaa suosiota kansan keskuudesta kuin Thatcher aikoinaan.

Konkreettisia askelia Johnsonin korvaamiseksi ei ole vielä otettu, vaikka monet vaikutusvaltaisetkin henkilöt konservatiivipuolueen sisällä kannattavat vallanvaihtoa.

Ulkoministeri Liz Truss on toinen suosittu pääministeriehdokas.

Ulkoministeri Liz Truss on toinen suosittu pääministeriehdokas. Kuva: Lehtikuva/Jessica Taylor

Valtiovarainministeri Sunak olisi työväenpuolueelle varmasti Johnsonia kovempi vastus. Hän on osa Britannian eliittiä maahanmuuttajataustoistaan huolimatta. Yksityiskoulujen ja Oxfordin kasvatti teki uransa finanssimaailmassa ennen siirtymää politiikkaan.

Sunak on oman merkittävän varallisuutensa lisäksi naimisissa IT-miljardööriperheen lapsen kanssa ja saattaisi hyvinkin olla Britannian historian rikkain pääministeri. Kytkökset finanssimaailmaan ovatkin valtiovarainministerin heikko lenkki ja vaalien kohdalla se saattaisi vaikuttaa äänestäjien luottamukseen.

Vuoden 2008 finanssikriisin aikaan Sunak oli osakkaana Caymansaarilla veroja kiertävässä TCI-hedgerahastossa, jossa hän tienasi satoja miljoonia puntia. Sunakin vaimoa on syytetty veronkierrosta, koska hän ei maksa miljoonatuloistaan yhtään tuloveroja Britanniaan.

Vaalien alla pääministerinä Sunakin finanssikytkökset herättäisivät epäluottamusta ja vaatisivat tarkempaa tarkastelua.

Lähteet:

 Partygate: PM has not received any further fines – No 10 (BBC News, 23.4.2022)

 Keir Starmer vows to resign as Labour leader if fined for ‘beergate’ (Evening Standard, 9.5.2022)

 Rishi Sunak’s wife claims non-domicile status (The Guardian, 6.4.2022)

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aluevaltuutettu Mahfudha Abdullahi Hajji.

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

Afgaanitytöt käyvät mieluummin yksityiskoulua Pakistanissa kuin heittävät opintonsa hukkaan.

Afgaanityttöjen on pakko muuttaa Pakistaniin päästäkseen kouluun

Benson Musyoka ajaa moottoripyörällä Kamboon terveyskeskuksesta Yindalanin kylään ja tuo tullessaan rokotteita.

Aurinkovoimalla toimiva jääkaappi tuo rokotteet etäisiin maalaiskyliin Keniassa

Uganda seuloi kansalaisia, mittasi kuumeita ja eristi epäiltyjä Ebola-tapauksia, ja näin onnistui taudin puhjettua estämään sen leviämisen laajemmalle. Niin menestyksellisiä kuin torjuntatoimet olivatkin, tutkijat varoittavat, että tauti saattaa puhjeta milloin tahansa uudelleen.

Ebola tulee vääjäämättä uudestaan

Uusimmat

Annika Saarikko ja Petteri Orpo taitavat sittenkin päätyä uudelleen samaan hallitukseen. Kumpikin oli ministeri jo Juha Sipilän hallituksessa.

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

Petteri Orpon naureskelu saattoi osoittautua ennenaikaiseksi.

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

Monessa vaalipiirissä kannattaisi taktikoida äänestämällä vassareita, koska paikka voi olla pois kokoomukselta tai persuilta, Li Andersson sanoi.

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
02

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
03

Nelipäiväinen työviikko voi olla pidempi kuin viisipäiväinen, muistuttaa AKT

 
04

Sairaanhoitaja tekee eläkkeeltä töitä ja paikkaa työvoimapulaa: ”On tärkeää tuntea olevansa tarpeellinen”

 
05

Uudenkaupungin autotehdas vähentää lähes tuhat työntekijää: “Ei ole ensimmäinen eikä edes pahin kerta, kun mennään alaspäin ja lujaa”, sanoo pääluottamusmies

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia lakonalaiseen työhön – PAM julisti SOL-yhtiöt hakusaartoon

28.03.2023

STTK:n pääekonomisti kommentoi valtiovarainministeriön esityksiä: Selvää poliittisen ohjauksen makua – tällainen ei ole ministeriön tehtävä demokratiassa.

28.03.2023

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

27.03.2023

Vaalien kiriviikon kysymys kuuluu, kertovatko leikkaajapuolueet, mistä ja miten leikataan

27.03.2023

Sirpa Puhakan Kari Uotila -kirja ehdolla vuoden työväentutkimukseksi

27.03.2023

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja: ”Maanpuolustus on myös sitä, että ymmärtää ja arvostaa omaa kulttuuriaan”

27.03.2023

Vasemmistoliitto nähdään vahvimpana puolueena köyhyyden ja syrjäytymisen estämisessä sekä koulutuksen rahoituksen lisäämisessä

27.03.2023

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

27.03.2023

Hieno rikostarina hukkuu lörpöttelevään tekstimassaan R&R:n Vaeltavissa vainajissa

26.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään