Avainsana: Viikon kysymys

Suojatie on Liikenneturvan mukaan vain tiehen maalattuja viivoja, elleivät liikenteessä kulkijat noudata liikennesääntöjä.

Mitä suojatietempauksessa tehdään?

Koululaiset aloittavat lukuvuotensa tällä viikolla. Liikenneturva herättelee Etelä-Savossa yhdessä alueen pelastuslaitoksen kanssa autoilijoita huomaamaan suojatie ajoissa. Idea tuli pelastuslaitokselta. Liikenneturvan...

Kyykanta on pudonnut samoin kuin kaikkien matelijoiden määrä sekä Suomessa että muualla. Yksi matelijakadon syistä on ilmaston lämpeneminen.

Pitäisikö kyy suojella?

Kyyt hävittävät osaltaan punkkeja. Kyyt syövät pienjyrsijöitä, joita punkin toukat käyttävät isäntäeläiminä kehittyäkseen täysikokoisiksi. Kyyasiantuntijan mukaan Etelä-Suomen vilkasliikenteisillä alueilla kyitä...

Mustikkasato jää viime vuoden kuivuuden takia paikoin vähäiseksi. Tutkija Outi Manninen kertoo, että mustikan kukka-aihiot kehittyvät aina edelliskesänä.

Joko mustikat kypsyvät?

Neljä vuotta sitten metsistä ja soilta kerättiin kaikkiaan 64,5 miljoonaa kiloa marjoja. Tänä vuonna marjojen kukinta on onnistunut, mutta satoa...

Naiset saavat eläkkeelle jäätyään selvästi miehiä pienempiä vanhuuseläkkeitä. Keskimäärin eroa on neljännes.

Miksi eläke-erot ovat suuret?

Vanhuuseläkkeelle jäävien naisten eläkkeet ovat selvästi pienempiä kuin miesten eläkkeet. Suomessa 60–64-vuotiaana vanhuuseläkkeelle jääneiden miesten keskieläke oli toissa vuonna 2...

Elintarvikealalla ruuhkahuippuihin vastataan ylitöillä. SEL:n mukaan viisaampaa olisi muuttaa työaikoja ruuhkahuippujen mukaan ja lyhentää kokonaistyöaikaa palkkoihin koskematta.

Miksi työaikaa pitää lyhentää?

Tulevaisuudessa ei selvitysten perusteella riitä työtä kaikille digitalisaation ja automaation takia. Suomen Elintarviketyöläisten Liiton mukaan työajan lyhentämisestä pitäisi ryhtyä puhumaan...

Kemianteollisuus lupaa kesätöihin tuleville nuorille töitä jatkossakin, kun alan koulutus ja muut vaatimukset ovat kunnossa.

Vieläkö kesätöihin ehtii hakea?

Kesätyöpaikkojen haku käynnistyi jo tammikuussa. Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus lupaavat kampanjassaan kaikkiaan 26 000 kesätyöpaikkaa. Niistä suurin osa on teknologiateollisuudessa.

Suvaitsevaisuus ja myönteisyys auttavat tiimiälyä muodostumaan.

Mitä tiimiäly on?

Työtä tehdään usein tiimeissä, joista toiset ovat kokoonpanoltaan löyhiä, toiset tiiviitä. Mitä tiimiäly on, muutosvalmentaja, kirjailija Maaretta Tukiainen? – Tiimiäly...

Rehun sekaan joutuneet metalliroskat voivat koitua lehmän kohtaloksi. Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen Roskareippailu-kampanja kannustaa kansalaisia keräämään tienpiennarten roskat pois.

Mitä on roskareippailu?

Roskareippailu-kampanjalla kannustetaan kansalaisia keräämään roskia tien pientareilta. Kampanjan järjestää Maa- ja kotitalousnaisten keskus, jonka huolena on sekä tuotanto- että luonnonvaraisten...

#Metoo kasvoi kansainväliseksi liikkeeksi yhdysvaltalaisen elokuvanäyttelijättären nostettua seksuaalisen häirinnän esille someviestissään.

Muuttiko #metoo mitään?

Yhdysvalloista koko maailmaan ulottunut seksuaalisen häirinnän vastainen #metoo-ilmiö osoittaa hiipumisen merkkejä. Sosiaalisessa mediassa levinnyt ilmiö sai alkunsa lokakuussa 2017. Muuttiko...

Eduskunnan parlamentaarinen työryhmä on avoimuusrekisterin tarpeellisuudesta yksimielinen. Rekisteri selkeyttäisi myös kansalaisille, kuka on ammattilobbaaja ja kuka ei.

Miksi lobbarit halutaan rekisteröidä?

Lobbarit eli eri yhteisöjen edunvalvojat haluavat vaikuttaa päätöksentekoon tapaamalla muun muassa kansanedustajia. Eduskunnan parlamentaarinen työryhmä esittää, että lakisääteinen avoimuusrekisteri, lobbaajarekisteri,...

Järvien jääpeitteet tulevat selvästi myöhemmin kuin 20 vuotta sitten ja lähtevät aiemmin. Samaan aikaan jään laatu muuttunut, sillä teräsjäätä on vähemmän.

Miten jäät ovat muuttuneet?

Vesistöjen jäätyminen tuo hyvinä pakkastalvina tuhansia neliökilometrejä liikkuma-alaa ja lyhentää kulkuteitä. Sisävesien jääpeite kestää kuitenkin selvästi lyhyemmän aikaa kuin ennen.

Vihapuhe ja nettikiusaaminen halutaan saada kuriin laajapohjaisella työryhmällä.

Onko vihapuhe muuttunut viime vuosina?

Vihapuhe levittää, lietsoo ja edistää muun muassa ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, jonka pohjalla on suvaitsemattomuus. Vihapuhetta levitetään myös valeuutisilla. Vihapuheen vastainen työryhmä pohtii toimia vihapuheen kitkemiseksi.

Posti on viime vuosina vähentänyt työvoimaansa rankasti. Syynä on muun muassa jaettavan postin väheneminen.

Miksi Posti irtisanoo taas?

Posti on ilmoittanut yt-neuvotteluista, joissa enimmillään 236 työntekijää irtisanotaan. Säästötarpeet postinkäsittelystä ja hallinnosta ovat 150–200 miljoonaa euroa vuoteen 2021 mennessä. Yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla. Posti on vähentänyt henkilöstöään joka vuosi.

EU:n pitää olla ilmastoasioissa esimerkkinä muille.

Toteutuuko Pariisin ilmastokokouksen sopimus?

Teollisuusmaat ja kehitysmaat sopivat Pariisin ilmastokokouksessa hiilidioksidipäästöjensä vähentämisestä ja kehitysmaiden vähennystoimien rahoittamisesta. Tavoitteeksi asetettiin maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen alle 1,5 asteeseen vuosisadan puoliväliin mennessä.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara kertoo, että Suomi on heikennyksistä huolimatta edelleen yksi maailman tasa-arvoisimmista maista.

Miksi tasa-arvo heikkenee?

Suomen tasa-arvon tila on kansainvälisten mittausten mukaan heikentynyt viime vuosina. Heikentymistä on tapahtunut sekä Euroopan tasa-arvoinstituutin EIGEn että maailman talousfoorumin tekemissä mittauksissa. Kipupisteet ovat lähinnä poliittisessa ja taloudellisessa vallankäytössä.

Pojat lukevat vähemmän kuin tytöt kirjastotilastojen mukaan. Ammattiliitto Jyty muistuttaa, että kirjoitus- ja lukutaito ovat parasta vastalääkettä syrjäytymiselle. Liiton lahjoitusvaroin kirjastoihin palkataan nuoria työttömiä lukemaan lapsille.

Keille lukulahja annetaan?

Kirjastoihin palkataan työttömiä nuoria lukemaan ääneen. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn lukukampanjassa halutaan lisätä etenkin poikien ja maahanmuuttajanuorten lukutaitoa. Jyty...

Sivu 1 / 8 1 2 8

Uusimmat

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

ILMOITUS
ILMOITUS

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.